Podržite Bečejski mozaik

Dostupan za sve, finansiran od strane čitalaca

Arhiva |

Impresum |

Kontakt |

Pretražite

Logo Becejski

Izbori direktora u školama opštine Bečej: Po jedan kandidat na konkursu

Izbori direktora u školama opštine Bečej: Po jedan kandidat na konkursutrg_fontane

Izuzev u osnovnim školama „Petefi Šandor“ u Bečeju i „Svetozar Marković“ u Bačkom Gradištu, gde su rukovodioci izabrani pre oko dve godine, u toku je postupak izbora novih direktora u školama na teritoriji opštine Bečej.

Pomoćnica predsednika opštine za oblast obrazovanja Suzana Đukić rekla je da se na konkurse u svim školama prijavio samo po jedan kandidat, da svi ispunjavaju uslove, te ona pretpostavlja da će ih nadležni ministar imenovati. U školi „Bratstvo“ se na mesto direktora kandidovala samo Renata Koler.

Osim predstojeće promene direktora, u „Bratstvu“ se gomilaju problemi, a prilikom nedavno okončane eksterne revizije (vrednovanje rada škola) ta obrazovna ustanova dobila je lošu ocenu – dvojku.

O vrednovanju škole, o izboru direktora, o reformi ustanove za obrazovanje dece sa smetnjama u razvoju govori pomoćnica predsednika opštine za oblast obrazovanja Suzana Đukić.

U školi „Bratstvo“ je nedavno urađena eksterna revizija. Ta obrazovna ustanova, veoma specifična, jer je pohađaju deca sa smetnjama u razvoju, a ona je i osnovna i srednja škola, dobila je prilično lošu ocenu – dvojku. Šta to znači, kakvi uslovi tamo nisu ispunjeni? Ranije je bilo najava i da „Bratstvo“ više neće biti škola, već resursni centar?

– Tačno je da je škola dobila dvojku. Prošle nedelje mi je škola dostavila izveštaj eksterne revizije. Ima dosta toga, u raznim oblastima, što je delimično ispunjeno, nije ispunjeno ili je nedovoljno ispunjeno i sada tu treba videti šta je to na čemu treba raditi, napraviti akcioni plan i onda raditi na tome da se stvari poprave. Ove nedelje treba da bude održan sastanak sa predstavnicima škole da vidimo šta nam je činiti.

Šta je ono što je najlošije u toj školi, koji od uslova nisu ispunjeni?

– Ima dosta toga što nije ispunjeno ili je delimično ispunjeno, u sferi objekta, infrakstrukture, organizacije rada, rukovođenja… Što se tiče same nastave, nastavnog kadra, ima mnogo nestručnog kadra. U svakoj oblasti ima dosta toga što treba da se popravi. Ima mnogo toga da se radi, ali mislim da su u školi sada svesni da je situacija prilično loša i da treba da poprave to što treba. Napravićemo akcioni plan i krenućemo da radimo zajedno.

To znači da su u prethodnih ko zna koliko godina trpela deca koja su pohađala i koja pohađaju tu školu, jer je reč o ozbiljnim stvarima ukoliko nastavni kadar nije stručan u punom obimu, upravo zbog toga što tu ustanovu pohađaju deca sa smetnjama u razvoju. Da li se razmišlja o tome da neko odgovara zbog toga?

– Što se tiče stručnosti kadra tu je problem što su defektolozi deficitarni. Ne možemo da kažemo da je odgovoran direktor, jer, prosto, nije mogao da nađe kadar, a nastava mora da se odvija, nastavni proces mora da teče. Mislim da se on (direktor; prim. nov) i trudio da nađe odgovarajući kadar, ali prosto nije uspevao. To je problem sa kojim se suočavaju i ostale, slične škole u drugim gradovima. Mislim da i u Novom Sadu, u školi „Milan Petrović“ ima dosta kadra koji nije stručan. To jeste problem, ali ima dosta toga na čemu može i mora da se poradi. Sadašnjem kadru pomoglo bi više stručnog osposobljavanja, seminara. Videćemo kako će se sve u narednom periodu odvijati. Dobili smo stručno uputstvo da u narednoj godini treba da se uradi nova mreža škola, tako da ćemo videti u kom će pravcu ići i kako će se reformisati škola „Bratstvo“. Verovatno bi trebalo da ide u tom pravcu da pruža pomoć osnovnim školama, jer će tamo biti, to je činjenica, sve manje učenika koji će pohađati nastavu.

Planira se rekonstrukcija školskih zgrada

Odlazeći direktor škole „Bratstvo“ Imre Stanko rekao je da nema razloga da opširno komentariše ocenu eksterne revizije škole, jer se zna da otkad postoji škola, ona ne odgovara uslovima koji su potrebni za obrazovanje dece sa smetnjama u razvoju, te da je cilj da se popravi stanje i da se izradi akcioni plan potrebnih koraka.

Stanko je rekao i da se planira rekonstrukcija školskih zgrada u saradnji sa lokalnom samoupravom kako bi oba objekta ustanove bila dovedena u funkcionalno stanje.

Jer bi deca sa smetnjama u razvoju trebalo da pohađaju tipične škole uz sistem podrške.

– Mislim da se ide u tom pravcu da „Bratstvo“ pruža pomoć tipičnim osnovnim školama.

Kada govorimo o eksternoj reviziji škole „Bratstvo“ ne može da se ne pomene da uprkos tome što tu školu pohađaju deca sa smetnjama u razvoju i invaliditetom, tamo oduvek postoje fizičke barijere: stepenice. Pre nekoliko godina postojao je projekat za postavljanje lifta u centralnoj zgradi škole, ali nije ostvaren. Čini mi se da je bilo potrebno oko 10.000 evra. Da li se razmišlja o tome da se makar te fizičke barijere otklone iz objekata – škola ima dve zgrade, u centru i u delu Bečeja koji se zove Picoder?

– Konkurisalo se kod Kancelarije za javna ulaganja i u planu je da se zgrada škole u Picoderu potpuno rekonstruiše. Projekat je dorađen i dorađuje se u tom smislu da se sve prilagodi osobama sa invaliditetom. U centralnoj zgradi, na osnovu razgovora sa direktorom i sa upravom škole, takođe se moraju otkloniti fizičke barijere, ali je ideja da se u toj zgradi pruža samo stručna pomoć deci sa smetnjama u razvoju, a da se u drugi objekat premeste svi učenici, da se tamo odvija nastava. Trebalo bi sada da se i u centralnoj zgradi urade prilazi za osobe sa invaliditetom. Šta bi se još radilo, što se tiče lifta, još uvek ne znamo. Treba da vidimo u kom smislu treba škola da se razvija, jer ima sve manje učenika. Sada smo u fazi da opština intenzivno sarađuje sa školom „Bratstvo“, jer je tu problem i ta dvojka, ali i to što tamo godinama nije ulagano, problem je i stručni kadar… Sad je u toku i izbor direktora, sadašnji direktor nije konkurisao, on nema planove da ostane, tako da ćemo videti kako buduća direktorka razmišlja, pa ćemo zajedničkim snagama nešto napraviti.

Znaju se imena budućih direktora u tri škole

Konkursi za izbor direktora okončani su, osim u „Bratstvu“, u osnovnoj školi „Zdravko Gložanski“ i u Tehničkoj školi.

Prema rečima Suzane Đukić konkurs je raspisan i u OŠ „Šamu Mihalj“ u Bačkom Petrovom Selu, odnosno tamo će biti održana sednica školskog odbora. Održane su, zatim, već sednice školskih odbora u osnovnim školama „Sever Đurkić“ i „Šamu Mihalj“ u Bečeju, srednja Ekonomsko-trgovinska škola će u narednom periodu da raspiše konkurs, a u Gimnaziji najkasnije ističe mandat direktora, u decembru, tako da će do juna meseca biti raspisani svi konkursi.

Da li se već znaju imena budućih direktora, s obzirom na to da je bio samo po jednan kandidat u školi „Zdravko Gložanski“ i u Tehničkoj školi?

– Znaju se imena kandidata koji su konkurisali i s obzirom na to da su to jedini kandidati, koji i ispunjavaju uslove, pretpostavljam da će ih ministar imenovati. U školi „Zdravko Gložanski“ je reč o Lidiji Stojšić, u Tehničkoj školi je sadašnja direktorica Svetlana Tašković jedini kandidat. Videćemo kako će do kraja biti, da li će ih ministar podržati, ali one ispunjavaju sve uslove, to je ono što je bitno.

Da li je kandidatkinja za direktora zaposlena u toj školi?

– Ona je iz Novog Sada, ali radi u školi „Bratstvo“ više od 10 godina, mislim da je po struci profesorka likovnog vaspitanja.

Predstoji ozbiljan posao.

– Potražićemo i pomoć ministarstva i već smo se konsultovali sa nadležnima iz ministarstva o tome u kom pravcu da reformišemo školu, jer je tu zaista neophodna reforma.     

K.D.F.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *