Podržite Bečejski mozaik

Dostupan za sve, finansiran od strane čitalaca

Arhiva |

Impresum |

Kontakt |

Pretražite

Logo Becejski

Izbori za nacionalne savete: SVM je ponovo pobedio

Izbori za nacionalne savete: SVM je ponovo pobediotrg_fontane

U Srbiji su 26. oktobra održani izbori za nacionalne savete nacionalnih manjina, a birači koji su svoje savete birali na neposrednim izborima mogli su da glasaju na 881 mestu, u opštini Bečej na 18 mesta. Pravo da glasa imalo je 456.444 birača upisanih u poseban birački spisak. Republička izborna komisija proglasila je 82 liste za izbor 17 nacionalnih saveta nacionalnih manjina. Izbori će biti ponovljeni u Tutinu, saopštio je RIK.

Za izbor nacionalnih saveta Makedonaca, Hrvata i Crnogoraca, koji su savete birali putem elektorske skupštine, registrovano je 313 elektorskih prijava.

Izbore na 881 biračkom mestu obeležilo je nekoliko incidenata i relativno mala izlaznost.

Inicijativa mladih za ljudska prava (YIHR), čiji su aktivisti bili posmatrači, saopštila je da na biračkom mestu broj 34 u Novom Pazaru „primećena je kutija sa oštećenjem voska i kanapa, što znači da je kutija otvarana nakon što je zapečaćena na početku izbornog dana“.

Na biračkom mestu 8 u Bujanovcu posmatrači su zabeležili da se u postojeći birački spisak dopisuju imena i prezimena ljudi.

Najviše lista na izborima imali su pripadnici romske zajednice – 10, slede Bunjevci sa 9, dok je za izbor rumunskog i rusinskog saveta proglašeno po 7 lista. Po pet lista imali su Albanci, Grci, Slovaci i Ukrajinci, dok su Mađari, Nemci, Aškalije, Bugari i Vlasi svoje predstavnike u savete nacionalnih manjina birali sa po četiri izborne liste. Tri liste su imali Egipćani, a po dve Bošnjaci, Slovenci i Česi koji žive u Srbiji.

Na izborima za Nacionalni savet mađarske nacionalne manjine – najbrojnija nacionalna manjina u Bečeju – učestvovalo je četiri izborne liste: „Mađarska sloga“ (lista Saveza vojvođanskih Mađara), DZVM-Aron Čonka, „Za Mađare na drugi način – Laslo Fodor“ i „Mađarska Liga – Nova mađarska alternativa – Tibor Vaš“.

U mađarski birački spisak upisano je 136.479 birača, a glasalo je njih 55.404 (40,60 odsto).

Na izborima je pobedila izborna lista „Mađarska sloga“, koja je dobila 46.520 glasova (83,97 odsto) i time obezbedila 31 mesto od ukupno 35 u Nacionalnom savetu mađarske nacionalne manjine. Za listu DZVM-a glasalo je 3.555 građana (6,42 odsto) i to je bilo dovoljno za dva mandata. Lista „Za Mađare na drugi način“ dobila je 2.291 glas (4,14 odsto) i jedan mandat, a za listu „Mađarska liga – Nova mađarska alternativa“ glasalo je 2.470 ljudi (4,46 odsto), te je i ta lista osvojila jedan mandat.

Na izbornim listama bilo je kandidata i iz opštine Bečej, jedna osoba na listi „Mađarske sloge“ i pet na listi DZVM-a.

Redakcija nije uspela da prikupi izborne rezultate sa teritorije opštine Bečej, jer ih Republička izborna komisija do 29. oktobra nije objavila, a iz lokalne samouprave nisu mogli da ih saopšte.

Mandat nacionalnih saveta traje četiri godine.

R.M.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *