Podržite Bečejski mozaik

Dostupan za sve, finansiran od strane čitalaca

Arhiva |

Impresum |

Kontakt |

Pretražite

Logo Becejski

Održavanje javnih zelenih površina: Koliko kosi Komunalac, a koliko privatni partner opštine?

Koliko kosi Komunalac, a koliko privatni partner opštine?(Foto: K.D.F.)

Javno preduzeće Komunalac u toku aprila košenjem zelenih površina na teritoriji opštine Bečej obuhvatilo je površinu od blizu 1.000.000 kvadratnih metara, saopšteno je iz opštine Bečej.

Navodi se da su od te „količine“ 370.000 kvadratnih metara bili radovi na opštinskim grobljima, te da se radilo i na orezivanju stabala.

Na inicijativu stanovnika uređene su zelene površine i u naselju „Sever Đurkić.

„Prepoznajući problem i potrebe naših sugrađana koji žive u naselju ’Sever Đurkić’, opredelili smo 5 miliona dinara preko JP Komunalac“, navode se na stranici opštine Bečej na društvenim mrežama reči predsednika opštine.

Na Portalu javnih nabavki objavljeno je da je JP Komunalac odluku o dodeli ugovora za usluge mašinskog orezivanja drveća na teritoriji opštine Bečej donelo 11. aprila i da je posao za 4,1 milion dinara (4,9 miliona sa PDV-om) dodeljen grupi ponuđača iz Novog Sada, „Mašinac resursi“ d.o.o. iz Novog Sada, Agencija za privremeno zapošljavanje „Mašinac group NS“ do.o. i „Agro work HR“ d.o.o.

(Foto: SOB)

Osim toga, započeto je hortikulturno uređenje 1.000 kvadratnih metara ispred „Lilija“ u centru Bečeja. Građani takođe sa Fejsbuk stranice opštine mogu da saznaju da se formira nova travnata površina (28. maja je postavljena tepih trava), posađene su nove sadnice i sistem za navodnjavanje biljaka i travnjaka, te da radove vredne 1,7 miliona dinara sprovodi Komunalac.

Inače, posao održavanja javnih zelenih površina od proleća 2023. godine je u nadležnosti privatnog partnera opštine, jer je tada oformljeno javno-privatno partnerstvo na pet godina, a privatni partner opštine je grupa firmi „Mašinac resursi“ d.o.o. Novi Sad, „Agro work HR“ d.o.o. Novi Sad „Ciklonizacija“ a.d. Novi Sad i „Rasadnik green in“ d.o.o. Rumenka.

Cena tog partnerstva u vreme zaključivanja ugovora na pet godina bila je 99,54 miliona dinara – 119,4 miliona sa PDV-om.

Do danas je cena poskupela, jer je u martu ove godine modifikovan ugovor o javno-privatnom partnerstvu i to partnerstvo će lokalnu samoupravu koštati za oko 40 miliona dinara više u odnosu na osnovni ugovor.

(Foto: K.D.F.)

Do izmene ugovora o održavanju javnih zelenih površina došlo je na molbu Javnog preduzeća Komunalac, te je u postojeći ugovor uvršteno i održavanje zelenih površina na grobljima u opštini.

Ukupan iznos naknade privatnom partneru opštine nakon izmene ugovora je 140,5 miliona dinara – 168,6 miliona sa PDV-om.

O tome zašto danas i Komunalac održava javne zelene površine u opštini, ukoliko je za taj posao plaćen privatni partner opštine, nezvanična informacija iz lokalne samouprave glasi da privatni partner održava 80 odsto javnih zelenih površina, a Komunalac 20 odsto.

Podsetimo da se u Predlogu projekta javno-privatnog partnerstva za obavljanje usluge održavanja javnih zelenih površina na teritoriji opštine Bečej koji je pre zaključenja ugovora usvojen na sednici Skupštine opštine, navodilo da privatni partner opštine treba da kosi travnjak na ravnim terenima (3,5 miliona m2, 8 puta godišnje), da obavlja košenje na korovskim i neuređenim površinama (190.000 m2, 8 puta godišnje) i da uništava zeljastu vegetaciju na nepristupačnim terenima (3.000 m2, dva puta godišnje).

K.D.F.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *