Podržite Bečejski mozaik

Dostupan za sve, finansiran od strane čitalaca

Arhiva |

Impresum |

Kontakt |

Pretražite

Logo Becejski

Kome se prodaje javna svojina: Opština prodaje objekte da bi kupila objekte

Kome se prodaje javna svojina: Opština prodaje objekte da bi kupila objekteUroš Predić

Odbornici Skupštine opštine Bečej 18. oktobra doneli su rešenja o prodaji nepokretnosti i građevinskog zemljišta iz javne svojine opštine Bečej za ukupno 18,2 miliona dinara.

Za taj prihod, kako je rekao predsednik opštine Dragan Tošić, opština bi trebalo da kupi neke druge objekte i lokale.

Kupci su firme osnovane ove godine sa 1.000 dinara

Po rešenju Skupštine opštine o otuđenju nepokretnosti iz javne svojine opštine Bečej, nepokretnost i zemljište u ulici Uroša Predića, gde je nekada bilo sedište komunalnog preduzeća „Potisje“, stambena zgrada od 248 m2 , pomoćna zgrada od 81 m2 i građevinsko zemljište 2 ara i 87 m2 prodaje se za 15,2 miliona dinara u martu 2021. godine osnovanom pravnom licu „HEB Solutions“ d.o.o. Bečej čiji je osnovni kapital 1.000 dinara.

Sedište „HEB Solutions“ d.o.o. je u blizini kupljene nekretnine, na adresi Trg oslobođenja 5, a zakonski zastupnik/direktor firme je Šandor Bukman.

Stopostotni vlasnik „HEB Solutions“ je „Vízpart 45 Ingatlanforgalmazó“ Kft. iz Mađarske.

Za sada se ne zna šta će na tom mestu novi vlasnik da izgradi.

Opštinsko građevinsko zemljište površine 57 ari na Petrovoselskom putu kod benzinske pumpe „Lukoil“ opština je za 3 miliona dinara prodala u februaru ove godine osnovanom pravnom licu „Real Estate Equipment“ d.o.o. Bečej čiji je osnovni kapital 1.000 dinara.

Sedište „Real Estate Equipment“ je na adresi Novosadska 10, ali na toj adresi novinar Bečejskog mozaika nije uspeo da pronađe tu firmu.

Zakonski zastupnik/direktor i ove firme je isti kao prethodne, Šandor Bukman.

Vlasnici „Real Estate Equipment“ d.o.o. su sa po 50 odsto udela fizičko lice Laslo Horvat i „Ordior“ Kft. iz Mađarske.

Po informacijama iz lokalne samouprave, na kupljenom placu trebalo bi da bude izgrađena autoperionica sa pratećim sadržajima.

Kako najlošija ponuda postaje najbolja?

Inače, za kupovinu zemljišta na Petrovoselskom putu (kod benzinske pumpe „Lukoil“) predate su tri ponude, od 3, 6 i 12 miliona dinara, ali je zanimljivo da parcela nije pripala ponuđaču koji je ponudio najvišu, već onom koji je ponudio najnižu cenu.

Naime, dva ponuđača, „Taberna plus“ d.o.o. Bečej i „De Bemy Grand Commerce“ d.o.o. Bečej, odustala su od svojih ponuda, te je parcela pripala „Real Estate Equipment“ d.o.o. za 3 miliona dinara.

Dve firme, iste adrese za prijem pošte

Za bečejske firme „Taberna plus“ i „De Bemy Grand Commerce“ bečejska javnost je prvi put čula u junu 2019. godine kada su se nadmetale za kupovinu opštinskih nepokretnosti u Glavnoj ulici.

Tada je kupac obe nepokretnosti postala „Taberna plus“ sa adresom u ulici Miloša Crnjanskog 94, osnovana je u novembru 2018. godine, a osnovni kapital firme iznosi 500 dinara.

Po finansijskom izveštaju za 2020. godinu ovo preduzeće je poslovalo s gubitkom: utvrđen gubitak za 2020. godinu iznosi oko 1,9 miliona dinara.

„De Bemy grand commerce“ d.o.o. sa adresom sedišta u ulici Zmaj Jovina 85, od početka 2021. godine u Glavnoj 3, osnovan je u novembru 2016. godine.

Osnovni kapital firme je 100 dinara.

Ono što je zajedničko za oba društva sa ograničenom odgovornošću jeste da im je adresa za prijem pošte 2019. bila u ulici Zoltana Čuke broj 4, potom u Zmaj Jovinoj 88, a ta adresa je u APR-u brisana početkom 2021. godine.

Parcela za parking za hotel u nekadašnjoj zgradi banke

„Taberna plus“ vlasnik je nekoliko nepokretnosti i parcela u Bečeju, najvrednija je nekadašnja zgrada Vojvođanske banke u Glavnoj ulici, prekoputa Narodne biblioteke Bečej.

Takođe je „Taberna plus“ d.o.o. kupila i opštinsku parcelu iza nekadašnjeg objekta Vojvođanske banke i ispred zgrade Vodokanala.

Naime, Skupština opštine Bečej je 30. decembra 2020. donela rešenje o prodaji građevinskog zemljišta iz javne svojine opštine Bečej u Glavnoj ulici ponuđaču „Taberna plus“ d.o.o. Bečej za 2,52 miliona dinara, „a s obzirom da je vlasnik zemljišta i objekta na susednoj parceli broj 3481 KO Bečej, koja će biti adaptirana u hotel, kupovinom ovog zemljišta će obezbediti uslove za izgradnju neophodnog parkinga za potrebe gostiju hotela, radi zadovoljenja svih međunarodnih i domaćih standarda za ovu vrstu objekata“, piše u rešenju lokalnog parlamenta.

Kupac bi zemljište trebalo da privede nameni izgradnjom objekta u roku od tri godine od zaključenja ugovora.

Objekti Vodokanala traže kupca

Naime, predsednik opštine Dragan Tošić je u ponedeljak, 18. oktobra, nakon što je Skupština opštine donela rešenja o prodaji opštinskog objekta u ulici Uroša Predića i placa na Petrovoselskom putu, novinarima rekao da bi novac od prodaje te opštinske nekretnine i tog opštinskog placa trebalo da bude potrošen tako što će opština da kupi neke druge nekretnine, te da, recimo, u neku od njih smesti i direkciju Javnog preduzeća Vodokanal, a da objekte koje sada koristi Vodokanal proda nekom zainteresovanom.

„Objekti u kojima je Vodokanal su preglomazni. Ako se pojavi neki investitor koji bi tu izgradio neku ozbiljnu stambenu jedinicu ili nešto slično, mi smo spremni da prodamo objekte gde je sada Vodokanal. S druge strane, planiramo da izmestimo Vodokanal na neko pristojnije mesto. Imamo toliko objekata koji zadovoljavaju uslove. Pozivam sve investitore koji su zainteresovani da se jave da kupe ta dva objekta Vodokanala, a mi ćemo, kao opština kupiti nešto drugo, što je nama odgovarajuće“, rekao je Tošić.

O tome zašto opština prodaje svoju nekretninu da bi kupila neke druge nekretnine i lokale, Tošić je rekao: „Kada su nadležni u opštini rekli koliko novca bi bilo potrebno da se uloži u objekat (u ulici Uroša Prediča; prim. nov), došli smo do zaključka da je mnogo bolje da taj objekat prodamo, a da za novac koji prihodujemo i onaj koji ne moramo da uložimo, otkupimo neke objekte koje ćemo koristiti i za izdavanje, na osnovu čega će opština prihodovati, pošto se trenutno u Bečeju traže lokali, a potrebno je još tih lokala, čini nam se, za neka naša javna preduzeća i za službu u Opštinskoj upravi koja se nalazi u skučenom prostoru“.

Tošić je rekao i da „ćemo već za nekoliko nedelja izaći u javnost s onim objektima i lokalima koje opština Bečej hoće da kupi“.

„Ono što planiramo naredne godine da radimo i ove godine budžetom da predvidimo sredstva za narednu godinu, to je da bar pokušamo da sve one objekte u kojima imamo oko 70 odsto vlasništva, a neko fizičko lice ili firma ima 30 odsto – da opština otkupi od tog fizičkog lica ili da ponudimo tom fizičkom licu da otkupi od opštine“, rekao je Tošić i objasnio da bi tada onaj koji ima 100 odsto udela u vlasništvu, mogao da ulaže i rekonstruiše objekte.

Koliko nekretnina i placeva je prodala opština?

Podsetimo da je lokalna samouprava poslednjih godina prodala brojne nekretnine, u većini slučajeva u prilično lošem stanju, kao i parcele građevinskog zemljišta iz javne svojine.

Ukupan prihod od prodaje nekretnina i građevinskog zemljišta iz javne svojine opštine Bečej tek bi trebalo nadležni da saopšte javnosti.

Firma koja je kupila plac za izgradnju banje više ne postoji pod tim nazivom

Izvesno je da je jedna od najvrednijih prodaja opštinskog zemljišta ovogodišnja, naime, letos je lokalna samouprava za oko 98 miliona dinara (oko 830.000 evra) firmi „Duna improvement“ d.o.o. iz Bečeja prodala više od 9 hektara zemljišta i nekretnine na obali Tise, a ta oblast po planskim dokumentima lokalne samouprave namenjena je za izgradnju takozvane Bečejske banje.

Tada je najavljeno da će na tom zemljištu biti izgrađen akvapark i hotel čiji će investitor biti kompanija „Arthur Bergmann“ iz Mađarske.

Kao i najnoviji kupci opštinske imovine s početka teksta, i kupac ogromnog zemljišta za akvapark, „Duna improvement“ d.o.o. u trenutku kupovine bilo je „mlado“ pravno lice, osnovano u avgustu 2020. godine sa 1.000 dinara osnovnog kapitala, sa sedištem na Trgu oslobođenja 4…

Međutim, nedugo nakon kupovine opštinskih 9 hektara zemlje, prestalo je da postoji – pod tim nazivom.

Naime, 18. avgusta 2021. godine registrovana je promena podataka u Agenciji za privredne registre – brisan je naziv firme „Duna improvement“ i ona postaje „Arthur Bergmann Investment“ d.o.o. sa sedištem u Beogradu.

Od tada jedan od zakonskih zastupnika „Arthur Bergmann Investment“ je Grujica Medić iz Bečeja.

Vlasnik „Arthur Bergmann Investment“ d.o.o. je „Arthur Bergmann Ingatlan“ Kft. iz Mađarske.

Osnovni novčani kapital firme je i dalje 1.000 dinara.

Inače, „Duna improvement“ d.o.o. Bečej 2020. godinu okončao je sa 352.762 dinara gubitka.

Kristina Demeter Filipčev (Tekst je objavljen 22. oktobra u 833. broju Bečejskog mozaika)
Projekat „Odluke u ime građana 2021“ sufinansiran je iz budžeta opštine Bečej. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *