Podržite Bečejski mozaik

Dostupan za sve, finansiran od strane čitalaca

Arhiva |

Impresum |

Kontakt |

Pretražite

Logo Becejski

Retrospektiva 2021. godine: Godina koju su pojeli skakavci i godina pobuna

Godina koju su pojeli skakavci i godina pobunaFOTO: Redakcija Bečejskog mozaika

Gde su granice slobode? Kome (da) verujemo? Verujemo li sebi? Koliko možemo da ignorišemo pandemiju i ignoriše li, zauzvrat, ona nas?

Jesmo li glupi, neempatični, neodgovorni? Jesmo li odustali? Odakle onda, uprkos svemu, pobuna u Srbiji – i u Bečeju?

Da li odustajanja prethode pobunama, kako je napisao Marko Šelić Marčelo u kolumni „Od fenjera do požara“ 7. januara u dnevnom listu Danas?

Godina 2021. je u velikoj meri bila godina odustajanja od velikih stvari: od nas samih, od zdravlja, od opreznosti, od života, od radosti, od zdrave pameti.

Ta godina ipak pruža nadu i mogućnost da se vratimo pre svega sebi, zdravom razumu, da se pobunimo protiv lošeg, protiv zla, a zarad svih nas. Da li ćemo tu nadu i mogućnost kanalisati i iskoristiti, pokazaće nam 2022. Ukoliko pogledamo u prošlost – šanse nam nisu velike.

Januar

Ako posmatramo ciklus od januara do januara, od januara 2021. godine do januara 2022. godine lokalna vlast je građanima obećala mnogo toga, što u 2022. godini, što u godinama koje slede: kanalizaciju i prečistače u opštini, vodovod, asfaltiranje ulica, dečja igrališta, akvapark, rekonstrukciju škole „Sever Đurkić“, pa i škole „Bratstvo“, rodnu ravnopravnost, borbu protiv korupcije, vetroparkove, fabrike, plažu na Tisi, zatvaranje smetlišta „Botra“, izgradnju transfer stanice u blizini smetlišta za 1,5 miliona evra, sportske terene u blizini fudbalskog stadiona, izgradnju brze saobraćajnice Sombor-Kikinda koja bi trebalo da prođe kroz industrijsku zonu u Bečeju…

U 2021. godini je od većih poslova urađeno: započeta je izgradnja vrelovoda od geotermalne bušotine do sportskog centra (više od 30 miliona dinara) i uklonjena je divlja deponija u Mileševu (oko 50 miliona dinara).

Osim toga opština je prodala desetak hektara zemljišta na obali Tise za oko 100 miliona dinara Bečejcima nepoznatoj firmi, koja je zatim promenila ime i sada je jasno da je reč o firmi „Artur Bergman“ iz Mađarske, koja ima ćerka preduzeće i u Srbiji.

O transparentnosti rada lokalne vlasti govori, između ostalog, i to da članovi Opštinskog veća (opštinska vlada) nijednom u protekloj godini nisu javnosti podneli izveštaj o svom radu, da izveštaj o realizaciji antikorupcijskog plana kasni, za sada nešto manje od godinu dana, da građani ne znaju kuda su 2021. godine (od januara do oktobra) putovali predstavnici opštine, a prešli su opštinskim kolima više od 130.000 kilometara…

Prošle godine – zbog pandemije koronavirusa – nije bilo festivala „Bečej noću“ i „Tanderbal“, ali sva je prilika da novac koji je bio predviđen za te manifestacije nije potrošen za potrebe socijalno ugroženih građana kojih u opštini Bečej ima mnogo, u Narodnoj kuhinji topli obrok dobija 300 građana, a u opštini Bečej živi i 922 ekstremno siromašna deteta – ekstremno siromaštvo znači da osoba nema šta da jede.

Koronavirus nailazi u talasima, oni koji rade u kovid ambulanti znaju kako su preživeli godinu, a znaju i građani koji se zaraze u zimskom periodu, da je u kovid ambulanti, u nekadašnjoj „Jodnoj banji“ veoma hladno, jer nema (adekvatnog) grejanja.

Tako je od početka pandemije. I niko od nadležnih za dve godine ništa nije učino kako bi se stanje poboljšalo.

Početkom januara 2021. godine (3. januar) na teritoriji opštine Bečej bilo je 272 aktivna slučaja zaraženih koronavirusom, a u epidemiji koronavirusa na teritoriji opštine Bečej je do 3. januara obolelo ukupno 1.269 građana.

Početkom januara 2022. godine (3. januar) na teritoriji opštine Bečej bilo je 70 aktivnih slučajeva zaraženih koronavirusom, a u epidemiji koronavirusa na teritoriji opštine Bečej do tada obolelo je ukupno 5.348 građana, podaci su Instituta za javno zdravlje Vojvodine koje se dostavljaju Štabu za vanredne situacije opštine Bečej. U međuvremenu imali smo situaciju i da je broj aktivnih zaraženih oko 800, a imali smo i višemesečnu vanrednu situaciju na teritoriji opštine.

Broj mrtvih u opštini Bečej od početka pandemije (zvanično, mart 2020. godine) do sredine januara 2022. godine nijednom nije saopšten, mada je redakcija Bečejskog mozaika taj podatak nekoliko puta zatražila od lokalnih, pokrajinskih i republičkih institucija i organa.

Ipak, građani opštine znaju da koronavirus ubija ljude, smrtnih slučajeva koji su uzrokovani koronavirusom do sada već mnogi imaju i u svom bližem okruženju.

Ipak, još uvek ima onih koji „ne veruju“ u ovaj virus.

Ali uprkos tome što ne verujemo u virus – virus veruje u nas.

„Zahvaljujući“ upravo koronavirusu, u januaru 2021. godine „Jodna banja“ – Služba rehabilitacije Doma zdravlja Bečej, preselila se u prizemlje nekadašnje zgrade ATD-a, a nekadašnja „Jodna banja“ je do daljeg kovid ambulanta.

Na sednici Skupštine opštine Bečej bez reči rasprave i obrazloženja, a takve su skoro sve sednice lokalnog parlamenta, 13. januara usvojeni su godišnji programi poslovanja i posebni programi za korišćenje novca iz budžeta opštine za 2021. godinu javnih preduzeća Toplana, Vodokanal i Komunalac.

Posebnim programom Vodokanala za korišćenje novca iz budžeta opštine predviđeno je da tom javnom preduzeću bude obezbeđeno 28,4 miliona, posebnim programom Komunalca predviđeno je 69,4 miliona dinara za to preduzeće, posebnim programom Toplane predviđeno je obezbeđivanje 15,3 miliona dinara.

Sredinom januara započeta je vakcinacija protiv koronavirusa i u Bečeju u sportskom centru „Đorđe Predin Badža“.

Jedan od dobitnika na konkursu Fondacije Prosperitati za razvoj turizma je bilo i društvo sa ograničenom odgovornošću „Obrock food“ iz Bečeja, koje je na konkursu fondacije dobilo oko 120 miliona dinara – oko 40 odsto ulaganja u izgradnju turističkog kapaciteta na placu u blizini „Jodne banje“ u Zmaj Jovinoj ulici.

„Obrock food“ d.o.o. je po podacima sa sajta Agencije za privredne registre osnovan 2016. godine.

Navodilo se da je sedište firme u Glavnoj ulici broj 16 u Bečeju, a da je adresa za prijem pošte u ulici Zmaj Jovina 88, gde se nalazi knjigovodstveno preduzeće, a prekoputa je placa gde bi trebalo da bude izgrađen smeštajni kapacitet.

Direktor i vlasnik preduzeća je Deže Feher iz Bečeja, a osnovni kapital firme je 1.000 dinara, navodilo se na sajtu APR-a u januaru 2021.

Bečejski mozaik je u januaru 2021. godine objavio vest da je nekadašnji predsednik opštine Bečej Vuk Radojević, koji je od 2016. do oktobra 2020. godine bio pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, ali nakon konstituisanja nove pokrajinske administracije nije nastavio da radi na toj funkciji, postao zamenik direktora Instituta za ratarstvo i povrtarstvo u Novom Sadu.

Bečejci su 27. januara na spomen obeležju na obali Tise ponovo podsetili zločina na mestu gde se on dogodio, na komemoraciji odali poštu ubijenima u Velikoj raciji 1942. godine, kada su građani Bečeja iz hotela „Central“ kamionima transportovani na mesto gde je danas spomen obeležje na obali Tise i gde su u ledenu Tisu bačena tela 128 muškaraca, 86 žena, 19 starih i 15 dece.

Uslugu ličnog pratioca deteta u 2019. godini nije uspostavilo 33 odsto gradova i opština u Srbiji, a u čak 29 jedinica lokalne samouprave, kod kojih je ova usluga uspostavljena, pružaju je nelicencirane organizacije, što dovodi u pitanje kvalitet pružanja usluge, pokazao je izveštaj Državne revizorske institucije (DRI), koji je objavljen u decembru 2020. godine.

U opštini Bečej od 2014. godine postoji usluga ličnih pratilaca, međutim, do 2021. godine određen broj njih je radilo bez licence, a uslugu nije pružala licencirana organizacija nego Centar za socijalni rad/lokalna samouprava.

Od januara 2021. taj posao obavlja licencirana firma „Naša čuvarkuća“ iz Bečeja.

Centar za socijalni rad Bečej u januaru 2021. izdalo je 21 rešenje za uslugu ličnog pratioca deteta na teritoriji opštine Bečej, ali je tog trenutka bilo angažovano 20 pratilaca. Uslugu ličnih pratilaca finansira opština Bečej, u budžetu lokalne samouprave za 2021. godinu je za tu namenu bilo predviđeno 13,5 miliona dinara.

Februar

Lokalni plan akcije za decu opštine Bečej istekao je krajem 2020. godine, ali do 1. februara 2021. lokalni parlament nije usvojio novi.

Ni u februaru 2021. nije bilo zvaničnih podataka o tome koliko građana opštine Bečej je 2020. godine umrlo zbog posledica koronavirusa.

Iz Javnog preduzeća Komunalac koje obavlja pogrebnu delatnost na teritoriji opštine Bečej, u odgovoru na pitanje novinara navedeno je da je to preduzeće 2020. godine obavilo 454 sahrane – od tog broja u 26 slučajeva je korišćen limeni uložak. Limeni uložak se koristi u smrtnim slučajevima od zaraznih bolesti (2020. godine to je kovid-19).

Javnost opštine Bečej do 11. februara zvanično ništa nije znala o tome šta je ostvareno od predviđenih aktivnosti, ciljeva i mera u Lokalnom akcionom planu za borbu protiv korupcije opštine Bečej, jer je izveštaj o učinjenom – u 2019. godini – usvojen tog dana na sednici Skupštine opštine Bečej.

Inače, ranije je objavljeno da će Radno telo za praćenje primene Lokalnog akcionog plana za borbu protiv korupcije početkom 2020. godine sačiniti izveštaj za prethodnu godinu i uputiti ga nadležnima i javnosti.

Što se tiče ocene ispunjenosti u planu navedenih ciljeva, brojni ciljevi 2019. nisu ispunjeni, brojni akti nisu doneseni, to je ukratko, utisak nakon čitanja izveštaja (oko četrdesetak stranica) o ostvarenosti plana, koji je izradilo Radno telo za praćenje primene Lokalnog akcionog plana za borbu protiv korupcije.

Najviše novca na konkursu opštine za odobravanje godišnjih programa u oblasti sporta odobreno je OFK 1918 Bečej, 3,3 miliona dinara, sledi Savez sportova opštine Bečej sa 3,17 miliona dinara, a trećeplasirani je Fudbalski savez opština Bečej – Srbobran sa 2,4 miliona dinara.

Predsednik opštine Dragan Tošić je 10. februara, na predlog Komisije za sport, doneo rešenje o dodeli 16,5 miliona dinara za ukupno 48 organizacija, a rešenje je objavljeno na zvaničnom sajtu opštine Bečej.

Ostale organizacije dobile su višestruko manje iznose od „prvoplasiranih“.

U februaru je odjeknula vest, koja je potom i postala stvarnost, da će dvorac Fantast od kraja februara biti zatvoren za posetioce i goste. Naime, saopšteno je da 28. februara MK grupa – koja je kupovinom kombinata PIK Bečej postala i korisnik kompleksa Fantast, zadužbine Bogdana Dunđerskog – zatvara dvorac i neće više na toj lokaciji da se bavi ugostiteljstvom.

I u Bečeju, kao u većini drugih gradova u Srbiji i u regionu odata je pošta jednom od najvećih kantautora na ovim prostorima Đorđu Balaševiću koji je preminuo 19. februara u Novom Sadu od upale pluća izazvanog koronavirusom.

Veća grupa građana okupila se dan kasnije na Trgu oslobođenja, kod pozorišta, ljudi su palili sveće, ostavljali cveće i malog belog plišanog zeca u čast Balaševića, a trgom su odjekivale pesme legendarnog muzičara.

Lokalna samouprava u školskoj 2020/2021. godini sa po 8.000 dinara mesečno – oktobar/jul umesto planiranih 60, stipendirala 88 studenata sa teritorije opštine.

Za 88 stipendija iz budžeta opštine obezbeđeno je nešto više od 7 miliona dinara, objavljeno je na sajtu opštine.

U parku kod Dečjeg dispanzera u februaru su orezivana i isečena stabla u režiji Javnog preduzeća Komunalac.

U parku do kraja februara nisu posađene nove sadnice.

Komunalac je za poslove orezivanja, za 1,6 miliona dinara, angažovalo grupu ponuđača Mašinac resursi d.o.o. i Studentska zadruga Mašinac iz Novog Sada, podaci su sa Portala javnih nabavki.

U Srbiji su krajem februara bile sve učestalije informacije da su pojedini građani zaraženi i nakon što su primili prvu dozu vakcine protiv koronavirusa.

Takvih informacija bilo je i u Bečeju. Redakciji Bečejskog mozaika javili su se građani koji su rekli da su nakon vakcinacije imali tego
be, da su se javili u kovid ambulantu, ali nisu testirani. Redakcija Mozaika je direktorki Doma zdravlja Kosani Nešić uputila pitanja o navedenim tvrdnjama građana, a ona je u pisanom odgovoru na pitanja navela: „Svi pacijenti koji su i nakon vakcinacije dobili tegobe slične Covidu pregledani su i testirani u Covid ambulanti po protokolu. Pacijenti moraju znati da prema uputstvu proizvođača vakcine, nakon dobijene druge doze moraju i dalje da se pridržavaju svih mera jer je potrebno neko vreme, u zavisnosti od vrste vakcine, za sticanje imuniteta protiv Covid-a 19“.

Mart

U Bečeju je u martu došlo do skoka broja zaraženih koronavirusom. Prema podacima Instituta za javno zdravlje Vojvodine, broj registrovanih aktivnih slučajeva zaraženih kovidom-19 je 1. marta bio 160, 3. marta 206, a 14. marta 419.

Zatvoreno akcionarsko društvo „Arthur Bergmann“ iz Budimpešte za godinu i po dana trebalo bi da izgradi hotel sa četiri zvezdice u Bečeju, u ulici Zmaj Jovina 85, čiji su kamen temeljac 4. marta položili predsednik Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor, generalni konzul Mađarske u Subotici Ester Čalokezi, rukovodioci ulagača „Arthur Bergmann Hungary Pénzügyi Zrt.“ iz Budimpešte Mikloš Gal i „Obrock food“ d.o.o. iz Bečeja Deže Feher i predsednik opštine Bečej Dragan Tošić.

Time je započeto ulaganje vredno oko 2,5 miliona evra.

Naime, bečejskoj javnosti nepoznata firma „Obrock food“ dobila je krajem 2020. godine na konkursu Fondacije Prosperitati oko milion evra, 120 miliona dinara.

Ostatak novca obezbeđuje zatvoreno akcionarsko društvo „Arthur Bergmann“.

Rukovodilac zatvorenog akcionarskog društva „Arthur Bergmann“ iz Budimpešte Mikloš Gal rekao je novinarima da je kompanija „Arthur Bergmann“ zainteresovana i za plac na obali Tise, koji je lokalna samouprava namenila za izgradnju banjskog kompleksa, kazao je Gal, koji po Forbsovoj listi za 2020. godinu među 50 najbogatijih Mađara – nalazi se na 26. mestu s imovinom vrednom oko 55,6 milijardi forinti.

Zanimljivo je da su u Bečeju u mesecima koji su prethodili polaganju kamena temeljca budućeg hotela u Zmaj Jovinoj, pojavile firme – jedna i u Petrovaradinu – koje nije bilo teško povezati: ponavljaju se prezimena Gal, Medić i Lazar, a većini je zajedničko da je na sajtu APR-a navedeno da su im sedišta ranije bila u ulici Zmaj Jovina 88, prekoputa placa gde će biti izgrađen hotel „Experience“.

U Bečeju je početkom marta započeto čišćenje šumice iza tribina fudbalskog stadiona u blizini nedavno izgrađenog pomoćnog terena za fudbal.

U lokalnoj samoupravi planiraju da na prostoru šumice i u okolini fudbalskog stadiona 2022. godine započnu izgradnju sportskog kompleksa – nekoliko sportskih terena i balon sale.

Predsednik opštine Bečej je raspisao tri konkursa za nevladine organizacije ukupne vrednosti 14,2 miliona dinara.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Novom Sadu rasvetlili su ubistvo pedesetosmogodišnje žene i uhapsili njenu ćerku D. M. (1998) iz Bečeja zbog postojanja osnova sumnje da je učinila ovo krivično delo, saopštila je policija 16. marta.

Sumnja se da je D.M., dva meseca pre toga u Bečeju usmrtila majku, zadavši joj više udaraca, a potom njeno telo bacila u šaht i zatrpala ciglama i peskom.

Od kraja 2020. godine lokalna samouprava ima način kontrolisanja korišćenja službenih vozila, jer je Skupština opštine 30. decembra 2020. godine donela Pravilnik o uslovima, načinu korišćenja i održavanja službenih vozila opštine Bečej. Službena vozila mogu se koristiti samo u skladu sa pravilnikom.

Po zaključku Štaba za vanredne situacije opštine Bečej koji je donet radi sprečavanja i suzbijanja zarazne bolesti kovid-19 na teritoriji opštine Bečej, od 22. marta nisu mogli da rade ugostitelji, ali su zato, svi ostali mogli.

Do kraja marta broj zaraženih u Bečeju bio je više od 660.

Vozač u alkoholisanom stanju je 26. marta udario kolima troje dece u Bačkom Gradištu.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Novom Sadu uhapsili su K.P. (1957) iz Bačkog Jarka zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo teška dela protiv bezbednosti javnog saobraćaja.

On se tereti da je 26. marta uveče, vozeći automobil u alkoholisanom stanju lokalnim putem u blizini Bačkog Gradišta, udario troje dece koja su tom prilikom povređena, a jedno dete je zadobilo teške povrede opasne po život.

April

Početak aprila je Bečej dočekao sa blizu 800 zaraženih i sa sve više ljudi koji su upućeni na bolničko lečenje.

U prva četiri dana aprila ukupno je 13 građana Bečej odneto u bolnicu. U Gimnaziji Bečej u septembru 2021. godine će biti otvoreno odeljenje za učenike sa posebnim sposobnostima za sport, saopšteno je iz te škole.

Pravilnikom o postupku i načinu rešavanja zahteva građana za naknadu štete nastale usled ujeda napuštenih životinja ili šteta koje prouzrokuju napuštene životinje usvojenim na sednici Skupštine opštine Bečej trebalo bi da se utiče na smanjenje ogromnih suma koje lokalna samouprava godišnje troši za plaćanje odšteta zbog ujeda pasa, na transparentnost trošenja novca iz opštinskog budžeta koji je namenjen za odštetne zahteve, ali i (pokušaja) uvođenja reda u ovu oblast.

Za odštete zbog ujeda pasa lutalica je u opštinskom budžetu za 2021. godinu predviđeno pet miliona dinara, više od 40.000 evra.

Proleće je Goranski park dočekao u korovu.

Održavanje zelenih površina na teritoriji opštine Bečej posao je Javnog preduzeća Komunalac.

Održavanje zelenih površina ne obavljaju samo radnici Komunalca, već to preduzeće u procesima javnih nabavki angažuje izvođače posla.

U programu rada Komunalca za 2021. godinu navodilo se da se za mašinsko košenje planira potrošiti 17 miliona dinara i za orezivanje 2 miliona dinara.

Podsetimo da do kraja jula 2020. godine zaključenim ugovorima u postupcima javnih nabavki Javno preduzeće Komunalac za usluge košenja trave, orezivanja drveća i za sadnice i cveće potrošilo ukupno 21,5 miliona dinara, to jest 182.978 evra.

Početkom aprila započeta je izgradnja temelja hotela „Experience“ u Zmaj Jovinoj ulici 85.

Uprkos pandemiji koronavirusa, od 27. do 29. aprila na gradskom trgu u Bečeju održana je prva „Cvetna pijaca” u 2021. godini.

U Kamp naselju, u blizini spusta za čamce na obali Tise pojedini građani krajem aprila nisu bili u mogućnosti da puste svoja plovila u reku uprkos tome važećim dozvolama za korišćenje veza za čamce, jer su se na tom mestu izvodili radovi.

Ispostavilo se da radove na obali reke Tise izvodi „Extreme sport team“ d.o.o. iz Bečeja kako bi se postavilo plutajući objekat – koji bi trebalo da se sastoji od pristaništa za vezivanje čamaca, bitve za vezivanje na obali, pristupnog mosta i potrebnih instalacija.

Načelnica Odeljenja za urbanizam, građevinarstvo, komunalne poslove, imovinsko-pravne poslove, saobraćaj i inspekcijski nadzor Daniela Doroslovački saopštila je da ta firma ima sve dozvole koje je izdalo Odeljenje za urbanizam, građevinarstvo, komunalne poslove, imovinsko- -pravne poslove, saobraćaj i inspekcijski nadzor. Doroslovački je navela da je stranka dužna da zaključi ugovor o zakupu vodnog zemljišta u javnoj svojini na toj lokaciji – koji se koristi za potrebe postavljanja privezišta za čamce – sa JVP „Vode Vojvodine“.

Maj

Uništeno je nešto više od 30 odsto svetiljki u Goranskom parku, rekao je novinarima direktor Javnog preduzeća Komunalac Željko Plavšić dan nakon vandalskog čina, 11. maja.

Javna rasveta u Goranskom parku postavljena je 2016. godine. Vrednost opštinskog ulaganja bila je oko 5 miliona dinara.

Od tada je u sanaciju šteta na rasveti potrošeno 1,5 miliona dinara, a ukupna šteta sa najnovijom iznosi oko 2 miliona dinara.

Direktor Komunalca je rekao da javna rasveta neće biti popravljena pre postavljanja video nadzora i dodao da ukupna šteta na javnoj rasveti iznosi oko 40 odsto vrednosti cele investicije.

Do kraja 2021. godine video nadzor u Goranskom parku nije postojao, niti je popravljena javna rasveta.

Građani Bačkog Gradišta, njih 1.302, sredinom maja peticijom su zatražili u od nadležnih u opštini Bečej izgradnju biciklističke i pešačke staze sa rasvetom od Bačkog Gradišta do Bisernog ostrva zbog nebezbednosti ljudi koji šetaju, trče ili voze bicikl tim putem, gde su izloženi riziku od povreda od motornih vozila zbog slabe vidljivosti i uskog puta.

Staza do početka 2022. godine nije izgrađena, ali jeste obećana.

Nacrt Lokalnog plana akcije za decu od 2021. do 2014. godine sredinom maja predstavljen je javnosti.

Rečeno je da je neophodna bolja međusektorska saradnja, izrada baze podataka o deci pomoću koje bi se bolje pratilo ostvarenje strateških ciljeva plana.

Poteškoću predstavlja i nepostojanje sektora i službi za sveobuhvatno bavljenje zaštitom prava deteta i unapređivanja položaja dece. U tom cilju će biti formiran Savet za prava deteta u opštini koji će se baviti i uspostavljanjem i ažuriranjem baze podataka u cilju praćenja ostvarivanja lokalnog plana za decu, ali i predlaganjem prioriteta LPA za decu u programskom budžetu opštine, saopšteno je novinarima.

U naselju Sedam sekretaraSKOJ-a Javno preduzeće Komunalac u maju mesecu postavilo je novo igralište za decu.

Radove je obavilo „Eco-pro“ d.o.o. iz Gajdobre, a cena igrališta bila je 2,5 miliona dinara sa PDV-om.

Korišćenje tople vode sa geotermalne bušotine za daljinsko grejanje u prethodnom periodu najavljivano je iz Javnog preduzeća Toplana, ali i iz lokalne samouprave.

Prvi korak u tom pravcu učinjen je izgradnjom degazatora kod Šlajza i tako je prvi preduslov za korišćenje vode sa geotermalne bušotine, koja je u vlasništvu opštine, ispunjen.

Potom je bilo potrebno obezbediti novac za korišćenje tople vode. Deo novca, 27,7 miliona dinara – za toplovod do sportskog centra i grejanje sportskog centra – je opštini Bečej odobrilo Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave.

Ukupna vrednost projekta sa PDV-om je 33 miliona dinara i PDV je obaveza lokalne samouprave.

„Poreska inspektorka iz Bečeja Jelica Arbutina, koja je prijavila nepotizam, zloupotrebu službenog položaja i nezakonito trošenje budžetskih sredstava u opštini, dobila je privremenu zaštitu Višeg suda u Zrenjaninu“, objavio je sajt Pištaljka 19. maja (pistaljka.rs), navodeći da je sud početkom maja usvojio predlog Jelice Arbutine da joj se dozvoli povratak na radno mesto do okončanja radnog spora, budući da je zbog izvršenog uzbunjivanja premeštena da radi na drugo radno mesto.

Ona je, kako se navodi, sa mesta poreske inspektorke u Odeljenju za lokalnu poresku administraciju u Bečeju premeštena u obližnje Bačko Gradište, gde je trebalo da radi kao matičarka, za šta nije bila obučena niti je imala ikakvo prethodno iskustvo.

Pored toga, plata na tom mestu je niža, a i potreban je poseban ispit, koji uzbunjivač Arbutina nije ni polagala.

O ovim okolnostima govorio je načelnik Opštinske uprave opštine Bečej Zoran Kovač: „Radi se o tome da je Jelica Arbutina raspoređena na mesto zamenika matičara u Bačkom Gradištu prilikom donošenja nove sistematizacije kada su svi radnici bili neraspoređeni, pa i ona. Ona je protiv tog rešenja uložila zahtev za donošenje privremene mere koje je potkrepila sa nekoliko presuda prekršajnih sudova. Pitanje je da li se ona pojavila kao uzbunjivač kod svih, zato što je bilo nešto utvrđeno i u postupku redovne kontrole Državne revizorske institucije. Rešenjem Višeg suda u Zrenjaninu stavljeno je van snage rešenje o raspoređivanju na mesto zamenika matičara u Bačkom Gradištu, privremeno, a trajno rešenje se traži pred Upravnim sudom“.

U želji da dobijemo komentar na navedeno i sagledamo problem i sa druge strane, pokušali smo da kontaktiramo poresku inspektorku Jelicu Arbutinu, međutim, neuspešno.

Na šestom festivalu „Zlatna kulisa“ u onlajn izdanju u Kragujevcu predstava „Policajci“ Gradskog pozorišta Bečej dobila je tri nagrade stručnog žirija.

Nagrada za najbolju režiju dodeljena je Igoru Pavloviću za „majstorsko viđenje i vođenje ansambla kroz vrlo hrabar koncept, prepoznatljiv i snažan, moderan i snažne poruke“.

„Policajci“ su dobili i specijalnu nagradu za scenski pokret, jer „kolektivna igra, zajednički doprinos i izuzetna uigranost ansambla čine da se ova predstava izdvoji kao konceptualno najbolja“. Predstavi Dramskog studija mladih bečejskog pozorišta dodeljena je i druga nagrada za najbolju predstavu u celini.

U obrazloženju nagrade navodi se: „Ozbiljan pristup i vešto rediteljsko vođenje izdvajaju odličnu kolektivnu igru, majstorstvo u pokretu i partnerskoj igri. Timski duh dokazuje kolektivni čin jednog ozbiljnog mladog ansambla“.

Na sednici Skupštine opštine Bečej usvojen je rebalans budžeta opštine – budžet opštine Bečej projektovan je u iznosu od 1.506.569.000 dinara.

Memorandumske stavke za refundaciju rashoda budžeta opštine iz prethodne godine za finansirane projekte iz EU iznose 16 miliona dinara, jer se očekuje povraćaj sredstava za projekat mala marina u Bečeju, navodilo se u rebalansu.

Podsetimo da je mala marina ranije delimično uništena (brod ju je udario) i da je krajem 2021. godine izvađena iz Tise.

Na dnevnom redu sednice Skupštine opštine bila je i izmena plana Generalne regulacije naselja Bečej, kao i usvajanje Lokalnog plana akcije za decu od 2021. do 2024. godine, ali i odluke o korišćenju sredstava reprezentacije, o prijavljivanju i upravljanju privatnim interesima javnih funkcionera i o postupku ocenjivanja i rangiranja kandidata za članove nadzornih odbora javnih preduzeća čiji je osnivač opština i Etički kodeks ponašanja funkcionera lokalne samouprave.

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović najavila je 26. maja da će konkurs za građane koji žele da uz subvenciju države zamene stolariju na stanovima i kućama biti raspisan sredinom juna, dok će konkurs za kompanije koje će izvoditi te radove biti raspisan za 10 do 15 dana.

Po rečima ministarke Mihajlović opštine i gradovi će raspisati javni poziv ka svojim građanima ili ka stambenim zajednicama da se jave i učestvuju u procesu u kojem država i grad daju 50 procenata, a polovinu novca daju građani.

Opština Bečej se prijavila na konkurs, ali nije prošla jer u opštinskom budžetu za 2021. godinu nije obezbedila novac za energetsku efikasnost, a to je bio jedan od uslova konkursa.

Jun

Predsednik opštine Bečej Dragan Tošić 7. juna je na osnovu zaključka Štaba za vanredne situacije opštine Bečej doneo odluku o ukidanju vanredne situacije u opštini Bečej koja je uvedena 15. novembra 2020. godine zbog sprečavanja širenja pandemije koronavirusa.

Od 20. juna zatvoren je i punkt za vakcinaciju u USKAO „Đorđe Predin Badža“, a imunizacija građana je nastavljena u Domu zdravlja u Bečeju.

Nedugo zatim počela je i sezona kupanja na otvorenim bazenima Ustanove „Đorđe Predin Badža“.

Nadležna opštinska inspekcija će 14. juna da obavi nadzor nad nedavno postavljenim igralištem u dvorištu izdvojenog odeljenja škole „Šamu Mihalj“ u Poljanici, rekla je načelnica Odeljenja za urbanizam, građevinarstvo, komunalne poslove, saobraćaj i inspekcijski nadzor Opštinske uprave Daniela Doroslovački.

Ona je kazala da je igralište postavljeno bez dozvole.

Igralište u dvorištu škole u Poljanici postavljeno je 9. juna, nekoliko dana pre izbora za Savet MZ Poljanica, u prisustvu predstavnika Saveza vojvođanskih Mađara iz Bečeja, a donacija je Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine.

Prema nezvaničnim informacijama novinara, do kraja 2021. godine igralište nije „raspolagalo“ potrebnom dozvolom za korišćenje.

U junu se desila promena na čelu Doma zdravlja Bečej.

Vršilac dužnosti direktora Doma zdravlja 9. juna postao je specijalista opšte medicine dr Slobodan Dimitrov.

Naime, Pokrajinska vlada je donela rešenje kojim je razrešila dužnosti dosadašnju direktoricu Doma zdravlja Bečej pedijatricu dr Kosanu Nešić, a za vršioca dužnosti direktora imenovala je dr Slobodana Dimitrova.

Program korišćenja sredstava Budžetskog fonda za zaštitu životne sredine opštine Bečej za 2021. godinu usvojen je na sednici Skupštine opštine polovinom godine za koju se donosi, 29. juna.

Za Budžetski fond za tu godinu predviđeno je 17,5 miliona dinara iz opštinskog budžeta, a više od polovine novca predviđeno je za suzbijanje komaraca.

Jul

Opštini Bečej je na konkursu Ministarstva zaštite životne sredine dodeljeno 12 miliona dinara za saniranje drenažnih kanala u Malom ritu i još 43 miliona dinara za uklanjanje divlje deponije u Mileševu po zaključku Vlade Srbije, takođe iz budžeta ministarstva.

Opština Bečej će firmi „Duna improvement“ d.o.o. iz Bečeja prodati više od 9 hektara zemljišta i nekretnine za 98.108.000 dinara, to jest za 834.535 evra, jer su odbornici Skupštine opštine Bečej na sednici 30. jula doneli rešenja o prodaji nepokretnosti iz javne svojine opštine.

Firma „Duna improvement“ tada je postojala manje od godinu dana sa 1.000 dinara kapitala i njen gubitak za poslovnu 2020. godinu iznosio je 352.762,09 dinara.

Opština je prodala parcele na obali Tise i objekte i zemljište koje koristi Javno preduzeće Komunalac.

Nakon usvajanja rešenja o prodaji opštinskih parcela predsednik opštine Dragan Tošić rekao je da „mislim da nas 9. avgusta očekuje potpisivanje ugovora sa firmom ’Artur Bergman’ i očekujemo da gradnja tog kompleksa o kom smo u Bečeju pričali proteklih 20-30 godina, započne u naredne dve godine. Obaveza jeste da se gradi taj kompleks, takozvana banja, odnosno akvapark i mi ćemo u narednom periodu izaći, zajedno sa investitorom, sa projektom kako će sve to izgledati na Tisi“.

U lokalnoj samoupravi u poslednjih nekoliko meseci angažovani su neki novi zaposleni, među njima i oni koje javnost zna odranije.

Ti ljudi su se, prema podacima redakcije Bečejskog mozaika, prijavili na konkurs za zaposlenje. Nekadašnji predsednik opštine i potom i Skupštine opštine Bečej Dušan Jovanović, po podacima iz imenika lokalne samouprave, sada je načelnik Odeljenja za lokalnu poresku administraciju, nekadašnja članica Opštinskog veća Karolina Smieško angažovana je na radnom mestu na poslovima savetnika za zaštitu prava pacijenata, a nekadašnji član Opštinskog veća Đuro Kričković je komunalni inspektor.

Avgust

Na svečanoj sednici Skupštine opštine za praznik opštine Bečej, 1. avgust, dodeljene su godišnje nagrade opštine pojedincima i organizacijama i zvanje počasni građanin Bečeja za 2021. godinu. Dobitnik priznanja počasni građanin Bečeja Goran Vasović, frontmen grupe „Eva Braun” koja postoji 30 godina, i osnivač i predsednik humanitarne roditeljske organizacije DMD (Dišenova mišićna distrofija).

Do sada je titula počasnog građanina opštine Bečej dodeljena akademskom slikaru Viktoru Škrabanju i učesniku Narodnooslobodilačkog rata iz Bečeja Mihajlu Ševiću.
Godišnje nagrade na svečanoj sednici Skupštine opštine dodeljene su Osnovnoj školi „Petefi Šandor” iz Bečeja, Domu zdravlja Bečej, Krgu intelektualaca „Braća Tan”, Kuglaškom klubu Vojvodina iz Bačkog Gradišta, Čabi Ridegu, likovnom umetniku iz Bačkog Gradišta, violinisti Đuli Tolu i direktoru kompanije KWS Pavlu Sklenaru.

Jovan Marić, dvadesetjednogodišnji mladić iz Bečeja poginuo je u toku noći između 23. i 24. avgusta u Novom selu.

Pretpostavka je, po nezvaničnim informacijama novinara, da je na mladića pala žica koja je visila sa stuba i da je to dovelo do strujnog udara, ali činjenice treba da utvrdi veštak.

Zamenik javnog tužioca u Osnovnom javnom tužilaštvu u Bečeju Đorđe Jovičić je za Bečejski mozaik izjavio da je tužilaštvo naložilo hitno postupanje u slučaju.
Jovičić je rekao da je data naredba veštaku odgovarajuće struke za veštačenje kako bi se utvrdili detalji i okolnosti na mestu nesreće, dat je nalog za obdukciju, kao i nalog policiji da prikupi podatke o događajima koji su prethodili nesreći.

Nakon nalaza veštaka će se utvrditi okolnosti tragičnog događaja i, ako se pokaže odgovornost neke javne ustanove, biće pokrenut adekvatan postupak, rekao je Jovičić i dodao da se nalaz veštaka očekuje za desetak dana.

Tragični događaj je uznemirio javnost Bečeja, građani su organizovali i šetnju za tragično stradalog sugrađanina.

Do početka 2022. godine nije zvanično saopšteno kakvi su rezultati veštačenja, predmet je u međuvremenu od Osnovnog javnog tužilaštva u Bečeju preuzelo Više javno tužilaštvo u Zrenjaninu i, mada je redakcija Bečejskog mozaika od početka septembra do danas nekoliko puta zatražila informacije iz Tužilaštva u Zrenjaninu, odgovor je uvek bio taj da je veštačenje još u toku i da „nakon što prikupljanje svih neophodnih podataka u vezi sa navedenim događajem bude kompletirano, biće doneta odgovarajuća javnotužilačka odluka“.

Posao uklanjanja divlje deponije u Mileševu u postupku javne nabavke 24. avgusta dodeljen je grupi ponuđača koju čine „Imperial buildings“ iz Novog Sada i „Potisje“ iz Bečeja za 44.980.890 dinara (53.977.068 dinara sa PDV-om).

Septembar

Borislava Perić Ranković

Borislava Perić Ranković, rođena Bečejka, inače najuspešnija srpska paraolimpijka svih vremena, dobitnica 20 medalja na evropskim i svetskim prvenstvima, što u pojedinačnoj, što u ekipnoj kategoriji, i osvajačica četiri medalje na paraolimpijskim takmičenjima, je sa Nadom Matić u ekipnoj konkurenciji u objedinjenim klasama 4 i 5 osvojila bronzanu medalju na Paraolimpijskim igrama u Tokiju.

Drugi rebalans opštinskog budžeta za 2021. usvojen je 3. septembra na trinaestoj sednici Skupštine opštine Bečej.

Budžet opštine projektovan je u iznosu od 1.617.608.000 dinara, a deficit u iznosu 41.833.000 dinara.

Na dnevnom redu sednice su bile i izmene i dopune Plana regulacije komercijalne banje u Bečeju, na prostoru gde kompanija „Artur Bergman“ iz Mađarske planira izgradnju turističkog kompleksa (akvapark i hotel).

Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave 15. septembra je obeležen i u Bečeju defileom dece i kulturno-umetničkim programom na Trgu oslobođenja koji je na inicijativu i u saradnji sa KUD „Đido“ organizovala opština Bečej.

Broj registrovanih aktivnih slučajeva zaraženih kovidom-19 16. septembra bio je 127, a 19. septembra 148.

Početak školske godine doneo je nove/stare probleme u centru grada.

Naime, mada je obećano, bez preciziranja roka, lokalna samouprava još nije započela rekonstrukciju ulice Danila Kiša u centru grada. Sadašnja situacija je opasna po učesnike u saobraćaju, jer ako istovremeno tri ili više autobusa dovozi ili odvozi putnike u ulici Danila Kiša, raskrsnica ulica Danila Kiša i Glavne je nepregledna i nebezbedna.

Javno preduzeće Toplana Bečej je 27. septembra započelo pripreme za početak grejne sezone. Građani Bečeja sve učestalije su izražavali nezadovoljstvo zbog neblagovremenog održavanja zelenih površina u gradu.

Poslednji put se to desilo zbog košenja na grobljima u Bečeju, zbog situacije u Goranskom parku i zbog nepokošene ambrozije. Održavanje javnih zelenih površina u Bečeju je u ingerenciji Javnog preduzeća Komunalac koje za taj posao godinama unazad angažuje i drugo preduzeće.

Nakon negodovanja građana u vezi sa košenjem trave na katoličkom groblju u Donjem gradu, pokošena je trava i na tom groblju. Upitani iz koje su firme, kosači na groblju u Donjem gradu su rekli da su iz firme „Zelena milja“.

S obzirom na to da na Portalu javnih nabavki nema podataka o tome da je JP Komunalac za poslove košenja angažovalo pomenutu firmu, već postoji dokumentacija da je Komunalac za poslove košenja u martu zaključio ugovor sa grupom izvođača – „Mašinac resursi“, SZ „Mašinac“ i „Agro Work HR“, svi iz Novog Sada, svi sa adrese Bulevar oslobođenja 127 – i navodi se da je ugovorena vrednost posla 14.166.667 dinara (17 miliona sa PDV-om), direktoru Komunalca Željku Plavšiću postavljeno je pitanje ko kosi u Bečeju.

On je rekao da je ugovor zaključen sa grupom ponuđača kako je objavljeno na Portalu javnih nabavki, a da je moguće da je izabrani ponuđač angažovao podizvođača.

Oktobar

Na 15. sednici Skupštine opštine Bečej 18. oktobra usvojena je Odluka o stipendiranju studenata.

Po novoj odluci svi studenti, kandidati za stipendije, se jednako boduju, bez obzira na zanimanja koja studiraju i rangiraju se prema ostvarenim bodovima, jer su iz odluke isključena deficitarna zanimanja koja su po staroj odluci imala prednost prilikom ostvarivanja prava.

Opštinsku stipendiju mogu da dobiju studenti koji tokom studija imaju prosečnu ocenu najmanje 8.

Od 1. oktobra, nakon tromesečne letnje pauze, ponovo je počela da radi Narodna kuhinja.

Na topli obrok jednom dnevno, tokom radne nedelje, ima pravo 300 korisnika na osnovu rešenja Centra za socijalni rad.

Od aprila ove godine topli obrok za 300 socijalno ugroženih građana opštine Bečej ne pruža više Gerontološki centar, već „Zlatna obala“ d.o.o. iz Bečeja.

U budžetu opštine Bečej za funkcionisanje Narodne kuhinje predviđeno je oko 7,2 miliona dinara za 2021. godinu.

Novembar

Na teritoriji opštine Bečej od početka vakcinacije do 10. novembra dato je 12.120 prvih doza i 11.560 drugih doza vakcina protiv koronavirusa, govore podaci iz Doma zdravlja Bečej.

Treću dozu vakcine protiv kovida-19 do 10. novembra primilo je 4.890 građana opštine Bečej.

Na sednici Skupštine opštine 16. novembra odbornici su doneli odluku o utvrđivanju prosečne cene kvadratnog metra nepokretnosti po zonama za utvrđivanje poreza na imovinu za 2022. godinu.

Ova odluka čini jedan od osnovnih elemenata za obračun poreza na imovinu.

Na osnovu utvrđenih prosečnih cena kvadrata, porez na imovinu u opštini Bečej biće viši od 5 do 12 odsto za nepokretnosti i zemljište, osim za poslovni prostor u I zoni, gde je povećanje do 100 odsto.

Opština Bečej je i ove godine simbolično obeležila 17. novembar, Svetski dan prevremeno rođene dece, tako što je zgrada gradske kuće tokom večeri bila obasjana ljubičastim svetlom, kao što se to čini u velikom broju gradova i opština u Srbiji.

Na 17. sednici Skupštine opštine Bečej usvojen je treći rebalans budžeta opštine za 2021. godinu, opštinska kasa je teška 1,65 milijardi dinara (nakon drugog rebalansa 1,62 milijarde), a projektovani budžetski deficit je 41,8 miliona dinara.

Na sednici je usvojena odluka i o izmenama i dopunama Plana detaljne regulacije komercijalne banje u Bečeju. Ukupna površina izmena i dopuna Plana je 158.829 m2 (15,88 hektara).

Na javnoj raspravi o nacrtu budžeta opštine za 2022. godinu 25. novembra učestvovalo je samo šestoro građana – troje iz GG „Samo lokalno“ i troje iz Mileševa, koji su predsedniku opštine Draganu Tošiću postavljali pitanja o pojedinim stavkama u nacrtu budžeta, ali i zamerili to što dečji vrtić nije vraćen u zgradu škole u Mileševu koja je ove godine renovirana.

Decembar

Početkom Dečje nedelje, u oktobru mesecu, saopšteno je da na teritoriji opštine Bečej živi 6.179 dece i da je oko 15 odsto njih – 922 – ekstremno siromašno.

I onda se statistika pretvorila u život, jer su građani Bečeja saznali da je jedna devojčica u školi kolabirala jer je bila gladna.

Na protestu u Bečeju 4. decembra okupilo se oko 150 građana, koji su blokirali dve centralne raskrsnice neprestanom šetnjom na pešačkim prelazima na taj način izražavajući protest protiv Zakona o eksproprijaciji i izmena Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi.

U toku kontinuiranog prelaska pešačkih prelaza u nekoliko navrata se dogodilo da su vozači automobila i taksija želeli da prođu svojevrsnu pokretnu blokadu, ali je jednočasovni protest ipak okončan bez incidenata.

Nakon protesta u mnogim gradovima u Srbiji Vlada Srbije donela je 8. decembra odluku da iz skupštinske procedure povuče Zakon o eksproprijaciji, koji je Skupštini Srbije na ponovno odlučivanje vratio predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić.

Vlada je na istoj sednici predložila Narodnoj skupštini izmene i dopune Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi.

Ipak, protesti ekoloških udruženja su nastavljeni i u prvim danima 2022. „upereni“ protiv kompanije „Rio Tinto“ i rudarenju litijuma.

U Bečeju je nakon 4. decembra održan još jedan protest, a nastavak pobune najavljen je nakon što prođu svi zimski praznici – oko 20. januara 2022.

O slabom „učinku“ bečejskog antikorupcijskog plana govore podaci koje je redakcija Bečejskog mozaika prikupila tokom poslednjih meseci 2021. godine, ali i to da, uprkos tome što je za mart 2021. godine bilo najavljena, izveštaj o realizaciji plana u 2020. godini još uvek nije usvojen u lokalnom parlamentu.

Kapacitet prihvatilišta (azil) za pse na Iđoškom putu u Bečeju je 150 pasa, međutim, po nezvaničnim informacijama iz azila, u prvoj polovini decembra 2021. godine, u prihvatilištu je bilo više od 300 napuštenih pasa.

Veći deo javne rasvete na teritoriji opštine Bečej rekonstruisan je do kraja marta 2020. godine u sklopu javno-privatnog partnerstva, međutim, godišnji izveštaj o rekonstrukciji rasvete do početka 2022. godine nije usvojen u Skupštini opštine Bečej, uprkos tome što je izveštaj podnet 1. aprila 2021. godine za prvu godinu garantnog perioda.

Na pitanje redakcije Bečejskog mozaika o tome koliko novca je opština platila privatnom partneru, 19. oktobra 2021. godine je odgovoreno: „Ukupna sredstva koja su prenesena privatnom partneru su 36.378.956,04 dinara, odnosno na mesečnom nivou oko 2.122.800 dinara“ (2020. godine i 2021. godine od 1. januara do 19. oktobra).

Roditelji učenika sa smetnjama u razvoju i invaliditetom sa teritorije opštine Bečej krajem 2021. godine nisu znali da li će uslugu ličnog pratioca deteta, za nekoliko nedelja, u drugom polugodištu školske godine, pružati ista firma („Naša čuvarkuća) koja je to radila 2021. godine – ili možda nekadruga – i da li će pratioci dece ostati isti – ili će možda biti promenjeni.

Situacija je bila identična i početkom 2021. godine, tada se nedelju dana pre početka drugog polugodišta nije znalo ko će i kako će pružati uslugu lični pratilac deteta.

Deca sa telesnim invaliditetom koja pohađaju ŠOSO „Bratstvo“ ili su korisnici resursnog centra te škole iz tipičnih škola, od početka drugog polugodišta će imati olakšani pristup objektu obrazovne ustanove u centru grada, u Dositejevoj ulici. Naime, nedavno je na ulazu u objekat škole, gde kretanje otežavaju stepenice, ugrađena podizna platforma nosivosti do 150 kilograma.

Za taj poduhvat je Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje odobrio školi 1,2 miliona dinara.

U opštini Bečej nije rešen prevoz dece sa telesnim invaliditetom, uprkos tome što postoji prilagođeno vozilo za njihove potrebe, jer je u februaru 2020. godine bečejski Centar za socijalni rad od Evropske unije dobio specijalno kombi vozilo pogodno za prevoz osoba sa telesnim invaliditetom.

Specijalno vozilo se, međutim, od februara 2020. godine do danas ne koristi za prevoz dece sa invaliditetom, već je viđen u Poljanici, naseljenom mestu opštine Bečej, kao i ispred opštinske zgrade u toku jesenjeg raspusta u školama.

Predsednik opštine Bečej Dragan Tošić je u novembru mesecu 2021. godine izjavio da će kombi iz Poljanice biti vraćen u Bečej i biće korišćen za prevoz dece sa invaliditetom. To se do sredine decembra nije desilo.

Za najuspešnije sportiste Bečeja u 2021. godini proglašeni su Aleksandra Radić, članica Plesnog kluba „Max Dance“ i Luka Stojkov, član Kajak kanu kluba Bečej.

U komunalno preduzeće „Potisje“ je u prethodnih 6 godina uloženo više od milion evra – udeo donacija i projekata je oko 288.000 evra, a ostatak su sopstvena sredstva „Potisja“ i lizing.

Saopšteno je da je krajem 2021. godine uklonjena divlja deponija kod Mileševa, odakle je oko29.000 kubnih metara smeća preneto na smetlište „Botra“ u Bečeju.
„Potisje“ zajedno sa lokalnom samoupravom priprema i projektnu dokumentaciju za izgradnju transfer stanice. To je preduslov za zatvaranje deponije „Botra“ kako bi se smanjila količina smeća koje će se odvoziti na regionalnu deponiju u Kikindi.

Procenjena investiciona vrednost izgradnje transfer stanice je preko 1,5 miliona evra i ta cena obuhvata transfer stanicu, kompostilište, mehanizam za preradu građevinskog otpada i kupovinu zemljišta za izgradnju stanice.
Novinarka KRIK-a Jelena Radivojević dobitnica je nagrade za najbolju mladu novinarku u oblasti istraživačkog novinarstva koja od 2018. godine nosi ime novinarke iz Bečeja, koju dodeljuju Novosadska novinarska škola i Fondacija „Marina Kovačev“.

Priznanje se dodeljuje i u oblasti dnevnog novinarstva, a dobitnik u 2021. godini je novinar televizije N1 Filip Lukić.

Odbornici Skupštine opštine Bečej usvojili su 10. decembra Lokalni plan upravljanja otpadom od 2021. do 2031. godine kojim je predviđeno zatvaranje nesanitarne deponije „Botra“ i – u cilju smanjenja troškova transporta komunalnog i građevinskog otpada iz opštine Bečej na regionalnu deponiju u Kikindi – izgradnja transfer stanice, a u sklopu stanice i kompostare i drobilice za građevinski materijal.

Godišnji trošak za prevoz i odlaganje ukupne količine otpada sa teritorije opštine Bečej na regionalnu deponiju u Kikindi iznosio bi oko 120 miliona dinara.

Odbornici Skupštine opštine Bečej usvojili su 20. decembra odluku o budžetu za 2022. godinu, koja predviđa da će u opštinskoj kasi biti oko 1,5 milijardi dinara.

Budžetski deficit bi trebalo da bude 39,3 miliona dinara.

Nagrada 9. Bečejskog festivala monodrame Be:femon za najbolju monodramu jednoglasnom odlukom stručnog žirija dodeljena je ravnopravno Niki Ivančić za predstavu „Kabare Valeska” u režiji Edvina Liverica i Marti Bereš za predstavu „Béres Márta one girl show“ u režiji Andraša Urbana.

Bečejski zaljubljenici u pozorište imali su priliku da od 1. do 4. decembra u Gradskom pozorištu pogledaju šest izvanrednih monodrama i da uživaju u razgovoru sa glumcem Vojom Brajovićem, koji je otvorio bečejski festival.

Socijalno ugrožena deca opštine Bečej su i ove godine dobila novogodišnje paketiće posredstvom raznih formalnih i neformalnih organizacija, a to su Humani ljudi Bečeja, Društvo prijatelja dece opštine Bečej i Bečejsko udruženje mladih – podeljeno je, po raspoloživim podacima, oko 500 paketića.

Opštinski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine jednoglasno je odlučio da pristupi Pokretu socijalista čiji je predsednik ministar policije Aleksandar Vulin, saopšteno je iz LSV-a 22. decembra.

Započeta je izgradnja toplovoda od geotermalne bušotine do sportskog centra. Povezivanjem geotermalne bušotine s sportskim centrom biće stvoreni uslovi za korišćenje tople vode sa geotermalne bušotine – koja je u vlasništvu opštine – za grejanje te ustanove.

Ugovor o dodeli posla radova na vrelovodu od geotermalne bušotine do sportskog centra (prva faza) za 27,5 miliona dinara (33,06 miliona sa PDV-om) krajem oktobra meseca dodeljen je grupi ponuđača „Konvar“ d.o.o. iz Beograda, „Imperial buildings“ d.o.o. iz Novog Sada i „Sremput“ a.d. iz Rume.

Za ostvarenje ovog posla opština je dobila 33 miliona dinara od Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave.

Udruženje za podsticanje preduzetništva „Živojin Mišić“ iz Beograda proglasilo je osmu generaciju najboljih edukatora Srbije.

Među nagrađenima je i Daniela Ćuk, nastavnica engleskog jezika i književnosti u OŠ „Petefi Šandor“ iz Bečeja.

Uz priznanje za najboljeg edukatora roditelji i deca u osnovnim školama u Bečeju čekaju početak drugog polugodišta, a sedam dana pre početka škole nisu znali da li će njihova deca da idu u školu onlajn ili zapravo.

Naime, srednjoškolci su 10. januara započeli drugo polugodište onlajn zbog povećanja broja zaraženih koronavirusom nakon masovnih proslava krajem prethodne godine.

Republički krizni štab za borbu protiv pandemije koronavirusa do 10. januara nije našao za shodno da kaže roditeljima šta ih čeka za nedelju dana, te 2022. godina, za sada, ni u čemu se ne razlikuje od prethodne godine u kojoj se pokazalo da su najveće žrtve koronavirusa upravo deca – budućnost Srbije.

K.D.F.
(Tekst je objavljen 14. januara 2022, u 839. broju Bečejskog mozaika)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *