Podržite Bečejski mozaik

Dostupan za sve, finansiran od strane čitalaca

Arhiva |

Impresum |

Kontakt |

Pretražite

Logo Becejski

Usluge socijalne zaštite za decu sa invaliditetom: Lični pratioci i dnevni boravak

Lični pratioci i dnevni boravakSedište dnevnog boravka u Sinđelićevoj 99

Nadležni u lokalnoj samoupravi su u prvoj polovini 2023. godine zaključili okvirni sporazum za pružanje usluga iz oblasti socijalne zaštite sa grupom ponuđača koju čine Ustanova socijalne zaštite „Naša čuvarkuća“ i „Zlatna obala“ d.o.o. iz Bečeja.

Vrednost trogodišnjeg okvirnog sporazuma za pružanje usluga ličnih pratilaca za decu sa smetnjama u razvoju, narodne kuhinje, pomoći u kući i dnevnog boravka za decu sa smetnjama u razvoju u opštini Bečej je 273,5 miliona dinara (sa PDV-om).

Za ukupno 273,5 miliona dinara – godišnje nešto više od 91 milion dinara – pružalac usluga na godišnjem nivou treba da obezbedi okvirni obim usluga za lične pratioce je 35.000 časova (za tri godine 105.000 časova), za pomoć u kući 15.000 časova (za tri godine 45.000 časova), za narodnu kuhinju 51.900 komada obroka (za tri godine 155.700 komada), a za dnevni boravak 2.080 časova (za tri godine 6.240 časova).

Dve usluge se tiču dece sa smetnjama u razvoju i invaliditetom, a to su obezbeđivanje ličnih pratilaca i dnevnog boravka.

Lični pratioci su usluga koja se na teritoriji opštine Bečej pruža od 2014. godine u kontinuitetu (pružaoci usluge su bili opština, Centar za socijalni rad i u poslednjih nekoliko godina Ustanova socijalne zaštite „Naša čuvarkuća“), dok je dnevni boravak za decu sa smetnjama u razvoju počelo da funkcioniše u drugoj polovini 2023. godine u režiji „Naše čuvarkuće“, a prethodno je ovu uslugu pružao Centar za socijalni rad.

Lični pratioci

U opisu nabavke, u vezi sa uslugom ličnih pratilaca (pratioci za decu sa smetnjama u razvoju i invaliditetom), navodilo se da se pružalac usluge obavezuje da uslugu ličnog pratioca organizuje stručno i kvalitetno i to tako da se aktivnosti ličnog pratioca deteta planiraju i realizuju u skladu sa individualnim potrebama deteta u oblasti kretanja, održavanja lične higijene, hranjenja, oblačenja i komunikacije sa drugima, što uključuje pomoć kod kuće u oblačenju, održavanju lične higijene (umivanje, češljanje, pranje zuba), pri hranjenju (priprema i serviranje lakših obroka, hranjenje ili pomoć u korišćenju pribora), pripremu knjiga i opreme za vrtić, odnosno školu; pomoć u zajednici, što uključuje pomoć u korišćenju gradskog prevoza (ulazak i izlazak iz sredstava prevoza, kupovina karte), pomoć u kretanju (orijentacija u prostoru ukoliko je dete sa oštećenjem vida, guranje kolica ili korišćenje drugih pomagala), odlazak na igrališta, odnosno mesta za provođenje slobodnog vremena (podrška u igri, podrška i posredovanje u komunikaciji), uključujući kulturne ili sportske aktivnosti i druge servise podrške.

Period pružanja usluge ličnih pratilaca su radni dani tokom cele godine, navodilo se u dokumentaciji.

Pravo na ličnog pratioca imaju deca sa invaliditetom, odnosno smetnjama u razvoju koja imaju potrebu za podrškom u zadovoljavanju osnovnih potreba svakodnevnog života i to u oblasti kretanja, održavanja lične higijene, hranjenja, oblačenja i komunikacije sa drugima, pripremom knjiga i opreme za vrtić, odnosno školu, pod uslovom da su uključena u vaspitno-obrazovnu ustanovu, odnosno školu i to do kraja redovnog školovanja, uključujući završetak srednje škole.

Postupak za priznavanje prava i korišćenje usluge ličnog pratioca sprovodi Centar za socijalni rad Bečej po službenoj dužnosti ili na zahtev roditelja/staratelja (korisnika), donosi rešenje o priznanju prava i izdaje uput korisniku radi ostvarivanja prava kod odabranog pružaoca usluge.

Igralište u školi „Bratstvo“ gde jednu ljuljašku mogu da koriste i deca sa telesnim invaliditetom

Dnevni boravak

Svrha usluge dnevnog boravka za decu i mlade sa smetnjama u razvoju je unapređenje kvaliteta života korisnika u vlastitoj socijalnoj sredini kroz održanje i razvijanje socijalnih, psiholoških i fizičkih funkcija i veština, kako bi se u što većoj meri osposobili za samostalan život.

„Kroz uslugu dnevnog boravka korisnici u organizovanom okruženju, i uz potrebni nadzor, zadovoljavaju razvojne potrebe, stiču i razvijaju životne veštine, ličnu i društvenu odgovornost radi razvoja samostalnosti, socijalnih, saznajnih i drugih važnih funkcija za samostalan život. Uslugom dnevnog boravka realizuje se pozitivno i konstruktivno iskustvo boravka korisnika izvan porodice, a članovima porodice se obezbeđuje slobodno vreme za bavljenje radnim i drugim aktivnostima. Usluga dnevnog boravka se realizuje kroz osmišljene programe, u planiranim i ograničenim vremenskim periodima na način koji ne ometa školovanje korisnika, a obezbeđuje se svakog radnog dana“, pisalo je u dokumentaciji javne nabavke.

Postupak za priznavanje prava i korišćenje dnevnog boravka sprovodi Centar za socijalni rad Bečej po službenoj dužnosti ili na zahtev roditelja/staratelja (korisnika), donosi rešenje o priznanju prava i izdaje uput korisniku radi ostvarivanja prava kod odabranog pružaoca usluge.

Ovu uslugu mogu koristiti deca i mladi sa smetnjama u razvoju, kod kojih postoji potreba za podrškom i osnaživanjem očuvanih kapaciteta, socijalizacijom i uklapanjem u širu društvenu zajednicu, a uzrasta su od 5 do 25 godina; koji imaju prebivalište ili boravište na teritoriji opštine Bečej; iskažu volju za korišćenjem usluge (u ime lica koje se nalazi pod starateljskom zaštitom, staratelj mora iskazati volju za korišćenjem usluge).

Period pružanja usluge je tokom cele godine, 5 dana nedeljno, 8 sati dnevno.

Za decu sa invaliditetom nema igrališta, sportskih sadržaja…

Posao ličnog pratioca uključuje, recimo, i odlazak sa detetom sa smetnjama u razvoju i invaliditetom na igrališta, odnosno mesta za provođenje slobodnog vremena, uključujući kulturne ili sportske aktivnosti i druge servise podrške.

Međutim, na teritoriji opštine Bečej ne postoji nijedno igralište za decu sa telesnim invaliditetom na javnom prostoru.

Sredinom decembra ove godine izgrađeno je igralište u dvorištu ŠOSO „Bratstvo“. Cena igrališta sa tri ljuljaške i gumenom podlogom u školi „Bratstvo“ je oko 3 miliona dinara.

U Bečeju ustanove kulture takođe nisu pristupačne osobama sa telesnim invaliditetom – u muzeju, u biblioteci i u pozorištu stepenice predstavljaju veliku, čak i nepremostivu prepreku osobama koja koriste kolica.

Dosad u Bečeju nije zabeleženo postojanje sportskih aktivnosti za decu sa telesnim invaliditetom.

K.D.F.

Projekat UG „PromenaDa“ „Ostvarenje Lokalnog plana akcije za decu – smanjenje siromaštva, kvalitetno obrazovanje dece sa smetnjama u razvoju i zaštita dece u sukobu sa zakonom“ sufinansiran je iz budžeta opštine Bečej. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *