Podržite Bečejski mozaik

Dostupan za sve, finansiran od strane čitalaca

Arhiva |

Impresum |

Kontakt |

Pretražite

Logo Becejski

Najveća maketa na Balkanu i u Bečeju: Svet oko nas u muzeju

Najveća maketa na Balkanu i u Bečeju: Svet oko nas u muzejutrg_fontane

Proteklih nedelja Gradski muzej u Bečeju bio je domaćin izložbe u okviru koje je prezentovana najveća maketa na Balkanu „Svet oko nas”, autora Borivoja Vujića, hemijskog tehničara u penziji.
Maketa je funkcionalno i izuzetno edukativno sredstvo ali i turistička atrakcija koja na 44 metra kvadratna sa 5.000 eksponata predstavlja život i rad ljudi u gradu i selu sa motivima Beograda i nekih gradova Evrope.

Sve što su građani mogli da vide na ovoj izložbi autor je sam pravio i sklapao neverovatnih dvadeset godina. Koristio je razne materijale kao što su drvo, plastika, čačkalice, sunđer i slično i tako na verodostojan način predstavio ljude, životinje, puteve, pruge, mostove, rudnike, fabrike, narodne običaje, sportove… Originalnost prikazanih ambijenata upotpunjena je verodostojnom funkcionalnošću različitih prirodnih pojava i procesa, kao i kompleksnim prikazom ljudskih delatnosti u konkretnim okolnostima. Pregledno je prikazan živi svet, povezivanje u različitim životnim zajednicama i staništima, kao i uticaj čoveka. Veliki broj eksponata se pokreće i funkcioniše kao i u stvarnosti: vozovi, tramvaji, vetrenjače… Upravo zato i ne čudi činjenica da su  najmlađi Bečejci bili najčešći posetioci Gradskog muzeja. Ono što im je autor tom prilikom poručio jeste da uvek u životu moraju da budu uporni i odlučni i samo tako mogu da naprave velika dela. Takođe, posetioci su mogli da čuju i njegovu autobiografsku priču, kako je započeo da radi na ovoj maketi, učestvovali su u nagradnoj igri koja je, bez sumnje, bila više nego interesantna za sve.

Prvi put ova maketa prikazana je 2000. godine u Beogradu, gde je izazvala oduševljenje posetilaca, a nakon toga obišla je mnoge gradove u našoj zemlji.                     

B.M.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *