Podržite Bečejski mozaik

Dostupan za sve, finansiran od strane čitalaca

Arhiva |

Impresum |

Kontakt |

Pretražite

Logo Becejski

Za sport 19 miliona: Najviše novca iz budžeta za fudbal i sportski savez

Najviše novca iz budžeta za fudbal i sportski savezFoto: pexels.com

Za sportske organizacije sa teritorije opštine Bečej iz opštinskog budžeta početkom februara raspodeljeno je 19 miliona dinara.

Više od polovine ukupnog iznosa, oko 10,2 miliona dinara, obezbeđeno je za fudbal i za sportski savez. Omladinskom fudbalskom klubu „Bečej 1918“ odobreno 3,7 miliona dinara, Fudbalskom savezu opština Bečej-Srbobran 2.350.000 dinara, a Fudbalskom klubu „Vojvodina“ iz Bačkog Gradišta 1 milion.

Savez sportova opštine Bečej dobio je 3,2 miliona dinara.

Rešenjem predsednika opštine Dragana Tošića odobreni su godišnji programi 45 sportskih organizacija „kojima se zadovoljavaju potrebe i interesi građana u oblasti sporta u opštini Bečej u 2023. godini“, jer su od ukupno podnetih 49 programa četiri odbijena.

Vrednovanje kvaliteta godišnjih programa je u skladu sa Pravilnikom o odobravanju i finansiranju programa kojima se ostvaruju potrebe i interesi građana u oblasti sporta u opštini Bečej, piše u rešenju, a vrednovanje je sprovela Komisija za sport, koja je na osnovu stručnog pregleda dala ocenu podnetih programa. Izuzev pojedinih fudbalskih klubova i saveza i saveza sportova, ostalim sportskim organizacijama odobreni su višestruko manji iznosi.

Plivački i vaterpolo klub „Bečej“ dobio je 1 milion, Klub malog fudbala „Bečej 2003“ 950.000 dinara, a Kajak kanu klub „Bečej“ 800.000 dinara.

Potom slede iznosi ispod pola miliona dinara: za FK „Jedinstvo“ i Odbojkaški klub „Bečej“ obezbeđeno je po 400.000 dinara, za FK „Mladost“ 350.000 dinara. Kik-boks klub „Bečej“, Džudo klub „Mladost“ i Odbojkaški klub „Libero“ dobili su po 300.000 dinara, ŽOK „Bečej“ 270.000 dinara, Košarkaški klub „Bečej“ 240.000 dinara, Stonoteniski klub „Bečej“ i Stonoteniski klub „Vojvodina“ iz Bačkog Gradišta po 230.000dinara, Udruženje sportskih ribolovaca „Kečiga“ 200.000 dinara, Košarkaški klub „Tisa“ i Kuglaški klub „Vojvodina“ iz Bačkog Gradišta po 180.000 dinara, Bokserski klub „Bečej“150.000, a Karate klub „Bečej“ 140.000 dinara.

Za Šahovski klub „Pion“ i Konjički klub „Potisje“ odobreno je po 130.000 dinara, 120.000 dinara dobili su Teniski klub „Tisa“ Bečej, PD „Lesson“ Bečej, Karate klub „BPS“ i Pikado klub „Vilidž“, a USP „Šaran-Ponty“ dobio je 100.000 dinara.

Ostala sportska udruženja dobila su manje iznose od 100.000 dinara: po 90.000 dinara „Sanrajz“ joga studio, Udruženje za školski sport i pedagoge fizičke kulture opštine Bečej, Atletski klub „Bečej“ i Pikado klub „Bečej“.

Za „Top Džim“, SU za fitnes „Fit-Park“, SU fitnesa i bodibildinga „Džoni Džim“, „Sport za sve opštine Bečej“, SU „Soko 2017“, SU „Filgud“, Bodibilding klub, SU „Zona zdravlja“ i „Maks Dens“ odobreno je po 80.000 dinara, a po 70.000 dinara dobili su SU „DOJO“, Streličarski klub i Sportsko bilijar udruženje „Tisa“. Odbijeni su programi Udruženja sportskih ribolovaca „Šaran“, Odbojkaškog saveza „Srednja Bačka“, Ženskog odbojkaškog kluba „Bečej“ i „Max Dance“ iz Bečeja.

Sport za osobe sa invaliditetom

Samo tri organizacije su imale u vidu i osobe sa invaliditetom, tako bar piše u istovetnim nazivima njihovih programa.

Naime, nazivi programa organizacije „Sport za sve opštine Bečej“, Bokserskog kluba „Bečej“ i Sportsko-rekreativnog udruženja „Zona zdravlja“ glase: „Podsticanje i stvaranje uslova za unapređenje sportske rekreacije, odnosno bavljenja građana sportom, posebno dece, omladine, žena i osoba sa invaliditetom“.

Redakcija Bečejskog mozaika će tokom 2023. godine proveriti kakvi sadržaji za osobe sa invaliditetom se kriju iza istovetnih naziva programa ovih udruženja.

Inače, po podacima sa internet stranice Agencije za privredne registre, novijeg datuma je osnovano Sportsko-rekreativno udruženje „Zona zdravlja“, koje je upisano u registar udruženja u oktobru 2021. godine, a kao oblasti sporta/discipline se navode joga, sportska rekreacija i fizičko vaspitanje dece predškolskog uzrasta.

Udruženje „Sport za sve opštine Bečej“ osnovano je 2012. godine, a oblast sporta/ disciplina je sportska rekreacija, dok je Bokserski klub „Bečej“ osnovan 2006. godine, a grana sporta koju pokriva je boks.

Bez konkursa po pravilniku

Ovo je druga godina zaredom da opština za sportske organizacije ne raspisuje konkurs. Naime, u Pravilniku o odobravanju i finansiranju programa kojima se ostvaruju potrebe i interesi građana u oblasti sporta koji je donet 2021. godine, navodi se da predloge godišnjih i posebnih programa podnose Savez sportova opštine Bečej – predlog svog godišnjeg programa i svog posebnog programa i predlog godišnjih programa svojih članova; vlasnik, odnosno korisnik zemljišta ili sportskog objekta – predlog svog godišnjeg programa izgradnje, opremanja i održavanja sportskog objekta od posebnog značaja za razvoj sporta na području opštine; organizacije u oblasti sporta – predlog svog posebnog programa prema sledećoj dinamici: 1. jun – Savez sportova opštine Bečej dostavlja predloge godišnjih programa sportskih organizacija opštini Bečej; 1. jul – predsednik opštine obrazuje Komisiju za sport za izbor programa i projekata koja analizira i ocenjuje podnete predloge godišnjih programa;15. jul – Komisija za sport analizira i ocenjuje podnete predloge godišnjih programa, utvrđuje preliminarni objedinjeni predlog godišnjih programa;15. decembar – Komisija za sport revidira preliminarni objedinjeni predlog godišnjih programa i usklađuje ga sa sredstvima planiranim u budžetu za narednu godinu; 30. decembar – predsednik opštine donosi rešenje o visini odobrenih sredstava.

R.M.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *