Podržite Bečejski mozaik

Dostupan za sve, finansiran od strane čitalaca

Arhiva |

Impresum |

Kontakt |

Pretražite

Logo Becejski

Nakon seče stabala na Fantastu: Za 6 meseci samo predistražni postupak

Za 6 meseci samo predistražni postupak856fantast

Sečom stabala oko kapele Bogdana Dunđerskog u februaru ove godine do danas nepoznati počinilac naneo je nemerljivu štetu kompleksu Fantast, spomeniku kulture od velikog značaja, nedaleko od Bečeja.

Počinilac je tada isekao svako stablo oko kapele Bogdana Dunđerskog.

U vezi sa sečom stabala na Fantastu redakcija Bečejskog mozaika je od kraja februara do 19. avgusta u nekoliko navrata uputila pitanja Osnovnom javnom tužilaštvu u Bečeju, međutim, nijednom nije saopšteno da li je počinilac identifikovan.

Na poslednji set pitanja koji je redakcija 15. avgusta uputila Osnovnom javnom tužilaštvu o tome da li je policija okončala istragu u vezi sa sečom stabala oko kapele Bogdana Dunđerskog u Bečeju u kompleksu dvorca Fantast i da li je uputila predmet u vezi sa tim slučajem tužilaštvu, da li je policija identifikovala osobu za koju postoji osnov sumnje da je počinio delo seču drveća oko kapele na Fantastu, te šta preduzima ili šta je preuzelo do sada tužilaštvo, iz tužilaštva je stigao veoma kratak dopis u kom nije dat precizan odgovor ni na jedno pitanje, a stiče se opravdan utisak da još uvek nije identifikovan onaj ili oni koji je/ koji su posekli svako drvo oko kapele Bogdana Dunđerskog.

U odgovoru tužilaštva, naime, navodi se samo: „Obaveštavamo Vas da je po zahtevu javnog tužioca u toku predistražni postupak prikupljanja potrebnih obaveštenja i preduzimanja drugih mera i radnji u cilju otkrivanja krivičnog dela i učinioca“.

Od kraja februara do 20. avgusta policija se nijednom nije oglasila i sa opštila detalje o ovom krivičnom delu u vezi s kojim je i Pokrajinski zavod za zaštitu spomenika kulture u martu mesecu podneo prijavu javnom tužilaštvu u Bečeju.

Naime, zavod je u martu mesecu saopštio da se „nakon usmene informacije koje je Zavod dobio od Opštine Bečej da su posečena sva stabla oko kapele Bogdana Dunđerskog u Bečeju u Kompleksu dvorca Fantast, stručna služba Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture, Petrovaradin je dana 23.2.2022. izašla na teren i o zatečenom stanju sačinila izveštaj. S obzirom da pomenuti objekat predstavlja nepokretno kulturno dobro od velikog značaja, kao nadležna ustanova zaštite preduzeli smo potrebne korake u cilju rasvetljenja događaja i otkrivanja počinilaca, o nastalim događajima obavestili smo Republičku direkciju za imovinu i podneli prijavu nadležnom javnom tužilaštvu“.

Podsetimo da je dvorac Fantast u februaru 2021. godine zatvoren za javnost kada je PIK Bečej, u vlasništvu MK grupe, koji je privremeno ostao u posedu dvorca Fantast do okončanja postupka restitucije, „izašao“ iz dvorca.

Nakon toga, krajem juna 2021. godine, je dvorac Fantast Republička direkcija za imovinu poverila opštini Bečej na čuvanje do okončanja postupka restitucije, a obezbeđenje kompleksa za opštinu Bečej obavlja firma IPON.

Zanimljivo je, međutim, da nadležni u opštini, po sopstvenom priznanju, nisu saznali za seču stabala od firme koja obezbeđuje Fantast, već od građana na društvenim mrežama.

U vezi sa situacijom na Fantastu za Bečejski mozaik je poslednji put u maju mesecu govorio predstavnik lokalne samouprave, član Opštinskog veća zadužen za turizam, omladinu i sport Dane Mandić: „Kada govorimo o dvorcu Fantast, kao što ste rekli, opština Bečej je nakon izlaska privatnog zakupca, MK grupe, preuzela obavezu staranja o samom objektu i njegovoj spoljašnjosti. Objekat je iznutra konzerviran, zaključan, tako da se opština stara na taj način da je angažovala agenciju za obezbeđenje da danonoćno, u nekoliko navrata patrolira i da po potrebi obaveštava opštinu Bečej o tome šta se tamo dešava. Takođe, mi smo u stalnoj komunikaciji i sa preostalim zaposlenim ljudima koji su angažovani tamo kod privatnog zakupca koji koristi ergelu, tako da, kad god dobijemo informaciju da je potrebna intervencija u bilo kom smislu, mi reagujemo“.

Mandić je naveo da je opština Bečej, „kada god je bila obaveštena, da li o količini smeća koje je ostalo posle turista, posle određenih tragova ponašanja snimatelja određenih filmova, pucanja instalacija, uvek je u ekspresnim rokovima reagovala i svoje resurse usmeravala tamo da rešimo problem, da situacija, da tako kažem, bude mirna – tako da u tom kontekstu staranja o objektu angažovali smo ono što možemo i ono što je do nas. Nama bi bilo najbitnije da se dobije sudski epilog, da se desetogodišnja agonija završi, da se zna da je objekat vlasništvo Matice srpske ili nije vlasništvo Matice, i da opština Bečej može da uđe u neku priču, da bude angažovana oko toga u smislu da ima neke šire nadležnosti čuvanja objekta. Tada bismo svojim kapacitetima ili na konkursima kod Ministarstva kulture recimo, ili u nekim drugim fondovima imali način da štitimo to kulturno dobro. Međutim, ovako nas nema nigde u nekim pravnim okvirima svojine, a sva krivica ide na opštinu Bečej. Mislim da je to nepravda. Mislim da moramo tu krivicu da podelimo zajedno, a isto tako i da se zajedno borimo i mi i država i Matica srpska, pa da onda gledamo šta su ciljevi“.

Za sada se ne vide rezultati te borbe.

Fantast sve više i više liči na napušteni dvorac.

K.D.F.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *