Podržite Bečejski mozaik

Dostupan za sve, finansiran od strane čitalaca

Arhiva |

Impresum |

Kontakt |

Pretražite

Logo Becejski

Pitanja bez odgovora: Ne zna se da li će i kada biti izgrađena kanalizacija u Bečeju

<strong>Ne zna se da li će i kada biti izgrađena kanalizacija u Bečeju</strong>

Izgradnja nedostajućeg dela kanalizacije i prečistača otpadnih voda na teritoriji opštine Bečej nije započeta do 10. decembra 2022. godine, mada je obećana još u aprilu 2021, kada je ministar finansija Siniša Mali prilikom usvajanja rebalansa republičkog budžeta rekao da je država obezbedila 3,5 milijardi evra za izgradnju moderne kanalizacione mreže i prečistača otpadnih voda. U prvom „paketu“ će opštine Bečej, Bačka Palanka, Priboj, Veliko Gradište, Babušnica i Bela Palanka dobiti ukupno 77,6 miliona evra za te projekte i ugovori se potpisuju u avgustu, kazao je tada Mali.

Mali je u novembru 2022. izjavio, a preneo Tanjug, da država kroz projekat „Čista Srbija” pomaže izgradnju kanalizacione mreže, kao i fabrika za prečišćavanje otpadnih voda. Mali je precizirao da se u dve faze gradi oko 1.000 kilometara kanalizacione mreže u oko 30 lokalnih samouprava.

Na listi 30 lokalnih samouprava nema opštine Bečej, a takođe na zvaničnom sajtu „Čista Srbija“ nema Bečeja na listi koja sadrži 77 opština i gradova u kojima treba da bude izgrađena kanalizacija.

Novinari Bečejskog mozaika pokušali su da provere u lokalnoj samoupravi i u Ministarstvu zaštite životne sredine da li se Bečej nalazi u bilo kom programu izgradnje kanalizacije i prečistača otpadnih voda.

U lokalnoj samoupravi je u novembru mesecu rečeno da opština nije u programu „Čista Srbija“ (program sprovodi Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture), već je deo projekta koji vodi Ministarstvo zaštite životne sredine, te da je iz nadležnog ministarstva rečeno da će javna nabavka za kanalizaciju biti raspisana za oko mesec dana.

Prethodno je, u avgustu mesecu, šefica Odseka za javne nabavke Jovana Topić navela da je lokalna samouprava organizovala nabavku za izradu idejnih rešenja, na osnovu kojih su ishodovani lokacijski uslovi.

„Ukupna procenjena vrednost radova je 5.540.856.865,95 dinara. Dalji koraci su sprovođenje javne nabavke po međunarodnim pravilima ugovaranja u skladu sa žutim fidicom za koje je nadležno Ministarstvo zaštite životne sredine. Sve dalje aktivnosti su u nadležnosti ministarstva koje je i obezbedilo sredstva za finansiranje projekta. Nemam informacije o vremenskim okvirima“, saopštila je tada Jovana Topić.

U prvoj polovini decembra šefica Odseka za javne nabavke Jovana Topić nije imala nove informacije o projektu kanalizacije.

Novinar Bečejskog mozaika je pre mesec dana uputila pitanja Ministarstvu zaštite životne sredine o tome da li je izgradnja kanalizacije i prečistača u opštini Bečej na listi projekata koji će biti realizovani u okviru poslova tog ministarstva, a ako jeste, da li je okončana nabavka, kada će biti potpisan ugovor za izgradnju kanalizacije i prečistača u Bečeju i kolika je vrednost projekta.

Od tada je nekoliko puta kontaktirano ministarstvo, ali su pitanja i dalje bez odgovora, s tim da je 8. decembra iz Službe za komunikaciju i saradnju sa medijima ministarstva rečeno da dok traje skupštinskog zasedanje, pa i imenovanje državnih sekretara u tom ministarstvu, ne može da se dobije kompetentan sagovornik. Na konstataciju novinara da ne želi sagovornika, već jednostavan odgovor na pitanje o tome da li će ili neće biti kanalizacije u Bečeju, osoba koja se javila na telefon rekla je da će se potruditi da odgovore na pitanja. Do trenutka pisanja ovog teksta, do 9. decembra, odgovori nisu dobijeni, te se ne zna da li će i kada biti izgrađeno oko 50 kilometara kanalizacija u opštini Bečej.

U vreme kada je ministar finansija Siniša Mali najavio izgradnju kanalizacije u opštinama u Srbiji, u aprilu 2021. godine, predsednik opštine Bečej i direktor JP Vodokanal, između ostalog rekli su da je izgradnja kanalizacije u opštini i dva prečistača, u Bačkom Petrovom Selu i Bačkom Gradištu, te rekonstrukcija prečistača u Bečeju vredan oko 30 miliona evra i da je novac za višegodišnji projekat obezbeđen iz republičkog budžeta, a početak ostvarenja tog velikog posla koji bi se radilo 3-4 godine u fazama, moglo bi da se očekuje krajem 2021. ili na proleće 2022. godine.

Sadašnja pokrivenost Bečeja kanalizacijom po procenama iz JP Vodokanal je od 50 do 60 odsto. Utvrđeno je da treba da se izgradi oko 50 kilometara kanalizacije.

K.D.F. (Foto: JPV)

Projekat „Odgovorno rukovanje otpadom je mogućnost – ne problem“ (II deo) je sufinansiran iz Budžeta Republike Srbije – Ministarstva kulture i informisanja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *