Podržite Bečejski mozaik

Dostupan za sve, finansiran od strane čitalaca

Arhiva |

Impresum |

Kontakt |

Pretražite

Logo Becejski

Nem tudni, hogy megmarad-e a Petőfi: Az iskolában a legnagyobb a létszámcsökkenés

Nem tudni, hogy megmarad-e a Petőfi: Az iskolában a legnagyobb a létszámcsökkenéstrg_fontane

A Petőfi Sándor Általános Iskola bezárását javasolta február 7-én az új községi iskolahálózat kialakításával megbízott munkacsoport Óbecsén. Az ezzel foglalkozó tanulmányról a közvélemény is elmondhatja véleményét, hiszen közvitára bocsátják, ígérték az illetékesek, majd az illetékes tartományi titkárság, a helyi parlament véleményezi, s végül az Oktatásügyi Minisztérium dönt arról, hogy elfogadja-e a javaslatot.

A Magyar Nemzeti Tanácsnak is véleményeznie kell az iskolahálózatra vonatkozó javaslatot az önkormányzatok esetében, ahol magyar nyelven is folyik az oktatás.
A Petőfi iskolában, amelyet a községi munkacsoport tagjainak többsége bezárásra javasolt, továbbra is gyűjtik az aláírásokat az iskola megmaradása érdekében, a szociális hálón közzétett hírek szerint eddig 6000 gyűlt össze.

Az iskolának jelenleg csak 253 – nyolcvan százalékban magyarul tanuló – diákja van, és ha az oktatási miniszter ezt a javaslatot elfogadja, ők valószínűleg már szeptembertől másik tanintézménybe lesznek kénytelenek járni.
A 2018 márciusában megjelent kormányrendelet szerint minden önkormányzatnak javaslatot kell tennie az iskoláskor előtti és az iskolai hálózatok tekintetében. A rendelet szerint azok az iskolák működhetnek önállóan, amelyeknek 480 diákja vagy 16 osztálya van. Azokban az intézményekben, ahol kisebbségi nyelven is folyik oktatás, el lehet tekinteni ettől, és elegendő csak az egyik kritériumnak eleget tenni, de a falusi iskolák esetében is el lehet térni a rendelettől, ha két kilométeres körzetben nincs másik magyar nyelven oktató általános iskola.

Pásztor István, a VMSZ és a Tartományi Képviselőház elnöke a Vajdasági Rádió és Televíziónak február 13-án adott nyilatkozatában kiemelte, nem zárják be az óbecsei Petőfi Sándor Általános Iskolát, azt üzente az óbecsei polgároknak, hogy megnyugodhatnak. Mint elmondta, minden megtesz a VMSZ annak érdekében, hogy a döntés az iskola bezárásáról ne legyen végrehajtva.

A községi munkacsoport által kidolgozott, Óbecse község általános iskolahálózatának tanulmányában többek között az áll, hogy az utóbbi 8 évben drasztikusan csökkent a tanulók száma, 622 tanulóval, viszont alig csökkent a tagozatok száma. A tanulmány alapvető célja, hogy biztosítsa a tanulók teljes lefedettségét és a minőséges, alapfokú oktatás és nevelés hozzáférhetőségét, de szükséges áttekinteni a pénzeszközök nem ésszerű és szükségtelen költésének méreteit is.

„Áttekintve a tanulmányból kifejtett záradékokat, Óbecse község területén lévő nyilvános általános iskolák hálózatáról szóló határozat javaslata a következő: megszűnik az óbecsei Petőfi Sándor Általános Iskola. Az Óbecse településről származó tanulókat, a szülők kívánsága szerint, a Sever Đurkić ÁI-ba, a Zdravko Gložanski ÁI-ba és a Samu Mihály ÁI-ba írathatják be. A Samu Mihály ÁI-nak hitelesítenie kell a Dreán és Milesevon lévő tagozatát, és az ott lévő gyermekeket be kell íratni a Samu Mihály ÁI-ba“, olvasható a tanulmányban.

Egyebek között leszögezik, hogy a Petőfi iskola ingó vagyonát a Samu Mihály iskola venné át, hogy a megtakarítás Óbecse község javára mintegy 7,7 millió dinár lenne, míg a köztársaság (a tanárok bruttó fizetése) 32 millió dinárt takarítana meg évi szinten – tehát összesen 40 millió dinárról van szó.

Óbecse község területén a hat általános iskolában 2700 tanuló van. Óbecsén négy általános iskola van. A Petőfi Sándor, Sever Đurkić és a Zdravko Gložanski mintegy 1,5 km egymás közötti távolságra vannak. Ezekben az iskolákban az oktatás szerb és magyar oktatási nyelven folyik. A Sever, a Gložanski és a Samu átvehetik a Petőfi Sándor összes tanulóját a tagozatok számának növelése nélkül, mert a tagozatok létszáma ezekben az iskolákban sem maximális, sőt, a magyar tagozatok esetében a minimumon van, indokolják a tanulmányban.

„Az utóbbi négy évben, a Petőfi Sándor ÁI egy magyar oktatói nyelvű tagozatot írat be, és nincs elég tanulója önálló szerb oktatói nyelvű tagozat nyitására, így összevont tagozatot nyit meg. Milesevón és Dreán szintén egy-egy összevont tagozatot nyitnak 1-től 4-ik osztályig szerb és magyar nyelven. Ennek az iskolának a legnagyobb a létszámcsökkenése az elmúlt nyolc évben a többi iskolához viszonyítva Óbecse község területén, és 30,68%-ot tesz ki. Mindebből kifolyólag látható, hogy a Petőfi Sándor ÁI tagozatait a tanulók minimális létszámával alakították meg, és az iskolában négy összevont tagozat is működik. Az a véleményünk, hogy nincs szükség az összevont tagozatokra szerb nyelven a Petőfi Sándor ÁI központi épületében, mert 1 km-től kisebb távolságra másik általános iskola van“, áll a tanulmányban.

„Amennyiben az oktatás minőségét is figyelembe vesszük a záróvizsgák függvényében és az Oktatásügyi, Tudományügyi és Technológiai Fejlődés Minisztériuma szervezésében megrendezett versenyeken keresztül, azt látjuk, hogy a Petőfi Sándor ÁI a legrosszabb eredményeket éri el Óbecse község területéről. Nyilvánvaló, hogy azok a szülők, akiknek területileg a Petőfi Sándor ÁI a legközelebbi a lakóhelyüket tekintve, gyermekeiket a többi általános iskolába íratják be pont a fenti okok miatt“, olvasható az iskolahálózatról szóló tanulmányban.

Óbecse község területén mintegy 200 szabad munkanorma van, s a munkacsoport véleménye, hogy a legtöbb foglalkoztatottat beosztják a szabad munkahelyekre.
Indítványozták azt is, hogy ay iskolából középiskolai diákotthon alakuljon, amely Petőfi Sándor nevét viselné.

F.D.K.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *