Podržite Bečejski mozaik

Dostupan za sve, finansiran od strane čitalaca

Arhiva |

Impresum |

Kontakt |

Pretražite

Logo Becejski

Nemzeti Kisebbségi Alap: Kisebbségi projektekre 30 millió

Nemzeti Kisebbségi Alap: Kisebbségi projektekre 30 milliótrg_fontane

Az államigazgatási és helyi önkormányzati minisztérium 2019. évi költségvetésében a tavalyihoz képest nagyobb összegeket irányozott elő a Nemzeti Kisebbségi Alap és a Köztársasági Önkormányzati Alap számára, nyilatkozta január elején Branko Ružić miniszter.

A Nemzeti Kisebbségi Alapban 2019-ben 30 millió dinár áll rendelkezésre, ez pedig 37,61 százalékkal több mint 2018-ban. A pénz szétosztásáról a köztársasági kormány Nemzeti Kisebbségi Tanácsával való egyeztetést követően hozzák meg a döntést, mondta Ružić, majd hangsúlyozta, hogy a Nemzeti Kisebbségi Tanács fogja meghatározni a prioritást élvező területeket, azaz azokat, amelyek a testület értékelése szerint érdemben járulhatnak hozzá a nemzeti kisebbségek helyzetének a jobbá tételéhez.

„Tavaly a Nemzeti Kisebbségi Alapból 77 szervezet, intézmény részesült támogatásban, 21,8 millió dinár értékben. Ezzel az összeggel a tájékoztatás területén támogattunk programokat és projektumokat, azzal a céllal, hogy a Nemzeti Kisebbségi Tanács ajánlásával összhangban, hatékonyabbá váljék a nemzeti kisebbségek anyanyelven történő tájékoztatása. A Nemzeti Kisebbségi Alapból támogatott projektumok megvalósításának határideje 2019 június vége. Eddig az albán, a bosnyák és a roma nemzeti kisebbségi közösségek projektumai valósultak meg. A Nemzeti Kisebbségi Alap 15 éven át nem működött, ám az államigazgatási és helyi önkormányzati minisztérium tavaly megkezdte a rendelkezésre álló eszközök kiosztását. 2018 egyébként is a kisebbségi jogok éve volt, hiszen a Szerbiai Képviselőház elfogadta a kisebbségek helyzetének érdemi javulását elősegítő törvénycsomagot, majd november 4-én megtartották a nemzeti tanácsi választásokat“, mondta az illetékes miniszter, írja a Magyar Szó.

Ami a Köztársasági Önkormányzati Alapot illeti, a miniszter elmondása szerint ebben az alapban idén 489,3 millió dinár áll rendelkezésre, 52 százalékkal több, mint tavaly. 2018-ban a szóban forgó költségvetési alapból 320,1 millió dinárral 59 helyi önkormányzat projektumát támogatták, magyarázta Ružić, aki úgy véli, hogy a tavalyi támogatás nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a helyi önkormányzatok beruházhassanak az infrastruktúrába, vagy erősítsék a helyi közigazgatás hatékonyságát, de kulturális rendezvények is támogatásban részesültek.

Vajdaság területén 11 helyi önkormányzat projektumát támogatta a minisztérium. Óbecse 1,6 millió dinárt kapott a Becsei Éjszaka (Bečej noću) fesztivál megszervezésére, Zenta 6 milliót a városháza kültéri felújítására, Topolya 4,6 milliót a községi képviselő-testület üléseinek elektronikus vezetését lehetővé tevő rendszer kialakítására stb.

B.M.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *