Podržite Bečejski mozaik

Dostupan za sve, finansiran od strane čitalaca

Arhiva |

Impresum |

Kontakt |

Pretražite

Logo Becejski

U mesnim zajednicama: Obuka o korišćenju sistema eAgrar

<strong>Obuka o korišćenju sistema eAgrar</strong>

Povodom uvođenja informacionog sistema eAgrar putem kojeg će se lakše obavljati upis i promena podataka u registru poljoprivrednih gazdinstava (RPG), kao i odobravanje isplata podsticaja u poljoprivredi, iz lokalne samouprave pozivaju poljoprivredne proizvođače iz opštine Bečej da se obrate savetodavcima iz Poljoprivredne savetodavne stručne službe Vrbas koja će pružati podršku: 10. februara u sali Prve mesne zajednice u Bečeju, 13. februara u sali Mesne zajednice Bačko Petrovo Selo i 14. februara u prostorijama Mesne zajednice u Radičeviću od 9 do 13 časova.

Poljoprivrednicima se preporučuje da na savetovanja ponesu lični dokument i pametni mobilni uređaj na kom bi bila moguća aktivacija aplikacije.

O daljim aktivnostima u vezi sa pružanjem pomoći za uvođenje informacionog sistema eAgrar javnost biti obaveštena, saopšteno je iz Odeljenja za privredu opštinske uprave Bečej.

Inače, poljoprivrednici od 16. januara ove godine mogu da u poštama u Srbiji uzmu parametre za svoj eID broj, koji predstavlja prvi korak za pristup platformi eAgrar.

Kako bi dobili svoj eID (identifikacioni lični broj), poljoprivrednici koji poseduju pametne mobilne telefone treba da odu na šalter pošte i besplatno preuzmu elektronski identitet (eID). Oni poljoprivrednici koji ne poseduju pametne mobilne telefone treba da u MUP-u izvade kvalifikovani elektronski sertifikat (KES), koji u elektronskoj razmeni podataka zamenjuje potpis neke osobe.

Novi informacioni sistem eAgrar će početi da funkcioniše na proleće, a uvodi se u cilju modernizacije i ubrzanja procesa upisa podataka, promene podataka u Registru poljoprivrednih gazdinstava (RPG), kao i odobravanja i isplate podsticaja u poljoprivredi, a trebalo bi da uštedi i vreme potrebno za obavljanje administrativnih poslova. Na sajtu eAgrar navodi se da je za upis u RPG bilo je potrebno otići na minimum 4 šaltera i popuniti 89 podataka na 8 različitih obrazaca, te da je procenjeno da je bilo potrebno više od 4 sata za pripremu i podnošenje zahteva i 1.320 dinara na ime taksi, provizija i za štampanje dokumentacije.

B.M.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *