Podržite Bečejski mozaik

Dostupan za sve, finansiran od strane čitalaca

Arhiva |

Impresum |

Kontakt |

Pretražite

Logo Becejski

Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine: Opštini Bečej novac za transfer stanicu

<strong>Opštini Bečej novac za transfer stanicu</strong>

U Pokrajinskoj vladi 6. decembra su potpisani ugovori za dodelu bespovratnih sredstava iz budžeta Vojvodine za finansiranje i sufinansiranje izrade tehničke dokumentacije i izgradnje transfer stanica i reciklažnih dvorišta.

Za unapređenje sistema upravljanja komunalnim otpadom na pokrajinskom konkursu obezbeđeno je 48 miliona dinara.

Ugovore je potpisao pokrajinski sekretar za urbanizam i zaštitu životne sredine Nemanja Erceg sa predstavnicima grada Subotice i opština Ada, Bečej, Nova Crnja, Apatin, Bački Petrovac i Žabalj.

Ukupno sedam lokalnih samouprava „dele“48 miliona dinara – najveći iznos, osim opštine Ada dobila je opština Bečej, po 10 miliona dinara.

Deset miliona dinara od pokrajine i tri iz opštinskog budžeta će u Bečeju biti korišćen pre svega za izradu projektno-tehničke dokumentacije za transfer stanicu, reciklažno dvorište i možda za kompostaru i drobilicu građevinskog otpada, rekla je načelnica Odeljenja za urbanizam opštinske uprave Daniela Doroslovački.

U lokalnoj samoupravi žele da osim izrade projektno-tehničke dokumentacije, od dobijenog novca na pokrajinskom konkursu, započnu i gradnju dela transfer stanice, mada će verovatno izgradnja tog kompleksa za rukovanje otpadom biti rađen u fazama, rekla je Doroslovački.

Pokrajinski sekretar za urbanizam i zaštitu životne sredine Nemanja Erceg rekao je da je cilj konkursa bio „da se komunalni otpad i druge vrste otpada na području jedinica lokalne samouprave u našoj pokrajini adekvatno zbrinu. To znači da na svom putu do konačnog odlaganja on prođe preko reciklažnog dvorišta, gde će biti izdvajane određene reciklabilne komponente koje će dalje biti namenski korišćene. Bitan korak je i obezbeđivanje njihovog prenosa do sanitarne deponije, gde će daljom obradom deo materijala biti pripremljen za korišćenje u energetske ili druge namene. I na kraju, samo deo otpada koji nije moguće upotrebiti na propisan način biće deponovan u sanitarne kasete“.

Erceg je istakao da će u narednom periodu pažnja resornog sekretarijata biti usmerena na ojačavanje ovakvih sistema, čime se daje doprinos izgradnji odgovornog društva i dostizanju potrebnog nivoa u oblasti zaštite životne sredine: „Uklanjanjem divljih deponija i opštinskih smetlišta ili njihovim svođenjem na najmanju meru u narednom periodu, uz vođenje odgovorne politike i strategije u tom domenu, kao i uspostavljanjem ostalih regionalnih sistema u Vojvodini, podići ćemo upravljanje otpadom i reciklažu na nivo blizak standardima Evropske unije“.

Resorni sekretar je ukazao na to da su dodeljena sredstva po dva osnova – jedan je izrada projektno-tehničke dokumentacije, čime će se steći odgovarajući uslovi da se izgradi transfer stanica ili reciklažno dvorište, a deo lokalnih samouprava podneo je zahtev da se izgradi samo postrojenje. Sekretarijat je, prema Ercegovim rečima, dao rok do novembra naredne godine da se ova postrojenja izgrade i da jedinice lokalne samouprave koje budu u ovom sistemu sav otpad predaju ovlašćenim operaterima. Kao primer dobre prakse, Erceg je naveo opštinu Bečej, gde je uspostavljen sistem primarne separacije otpada.
Jedan od većih ciljeva za narednu godinu jeste i početak izgradnje Regionalnog sistema za upravljanje komunalnim otpadom u Južnobačkom okrugu, sa sedištem u Novom Sadu, a ima nagoveštaja za izgradnju i u Pančevu.

V.F. (Foto: www. ekourbapv.vojvodina.gov.rs)

Projekat „Odgovorno rukovanje otpadom je mogućnost – ne problem“ (II deo) je sufinansiran iz Budžeta Republike Srbije – Ministarstva kulture i informisanja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *