Podržite Bečejski mozaik

Dostupan za sve, finansiran od strane čitalaca

Arhiva |

Impresum |

Kontakt |

Pretražite

Logo Becejski

Osnovni sud u Bečeju: Smanjen broj starih predmeta

Osnovni sud u Bečeju: Smanjen broj starih predmetatrg_fontane

Osnovni sud u Bečeju u toku 2018. usvojio je svih 100 predloga za produženje hitnih mera zbog nasilja u porodici.
U 72 predmeta određene su mere privremenog iseljenja iz stana i zabrana komunikacije sa žrtvom, u 27 predmeta određena je samo zabrana komunikacije sa žrtvom, a u jednom predmetu izrečena je mera privremenog iseljenja iz stana.

U pet predmeta izjavljene su žalbe na prvostepena rešenja o produženju hitnih mera, ali su četiri rešenja potvrđena, a samo je u jednom slučaju viši sud ukinuo rešenje, jer je predlog bio usmeren protiv osobe koja po Zakonu o sprečavanju nasilja u porodici ne spada u krug osoba na koje se taj zakon primenjuje, rekao je na godišnjoj konferenciji za novinare o radu Osnovnog suda u Bečeju portparol suda Marko Božović.

Odgovarajući na pitanje novinara on je rekao da oko desetak odsto nasilnika ponovi nasilje u porodici, ali se planiraju strože kazne za ta dela, te se očekuje smanjenje broja dela nasilja u porodici.
Inače, za nasilnike, osim zatvorskih, mogu se izricati i uslovne kazne. Božović nije mogao da precizno odgovori na pitanje u kom procentu nasilnici krše takozvane hitne mere, rekavši da postoje takvi slučajevi, ali to spada u delokrug rada Prekršajnog suda.

Novinarima je saopšteno da od 2014. godine, otkad radi Osnovni sud u Bečeju (sa sudskom jedinicom u Novom Bečeju), „nasledio“ je 3.783 nerešena predmeta od čega je 1.256 bilo starije od dve godine. Krajem januara 2019. broj starih predmeta je smanjen na 184.
U bečejskom sudu je prošle godine u radu bilo 10.103 predmeta, od kojih je nešto više od 3.000 ostalo nerešeno.

Jedan od načina rešavanja sporova je i medijacija, kada se ne vodi sudski postupak, već se stranke upućuju na posredovanje, a sud u Bečeju je na taj način rešio 8 predmeta.
Na osnovu dosadašnjih rezultata u sprovođenju medijacije kao  načina rešavanja sporova, Osnovni sud u Bečeju jedan je od dvadesetak sudova u Srbiji koji je pohvaljen i deo je projekta Ministarstva pravde, Vrhovnog kasacionog suda i Evropske unije za unapređenje medijacije i rešavanje starih predmeta, saopštio je Božović.

K.D.F.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *