Podržite Bečejski mozaik

Dostupan za sve, finansiran od strane čitalaca

Arhiva |

Impresum |

Kontakt |

Pretražite

Logo Becejski

Početak škole: Časovi 45 minuta – procedura ako su dva deteta u razredu pozitivna

Početak škole: Časovi 45 minuta – procedura ako su dva deteta u razredu pozitivnatrg_fontane

Sve osnovne i srednje škole u opštini Bečej su u zelenoj su zoni, pa će đaci od sutra, 1. septembra, pratiti nastavu iz klupa i časovi će trajati 45 minuta, kao i u većini škola u Srbiji.

Prema ranijoj odluci ministarstva i Kriznog štaba, nastava će se održavati na osnovu tri modela (zeleni, žuti, crveni) a nedeljno će se pratiti epidemiološka situacija i na osnovu toga odlučivati o tome koji će se model nastave primenjivati.

Ukoliko dođe do zaražavanja dva deteta u odeljenju, to odeljenje deset dana ide na onlajn nastavu.

Roditelji će svakog petka do 12 sati biti obaveštavani o tome kako će se odvijati nastava naredne nedelje.

Početkom školske godine u skoro svim školama primenjivaće se neposredna nastava, osim u nekoliko srednjih škola u 16 opština.

O daljem toku nastave odluku će donositi Tim za škole, koji će važiti za svaku lokalnu samoupravu pojedinačno. Tim za škole čine zdravstveni radnici iz Instituta „Batut“ i Ministarstva prosvete, koji će, u zavisnosti od epidemiološke situacije u svakoj lokalnoj samoupravi donositi odluke u realizovanju nastave po nekom od tri modela.

Modeli nastave će zavisiti od ukrštanja podataka – o broju vakcinisanih, broju zaraženih i testiranih, kao i od mera koje se primenjuju u školama.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić izjavio je i da će deca krenuti u škole uz intoniranje himne prvi put u istoriji.

Ružić je izjavio da za predškolske ustanove važe preporuke od juna, „deca neće nositi maske kao ni vakcinisani vaspitači“.

„Semafor“ model nastave

Prvi model podrazumeva neposrednu nastavu u školi, za sve učenike bez deljenja u školi, gde će učenici nositi maske tokom odgovaranja i komunikacije, a nastavnici koji su vakcinisani neće nositi maske osim kada su na manjoj udaljenosti od đaka od 1,5 metara.

Nije detaljnije objašnjeno kako će biti moguće sprovesti meru nošenja maski samo prilikom komunikacije u nižim razredima osnovnih škola.

Drugi model obrazovanja je kombinovani model sličan prošlogodišnjem za učenike sedmog i osmog razreda i srednjoškolce, što bi značilo da bi jedan dan radili onlajn, a drugi dan imali neposrednu nastavu. Tim za procene može da spusti ovaj model i za peti i šesti razred i ukoliko ima više od 16 učenika u odeljenju delili bi se na grupe.

Treći model predstavlja najugroženije jedinice lokalne samouprave i za te škole je pripremljena onlajn nastava za srednjoškolce, a za osnovce kombinovana nastava. Od prvog do četvrtog razreda đaci bi išli na časove od 30 minuta i kao i prošle godine i delili bi se na grupe manje od 16 učenika.

Drugi ciklus od petog do osmog razreda smenjivali bi se u modelu nastave u danu.

Ukoliko dođe do „zaražavanja jednog deteta u grupi ili odeljenju sva deca nadalje nose maske a zaraženo dete ide u karantin. Ako bude dva obolela učenika, ta grupa ili odeljenje deset dana ide na onlajn nastavu“, rekao je ministar prosvete Branko Ružić.

Roditelji, u slučaju da postoje zdravstveni razlozi, uz mišljenje lekara specijaliste, imaju pravo da zatraže da njihovo dete prati nastavu onlajn.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić izjavio je danas za N1, govoreći o deci sa autizmom i smetnjama u razvoju da ona neće biti u obavezi da nose maske ukoliko imaju potvrdu lekara, koji će ukazati na nemogućnost nošenja maski.

Kad se prelazi iz zelene u žutu, a iz žute u crvenu zonu?

U stručnom uputstvu o organizaciji rada koje je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja uputilo osnovnim i srednjim školama, navedeni su i indikatori i granične vrednosti za procenu rizika od prenošenja koronavirusa, a procena se radi za teritoriju svake opštine, odnosno grada i na osnovu toga se donosi odluka da li su opštine i gradovi u zelenoj, žutoj ili crvenoj zoni.

Iz zelene u žutu zonu prelazi se ako je broj novih slučajeva zaraženih na 100.000 stanovnika u poslednjih 14 dana od 150 do manje od 300, to jest ako je procenat pozitivnih na RT-PCR ili antigenskim testovima tokom poslednjih 14 dana od 6 do manje od 15 odsto. Opština ili grad je u crvenoj zoni ukoliko na teritoriji ima od 300 do 600 novih slučajeva zaraženih na 100.000 stanovnika u poslednjih 14 dana (u procentima pozitivnih na testovima to je od 15 do 25 odsto).

R.M. (Ilustracija: pixabay.com)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *