Podržite Bečejski mozaik

Dostupan za sve, finansiran od strane čitalaca

Arhiva |

Impresum |

Kontakt |

Pretražite

Logo Becejski

U roku od dve nedelje dva puta obijen Fantast: Počinioci i dalje nepoznati

Počinioci i dalje nepoznati

Objekti u kompleksu Fantast, spomeniku kulture od velikog značaja nadomak Bečeja, dva puta su obijeni za samo dve nedelje. Nakon krađe slika iz glavne sale Fantasta, verovatno u noći između 22. i 23. novembra, u decembru se desilo još jedno obijanje objekta pored nekadašnjeg dvorca veleposednika Bogdana Dunđerskog.

Po informacijama redakcije Bečejskog mozaika iz lokalne samouprave, 10. decembra se nije pouzdano znalo da li je i ovog puta nešto ukradeno.

Što se krađa slika iz dvorca tiče, nakon što je obezbeđenje koje je angažovala opština Bečej obilazilo kompleks 23. novembra ujutro, uočilo razbijen prozor na dvorcu i obavestilo o tome nadležne u lokalnoj samoupravi, obaveštena je i policija, koja je obavila uviđaj, a pretpostavlja se da se krađa desila u toku noći između 22. i 23. novembra, rekla je krajem novembra za Bečejski mozaik načelnica Odeljenja za urbanizam, građevinarstvo, komunalne poslove, saobraćaj i inspekcijski nadzor opštine Bečej Daniela Doroslovački.

Ona je tada saopštila da nadležni u opštini čekaju izveštaj policije o krađi, da bi taj izveštaj uporedili sa zapisnikom o inventaru u dvorcu, te da bi posedovali precizne informacije o tome koliko slika je nestalo iz glavne sale dvorca.

O tome da li je policijski izveštaj potom upoređen sa zapisnikom o inventaru, te da li je ustanovljeno šta i koliko je ukradeno sa Fantasta, zasad nema podataka.

Policija: U toku je intenzivan rad…

Portparol Policijske uprave Novi Sad na zahtev novinara saopštio je samo informacije o prvoj, ali ne i o drugoj provali na Fantast: „Odmah po prijavi radnika obezbeđenja dvorca ’Fantast’, 23.11.2022. godine, da je razbijeno staklo na jednom prozoru, policija je izašla na lice mesta, obavila uviđaj i o događaju obavestila osnovnog javnog tužioca. U toku je intenzivan rad na rasvetljavanju svih okolnosti ovog događaja“.

Tužilaštvo: Policija nije dostavila izveštaj o stvarima koje su eventualno otuđene iz dvorca Fantast

Osnovna javna tužiteljka Osnovnog javnog tužilaštva u Bečeju Tamara Simin je u vezi sa krađom slika sa Fantasta, a potom i u vezi sa novom provalom u kompleks, navela da je dežurni zamenik osnovnog javnog tužioca obavešten od Policijske stanice Bečej o događaju na dvorcu Fantast, „kada je prijavljeno da je razbijen prozor na dvorcu, povodom toga je naloženo da se izvrši uviđaj od strane PS Bečej, da se utvrde sve činjenice i okolnosti radi utvrđivanja da li je tom prilikom nešto otuđeno, kao i da se prikupe sva obaveštenja i ostale činjenice koje bi mogle koristiti kao dokaz da je izvršeno krivično delo za koje se goni po službenoj dužnosti. Do današnjeg dana (13. decembar; prim nov) ovom tužilaštvu nije dostavljen odštetni zahtev, niti bilo kakav izveštaj o stvarima koje su eventualno otuđene iz dvorca Fantast od strane PS Bečej ili od strane oštećenog“. O narednoj provali na Fantastu iz tužilaštva je navedeno: „Dana 7.12.2022. godine, dežurni zamenik OJT je od strane PS Bečej obavešten da su obijene prostorije zaključanog magacina koji se nalazi pored dvorca Fantast, tako što su upotrebom fizičke snage otvorena zaključana vrata magacina. Naloženo je da se izvrši uviđaj radi utvrđivanja postojanja tragova, a sve u cilju utvrđivanja počinioca krivičnog dela, policija preduzima sve potrebne mere i radnje radi utvrđivanja izvršioca ovog krivičnog dela. Do današnjeg dana (13. decembar; prim nov) ovom tužilaštvu nije dostavljena krivična prijava protiv određenog lica“.

Ko čuva Fantast?

Dvorac Fantast je u februaru prošle godine zatvoren za javnost kada je PIK Bečej, u vlasništvu MK grupe, koji je privremeno ostao u posedu dvorca Fantast do okončanja postupka restitucije, „izašao“ iz dvorca.

Nakon toga, krajem juna 2021. godine, posao čuvanja kompleksa Fantast do okončanja restitucije Republička direkcija za imovinu poverila je opštini Bečej.

U odgovoru na pitanje da li obezbeđenje koje je lokalna samouprava angažovala za čuvanje Fantasta, stražari više od 23. novembra, prve provale u kompleks, načelnica Odeljenja za urbanizam, građevinarstvo, komunalne poslove, saobraćaj i inspekcijski nadzor opštine Bečej Daniela Doroslovački je navela: „IPON vrši tehničko obezbeđenje objekta u skladu sa ugovorom koji su potpisali sa Opštinskom upravom Bečej, na način kao i do sada. Dvadesetčetvoročasovno obezbeđenje nije definisano tim ugovorom“.

Ko je isekao stabla oko kapele Bogdana Dunđerskog?

Sečom stabala oko kapele Bogdana Dunđerskog u februaru ove godine javnosti do danas nepoznati počinilac naneo je nemerljivu štetu kompleksu Fantast, spomeniku kulture od velikog značaja.

Od tada je prošlo skoro 10 meseci, a počinilac još nije identifikovan. Osnovna javna tužiteljka Osnovnog javnog tužilaštva Tamara Simin je 13. decembra saopštila da je Policijskoj stanici Bečej „naloženo da preduzme sve mere radi otkrivanja učionica. Do današnjeg dana nije identifikovan učinilac krivičnog dela“.

Hronika jedne godine: seča stabala, provale, poplava

Samo u toku ove godine, na području spomenika kulture, kompleksa Fantast, desile su se provale, krađa slika, poplava i seča stabala oko kapele Bogdana Dunđerskog.

Ne zna se do kada će trajati propadanje dvorca, zadužbine Bogdana Dunđerskog, koji je izgrađen 1925. godine, uprkos tome što je 2021. godine iz Ministarstva kulture i informisanja najavljen lex specialis koji bi ubrzao vraćanje te imovine Matici srpskoj, kojoj ju je Dunđerski zaveštao.

Matica je pokrenula postupak restitucije 2012. godine, a 2019. godine Upravni sud je doneo presudu da postoji pravni kontinuitet i vratio postupak na ponovno odlučivanje.

K.D.F. (Tekst je objavljen 16. decembra u 862. broju Bečejskog mozaika)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *