Podržite Bečejski mozaik

Dostupan za sve, finansiran od strane čitalaca

Arhiva |

Impresum |

Kontakt |

Pretražite

Logo Becejski

Pokrajinska vlada počela suzbijanje komaraca u Vojvodini: Opština dodelila posao „Eko dezu“

Pokrajinska vlada počela suzbijanje komaraca u Vojvodini: Opština dodelila posao „Eko dezu“trg_fontane

Pokrajinska vlada je 15. aprila započela centralizovanu akciju suzbijanja larvi komaraca na teritoriji cele Vojvodine. Akcija će se sprovoditi u kontinuitetu od sredine aprila do kraja septembra, u skladu sa biologijom komaraca, odnosno do utroška sredstava obezbeđenih za ove namene, saopštila je danas Pokrajinska vlada.

U saopštenju Vlade Vojvodine nije navedeno koliko je novca obezbeđeno za akcije suzbijanje larvi komaraca iz vazduha i sa zemlje u priobalnom pojasu reka, izlivima, plavnim površinama reka, rukavcima, kanalima, jezerima i na teritoriji zaštićenih područja, u naseljenim mestima u kanalima, industrijskim i otpadnim vodama, šahtovima, barama, manjim recipijentima vode i drugim stajaćim vodama  pogodnim za razvoj komaraca.

Planirano je suzbijanje larvi komaraca na celoj teritoriji Vojvodine, više puta tokom sezone na ukupnoj površini od 103.300 hektara. Cilj je da se smanji brojnost populacije komaraca i spreči širenje zaraznih bolesti koje oni prenose.

Vlada Vojvodine je saopštila i da je Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine, koji je zadužen za sprovođenje centralizovane akcije suzbijanja komaraca na području Vojvodine, uputio je 30. januara dopis svim jedinicama lokalnih samouprava u Vojvodini, da na vreme započnu postupke javnih nabavki potrebnih sredstava, tako i sprovođenje suzbijanja odraslih jedinki komaraca, te sada „Pokrajinska vlada još jednom poziva sve jedinice lokalne samouprave da na vreme počnu suzbijanje komaraca na svojim teritorijama, jer podsećamo da su komarci prenosioci brojnih zaraznih  bolesti, a pre svega virusa groznice Zapadnog Nila“.

Opština Bečej je 28. februara raspisala javnu nabavku za suzbijanje komaraca i krpelja i 31. marta je, nakon izveštaja opštinske komisije za javne nabavke o stručnoj oceni ponuda, predsednik opštine doneo odluku o dodeli okvirnog sporazuma na dve godine firmi „Eko dez“ iz Beograda, koja niz godina obavlja posao suzbijanja komaraca i krpelja na teritoriji opštine.

U postupku javne nabavke nije bilo drugih ponuđača.

Ponuđena cena je bila je 24,5 miliona dinara na dve godine bez PDV-a, ali, kako se navodi u obaveštenju o zaključenom okvirnom sporazumu, vrednost sporazuma na period od dve godine je 20,4 miliona dinara bez PDV-a.

Građani opštine Bečej do 23. aprila nisu obavešteni o terminima suzbijanja komaraca i krpelja.

K.D.F.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *