Podržite Bečejski mozaik

Dostupan za sve, finansiran od strane čitalaca

Arhiva |

Impresum |

Kontakt |

Pretražite

Logo Becejski

POKS Bečej podneo krivične prijave zbog „ometanja izbornog procesa“

POKS Bečej podneo krivične prijave zbog „ometanja izbornog procesa“

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić raspisali su u sredu (1. novembra) vanredne parlamentarne i lokalne izbore u Beogradu i u više gradova i opština u Srbiji. Izbori će biti održani 17. decembra istovremeno sa pokrajinskim izborima.

Odmah nakon raspisivanja izbora započeto je prikupljanje overenih izjava birača o podržavanju izbornih lista.

U opštini Bečej angažovano je osam overivača, zaposlenih u opštinskoj upravi opštine Bečej, koji overavanje obavljaju radnim danima, subotom, nedeljom kao i državnim praznikom počev od raspisivanja izbora.

Danas, dan nakon raspisivanja izbora, Opštinski odbor Pokreta obnove Kraljevine Srbije u Bečeju (POKS) podneo je krivične prijave zbog, kako se navodi u saopštenju, „ometanja izbornog procesa protiv načelnika opštinske uprave i njegovog zamenika“ u Bečeju.

„Iako smo uredno i na vreme predali zahtev za overivače (zahtev je predat opštinskoj upravi 1.11.2023. godine oko 12 časova) i dobili uveravanje od načelnika opštinske uprave Zorana Kovača da ćemo za danas (2. novembra) dobiti dva od osam overivača za prikupljanje potpisa podrške listi ’NADA za Srbiju’ (POKS i Novi DSS) taj dogovor je izneveren, čak i pored uputstva RIK-a da opštinske i gradske uprave moraju voditi računa o ravnomernoj zastupljenosti svih stranaka u raspodeli overivača. Sve ovo samo govori o bahatosti opštinskih čelnika, koji misle da su iznad Zakona“, piše u saopštenju za medije Opštinskog odbora POKS-a koji je potpisao predsednik bečejskog odbora Nemanja Tomašević.

Navodi se da je POKS Bečej „već obavestio sve naše članove i simpatizere, direktno i putem medija, da danas počinje sakupljanje potpisa, ali je ovom prevarom vladajuće garniture SNS u tome sprečen. Jutros u 7 časova smo obavešteni od strane službenice iz opštine da nam se danas otkazuju overivači, pod izgovorom da su svih 8 overivača angažovani i danas za potrebe SNS, iako je sinoć do 22 časa SNS sakupio potreban broj potpisa (preko 85.000) i danas u 12 časova predaje listu, tako da im overivači više ne trebaju“.

„OO POKS Bečej je dana 2.11.2023. godine podneo krivične prijave nadležnom tužilaštvu u Bečeju za krivična dela protiv izbornih radnji, kao i krivičnog dela zloupotrebe službenog položaja protiv nadležnih u opštini“, piše u saopštenju OO POKS Bečej.

Redakcija Bečejskog mozaika je želela da proveri u kojoj fazi je trenutno prijava POKS-a, ali, kako su u telefonskom razgovoru saopštili iz tužilaštva, osoba koja bi mogla da odgovori na pitanja je na godišnjem odmoru.

Pozvali smo i načelnika opštinske uprave Zorana Kovača, ali smo dobili informacije da on trenutno, zbog zdravstvenog stanja, nije u mogućnosti da razgovara telefonom, a prilikom poziva na službeni telefon njegove zamenice Marjane Dimitrov dobili smo obaveštenje da pretplatnik nije dostupan.

K.D.F.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *