Podržite Bečejski mozaik

Dostupan za sve, finansiran od strane čitalaca

Arhiva |

Impresum |

Kontakt |

Pretražite

Logo Becejski

Promocija zbornika u Bečeju: Porodica Dunđerski – građanska kultura srpske Vojvodine

Porodica Dunđerski – građanska kultura srpske Vojvodine

Zbornik naučnih radova nastalih 2021. godine pod nazivom „Porodica Dunđerski – građanska kultura srpske Vojvodine”, 21. februara s početkom u 18 časova biće predstavljen u gradskoj kući Bečeja.

Zbornik sadrži 15 radova čiji su autori priznati stručnjaci iz oblasti istorije, istorije književnosti, istorije umetnosti, istorije arhitekture i prava i ne bavi se samo porodičnom istorijom Dunđerskih, već i istorijskom sudbinom srpskog građanstva.

Organizatori predstavljanja zbornika o Dunđerskima u Bečeju su opština Bečej, Matica srpska i Centar za afirmaciju kulturnog nasleđa Dunđerskih.

Na promociji će se, kako je najavljeno, govoriti o nasleđu Dunđerskih, o njihovom značaju i ulozi, ali i o sudbini njihovih dvoraca i palata, a to je posebno zanimljiva tema za Bečejce, s obzirom na sudbinu dvorca Fantast veleposednika Bogdana Dunđerskog, koji je zaveštan Matici srpskoj.

U predstavljanju zbornika radova o porodici Dunđerski učestvuju generalni sekretar Matice srpske dr Milan Micić, šefica poslova Matice srpske mr Jelena Veselinov i osnivač Centra za afirmaciju kulturnog nasleđa Dunđerskih mr Zoran Subotički.

Zbornik je prvi put promovisan u novembru 2021. na manifestaciji „Lenkin prsten”, kada su na naučnom skupu predstavljeni radovi, kao plod saradnje opštine Srbobran i Matice srpske.

R.M.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *