Podržite Bečejski mozaik

Dostupan za sve, finansiran od strane čitalaca

Arhiva |

Impresum |

Kontakt |

Pretražite

Logo Becejski

Postavljanje trafo-stanice u Picoderu: Odjeci i reagovanja posle tri

Postavljanje trafo-stanice u Picoderu: Odjeci i reagovanja posle tritrg_fontane

Predstavnici opštinskog odbora SUBNOR na današnjem sastanku sa predsednikom opštine Draganom Tošićem i njegovim saradnicima dogovorili su da će zajedničkim snagama rekonstruisati spomenike palim borcima u Drugom svetskom ratu Nestoru Džilitovi, Ištvanu Nađu i Slavku Siminu na uglu ulica Zmaj Jovine i Matije Gupca, gde je pre nekoliko dana postavljena  trafo-stanica što je tada izazvalo negodovanje dela građana.

UG „Picoder“, bar je tako ranije za medije izjavio predsednik tog udruženja Nemanja Karapandžić, na zahtev građana je prikupilo 250 potpisa i taj zahtev je upućen nadležnoj službi Opštinske uprave koja je izdala lokacijsku dozvolu za trafo, a predstavnici SUBNOR su takođe izrazili nezadovoljstvo zbog postavljanja trafoa pored spomenika palim borcima.
Trafo je ipak postavljen 16. marta, nakon što je u toku prethodne noći zasad neidentifikovana osoba ili više njih zemljom zatrpala prethodnog dana iskopan temelj.

Tošić je izjavio da će nova trafo-stanica biti puštena u rad za oko mesec i po dana, a potom će arhitekti sa predstavnicima SUBNOR odrediti budući izgled zelene površine i obnovu spomenika, sa kojeg su biste ukradene 2012. godine. Novac za rekonstrukciju će biti obezbeđen iz budžetske rezerve predsednika opštine, planirani iznos je oko milion dinara.


„Nama je bitno da građani znaju da pokušavamo da obnovimo spomenike u Bečeju, to radimo i sa spomenikom ispred škole ’Zdravko Gložanski’ i sa još nekim spomenicima u gradu. Danas smo napravili dobro kopču sa SUBNOR“, istakao je Tošić i dodao da će prilikom obnavljanja javne rasvete u opštini i na tom prostoru  biti obnovljeno osvetljenje, a tom prilikom će biti postavljene i kamere oko spomenika kako obnovljene biste ne bi bile ponovo ukradene, mada, kako je rekao, neće biti pravljene od bronze.

Predstavnica SUBNOR Jelena Ćešljević je rekla da je SUBNOR prethodnih dana izrazilo svoje nezadovoljstvo jer se našao zatečen, te da je ta organizacija poslednjih godinu dana trgala za rešenjem da popravi spomenike. „Tražili smo da se preispita ta odluka, saglasnost (za postavljanje trafoa; prim nov), u petak smo dobili poziv od predsednika opštine, prihvatili smo i danas smo razgovarali ozbiljno ne samo u vezi tih bisti, već i o drugim spomenicima“. Saglasili smo se da na neki način možda ovo bio ishitren put, jer mi mislimo da i organi Skupštine opštine imaju priliku da preko institucije i udruženja građana uspostave malo veću komunikaciju i da se dogovaramo oko toga. Danas smo izašli zadovoljni s ovog razgovora, jer usaglašeni su stavovi da treba ovo sve popraviti i da to treba da rade stručni ljudi“.

Idejni projekat za obnovu spomenika pored novopostavljene trafo-stanice trebalo bi da bude završen za oko mesec dana, rekla je arhitekta Daniela Doroslovački, koja je obavestila novinare i da će, verovatno do leta, biti obnovljen spomenik kralju Petru I u centru Bečeja, jer je obezbeđen novac od resornog ministarstva za taj poduhvat.
Uprkos tome što je u pozivu novinarima bilo navedeno da će konferenciji za novinare prisustvovati i načelnica Odeljenja za urbanizam Milica Nešić, koja bi mogla da objasni novinarima stručne pojedinosti u vezi sa novom trafo-stanicom, ona nije bila na konferenciji za novinare.  

Predsednik opštine je odgovarao na pitanja i potvrdio informaciju novinara da će snaga novog trafoa biti 630 kilovata, dok je stari, na uglu ulica Hajduk Veljkove i Zmaj Jovine, „jačine“ oko 400 kilovata. Taj trafo će, nakon stavljanja u pogon novog, za oko dva meseca, biti srušen i time će biti obezbeđena preglednost te raskrsnice.

O tome da li postoji mogućnost da se trafo sada izmesti na drugu lokaciju, kako su tražili pojedini građani, Tošić je rekao: „Trafo-stanica se neće izmestiti. Cena ove će biti skoro 8 miliona dinara s PDV-om, ako bi se izmestilo na neku drugu lokaciju verovatno bi koštalo 10 ili 15 miliona dinara. Trafo-stanice se na grade na livadama, nego na raskrsnicama, jer se tu ukrštaju kablovi. Elektroprivreda je i staru izgradila tako kako njoj odgovara, tako je i sada“. Predsednik opštine je dodao da će građani Picodera, stavljanjem u pogon nove trafo-stanice imati bolje snabdevanje strujom i neće se desiti, kao dosad, kada pada kiša i grmi, da nemaju struju.

 

Tošić je rekao i da će u Bečej „ući“ 48 miliona dinara u rekonstrukciju trafo-stanica (6 komada) od Elektroprivrede. „Te trafo-stanice su u veoma lošem stanju i ako pričamo već o zračenju, to su trafo-stanice koje zrače. Mi smo insistirali da se one promene. Elektroprivreda nema obavezu  da nas obavesti kada će i koju trafo-stanicu raditi, desilo se da je ova prva u Picoderu“.
Odgovarajući na pitanje novinara o tome da li je problem u vezi sa trafo-stanicom nastao zbog zahteva sa potpisima 250 građana, te da li je video taj zahtev i da li su predstavnici UG ’Picoder’ povodom toga tražili da razgovaraju sa njim, Tošić je odgovorio odrečno i dodao da nije video taj spisak građana, „a nisam siguran da je to video i neko od mojih saradnika. Da li je stiglo do nadležnog odeljenja, ne znam…“

Podsetimo da je Predsednik UG „Picoder“ Nemanja Karapandžić je 15. marta, kada je započeto iskopavanje temelja za trafo-stanicu na uglu ulica Zmaj Jovina i Matije Gupca rekao da su građani nezadovoljni zbog izgradnje trafoa, te je to udruženje na zahtev građana za jedan dan prikupio 250 potpisa i taj zahtev je upućen nadležnoj službi Opštinske uprave koji je izdao lokacijsku dozvolu. Karapandžić je tada rekao i da „smatram da tom trafou mesto tu nije i da su nadležne službe mogle da nađu bolju lokaciju za izmeštanje postojeće trafo-stanice“.

Novinar Bečejskog mozaika je 19. marta postavio pitanje Karapandžiću o tome da li je zahtev sa 250 potpisa – inače, zahtev je pisan u formi peticije – zaista predat lokalnoj samoupravi, koji je rekao da je sve što je imao da kaže rekao u izjavi za medije  i dodao da je dao i saopštenje. Saopštenje Udruženja građana „Picoder“ redakcija Bečejskog mozaika primila je danas oko 14 sati u kom se, između ostalog, navodi: „U proteklih nekoliko dana digla se prašina oko izmeštanja trafo-stanice sa lokacije ugao Ul. Hajduk Veljka i Ul. Zmaj Jovine na zelenu površinu na uglu Ul. Matije Gubca i Ul. Zmaj Jovine. Stanovnici obližnjih kuća su počeli da negoduju zbog izbora lokacije za izgradnju nove trafo-stanice, plašeći se štetnog uticaja elektomagnetnog zračenja, ali i revoltirani zbog činjenice da je prostor namenjen za novu trafo-stanicu mesto na kome se nalazi spomenik palim borcima NOB-a, kao i da je to jedna od retkih uređenih zelenih površina u ovom delu Bečeja. Na molbu svojih komšija i ostalih sugrađana, podneli smo nadležnim službama lokalne samouprave zahtev za preispitivanje lokacijske dozvole i uslova oko izmeštanja trafo-stanice, koji je podržao deo stanovnika Picodera. Slažemo se, kao i većina stanovnika ovog dela Bečeja da je stara trafo-stanica nefunkcionalna i nebezbedna, a od nadležnih službi EPS-a smo dobili informaciju da će po postavljanju nove, stara biti uklonjena. To će, sigurni smo, dovesti do povećane bezbednosti saobraćaja, jer je sadašnja raskrsnica zbog stare trafo-stanice prilično nepregledna. Izmeštanjem će se taj problem rešiti, a raskrsnica će biti vidljivija. Takođe, nadležna služba odgovorno tvrdi da je zračenje i  štetan uticaj nove trafo-stanice po životnu sredinu znatno manji od prethodne i da nema razloga da se meštani plaše za svoje zdravlje. Spomenik stradalim učesnicima NOB-a je ostao na istom mestu i pored izmenjene  ambijentalne sredine, tako da će biti moguća njegova revitalizacija“.

U saopštenju se dodaje i da udruženje „Picoder“, „u najboljoj nameri i želji da izađe u susret građanima i pomogne, postalo instrument nepotpunih i nedovoljnih informacija. Takođe, želimo da naglasimo da se u pojedinim medijima netačno koristio termin peticija, umesto zahteva“.
Najzad u pisanoj izjavi udruženja su i izrazi zahvalnosti lokalnoj samoupravi i predsedniku opštine, „jer su uložili napor da u današnjem vremenu obezbede moderniju trafo-stanicu kojom će napon struje biti konstantan, kapacitet povećan, saobraćaj u ovom delu bezbedniji, a emisija elektromagnetnog zračenja znatno umanjena“ itd.

K.D.F.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *