Podržite Bečejski mozaik

Dostupan za sve, finansiran od strane čitalaca

Arhiva |

Impresum |

Kontakt |

Pretražite

Logo Becejski

Program korišćenja državne zemlje: Planirani prihodi 30 miliona

Planirani prihodi 30 miliona859drzavna_zemlja1

Skupština opštine Bečej je u oktobru, sa zakašnjenjem, bez reči rasprave i objašnjenja usvojila lokalni Godišnji program zaštite, uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini za 2022. godinu.

Planirani prihodi od davanja u zakup državnog poljoprivrednog zemljišta na teritoriji opštine Bečej su oko 30 miliona dinara, manje nego ranijih godina, jer je i količina državne zemlje manja zbog restitucije.

Izvestilac o godišnjem programu, član Opštinskog veća zadužen za poljoprivredu Anđelko Mišković je nakon sednice lokalnog parlamenta novinarima rekao da po godišnjem programu planirani prihodi od davanja u zakup državnog poljoprivrednog zemljišta na teritoriji opštine Bečej su oko 30 miliona dinara, „a to je značajno manje nego ranijih godina. Znam taj iznos jer imamo višegodišnje ugovore po kojima znamo otprilike koja će sredstva biti planirana, tako da smo gledali da planiramo standardne aktivnosti, poljoprivrednici su tražili da se poprave neki putevi, tako da ćemo videti šta je od toga moguće. Želimo da maksimalno iskoristimo sredstva“.

Za ovu godinu je „mala količina zemljišta ostala za zakup jer još uvek traju višegodišnji ugovori sa stočarima. Ti ugovori su, u zavisnosti od vrste stoke, na tri, pet i deset godina. Sledeće godine treba da isteknu prvi ugovori, pa da bude veća količina zemljišta koje će se ponovo dati u zakup. U saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede samo smo deo zemljišta koji je vraćen restitucijom umanjili, pravili smo anekse ugovora ili raskidali sa onima koji su do sada koristili tu zemlju, a ostatak, vrlo malo poljoprivredno iskoristivog zemljišta će biti na licitaciji. To je, u stvari, tehnička stvar“, rekao je član Opštinskog veća zadužen za poljoprivredu.

Prema rečima Miškovića ove godine se na licitaciju nudi svega oko 40 hektara, ali „to nije obradivo zemljište. Svaka parcela koja je veća od 2.500 kvadratnih metara vodi se kao poljoprivredno zemljište, a kad se to sabere, onda imamo oko 40 hektara, ali to nije obradivo zemljište, već zemljište koje ne može, niti će se dati u zakup“.

Mišković nije mogao da precizira koliko će državne zemlje biti dato u zakup kada isteknu višegodišnji ugovori sa stočarima: „Kada isteknu ugovori, postoji deo zemljišta koje se vraća u postupku restitucije, pa ostatak ide na ponovno izdavanje“.

Na teritoriji opštine Bečej u postupku restitucije godišnje se vraća oko 500 hektara zemljišta, rekao je Mišković i dodao da se tako „po 500 hektara godišnje umanjuje državno zemljište i doći ćemo u situaciju da ostajemo samo sa delom zemljišta koje je u navodnjavanju i koje neće ući u restituciju i sa druge strane, s delom zemljišta koje je još pod ugovorima sa stočarima a koje će vremenom sve da ’uzme’ restitucija“.

Opština Bečej je na početku procesa davanja državnog poljoprivrednog zemljišta u zakup imala oko 2.400 hektara zemljišta u navodnjavanju i još oko 4.000 hektara za izdavanje. „Do sada je taj deo koji je podeljen stočarima već smanjen na pola“, kazao je član Opštinskog veća za poljoprivredu Anđelko Mišković.

O tome zašto nisu poštovani zakonski rokovi prilikom izrade Godišnjeg programa zaštite, uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini za 2022. godinu, Mišković je rekao da rokovi nisu poštovani, „ali ne zbog naše, nego zbog krivice ministarstva, zato što smo imali jedan izazov, a to je da vidimo šta se dešava sa BAG-ovom zemljom. BAG Bačko Gradište nije upisan kao vlasnik zemljišta u katastru i iz tog razloga smo zajedno sa ministarstvom ove godine izdvojili to zemljište. BAG ima ugovor o kupovini, ali nikad nije sproveden u katastru, tako da smo po nalogu Uprave za poljoprivredno zemljište izdvojili BAG, koji je u obavezi da u što kraćem roku upiše svoje vlasništvo da se ne bi vodilo kao javna svojina“.

K.D.F.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *