Podržite Bečejski mozaik

Dostupan za sve, finansiran od strane čitalaca

Arhiva |

Impresum |

Kontakt |

Pretražite

Logo Becejski

Program ostvaren uz podršku Evropske unije: Festival „Ričaj“ osmi put

Program ostvaren uz podršku Evropske unije: Festival „Ričaj“ osmi puttrg_fontane

Festival narodne umetnosti pod nazivom „Ričaj” 26. i 27. novembra je osmu godinu zaredom održan u Mađarskom kulturnom društvu „Petefi Šandor“. Na festivalu je pred oko 600 ljudi nastupilo 300 izvođača.

„Ričaj“ se organizuje u cilju predstavljanja mađarske narodne umetnosti, očuvanja i negovanja narodnih običaja i tradicije. Festival je sufinansirala Evropska unija u sklopu IPA prekograničnog programa Mađarska-Srbija, a dobio je podršku i od fondacije „Betlen Gabor“ iz Budimpešte, fondacije „Nacionalni kulturni fond” iz Budimpešte, lokalne samouprave i od lokalnih preduzetnika.
„U okviru IPA prekograničnog programa Mađarska-Srbija, pod nazivom ’Dobri susedi stvaraju budućnost’, Mađarsko kulturno društvo ’Petefi Šandor’ iz Bečeja i ’Városkép Nonprofit Kft.’ iz grada pobratima Čongrada su zajednički konkurisali i projekat je odobren”, rekla je Katalin Vikor iz Čongrada.
Klara Nađ, menadžer projekta iz MKD „Petefi Šandor“ je objasnila: „Naslov projekta koji se ostvaruje od 1. jula 2011. do 28. februara 2012. godine je ’Dobro došli u šareni svet kultura’, a cilj je jačanje saradnje i veza između dva prekogranična grada”.
U sklopu projekta se odvijaju četiri programa: prvi, Tradicionalna svadba i susret starih svatova, bio je održan 9. i 10. jula u Čongradu, gde su se Bečejci predstavili starim zanatima. Drugi je bio takođe u Čongradu u avgustu mesecu, XIV Festival vina i hleba, gde je prisustvovao ansambl „Đido” iz Bečeja. Treći program je organizovan u Bečeju, a to je bila manifestacija za dan Svetog Stefana 19. i 20. avgusta. Završni program ovog projekta bio je festival „Ričaj“.
Ukupna vrednost projekta je 100.000 evra, Bečeju pripada 42.000 evra. Pored organizovanja dve manifestacije u Bečeju, odobrenim novcem će se kupiti i ozvučenje za MKD „Petefi Šandor”.
Što se tiče poslednjeg programskog sadržaja projekta, festivala „Ričaj“, organizatori kažu da su veoma zadovoljni festivalom. „Smatramo da je bio veoma uspešan i posećen. U toku dana su posetioci imali priliku da steknu uvid u običaje, stare zanate, bila je organizovana celodnevna prodajna izložba narodnih rukotvorina. Publika je videla izložbu ručnih radova i umetničkih slika u organizaciji sekcije za ručni rad „Sendrei Julia” i sekcije amaterskih slikara „Duga“, a zainteresovani su mogli da se okušaju u duborezu, pustovanju vune, nizanju perlica, grnčarenju, kao i učenju narodnih igara i pesama. Bio je otvoren i frizerski salon, gde su se plele razne pletenice, kao i salon narodnih nošnji, gde su se posetioci festivala mogli obući u nošnje naših predaka“, rekao je Balaž Česak, glavni kreator ove manifestacije.
Program je bio podeljen u tri dela. U toku popodneva su se na bini folklornim igrama predstavila deca iz Kanjiže, Srbobrana, Malog Iđoša i Bečeja. U maloj sali kulturnog društva su nastupili folklorni ansambli i solisti. Završni deo programa je bilo gala veče, na kojem su učestvovali folklorni ansambli iz Čongrada, Malog Iđoša i Bečeja. Posle svečanog programa zainteresovani su prisustvovali plesu u pratnji orkestara „Fokoš” i „Čaloka”.

B.M.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *