Podržite Bečejski mozaik

Dostupan za sve, finansiran od strane čitalaca

Arhiva |

Impresum |

Kontakt |

Pretražite

Logo Becejski

KMV: Rekordszámú fiatal Óbecsén

Rekordszámú fiatal ÓbecsénKözépiskolások a KMV képzőművészeti tárlatán (Foto: K.I.)

Ünnepélyes gálaműsorral és díjkiosztóval zárult múlt vasárnap az óbecsei Városi Színházban az 57. Középiskolások Művészeti Vetélkedője.

Az eseményen újra bemutatkoztak az első díjas versenyzők, s a díjazottaknak átadták az elismeréseket.

A háromnapos rendezvény megnyitóján Virág Kiss Anita és Oláh Tamás, a rendezvény főszervezői üdvözölték az egybegyűlteket, majd Kiss Igor, a községi képviselő-testület elnöke, aki egykoron maga is KMV-s volt, hivatalosan is megnyitotta a rendezvényt.

„Nagyon boldog vagyok, ami az idei KMV-t illeti, ugyanis a versenyágak többségében rekordszámú fiatal pályázott. Ez egy hihetetlen csoda az elmúlt évekhez viszonyítva. Rengetegen voltunk a Középiskolások Szín- és Filmművészeti Vetélkedőjén is, és egész nap, reggeltől éjszakába nyúlóan ott voltak a fiatalok, a felkészítő tanárok, ott is több mint százan voltunk. A Középiskolások Művészeti Vetélkedőjének a döntőjén megközelítőleg kilencven diák vesz részt. Azt látjuk, hogy a koronavírus-járvány óta most kezdenek az emberek fellélegezni, tömegesen megjelenni egy-egy rendezvényen. Ismét van egy erős generáció, fiatalok, akik itt akarnak lenni, együtt akarnak lenni, versenyezni akarnak és jobbnál jobb munkákat küldenek be. Kifejezetten műfaji változást nem nagyon észlelünk, a slam poetry nagyon népszerű, örülünk, hogy egy pár évvel ezelőtt úgy döntöttünk, hogy felvesszük a versenykategóriák sorába. A néprajz ingadozik, egyik évben több, a másik évben kevesebb munka van. Talán inkább a körzetek eloszlásában látunk változást. Zenta és Szabadka továbbra is nagyon erős, Újvidéken ismét fellendült az érdeklődés, nagyobb létszámmal képviselik a körzetet ebben az évben az előző évekhez képest. Ugyanakkor Magyarkanizsáról és Topolyáról kevesebb diák van évek óta, Nagybecskerekről, Nagykikindáról, illetve Zomborból szinte alig, vagy pedig egyáltalán nincs tanuló. A középiskolások körzetenkénti számával tudjuk ezt magyarázni, hiszen az említett körzetekben, ahonnan nincs vagy nagyon kevés a diák, ott már gyakorlatilag magyar középiskolás sincs, azaz nem sok van”, mondta Virág Kiss Anita, az egyik főszervező.

A pénteki program hagyományosan a beszédművészeti vetélkedővel indult.

Először a versmondók léptek színpadra, majd a drámai monológ kategória következett, s a képzőművészeti tárlat megnyitója után a prózamondás és a népmesemondás kategóriákra került sor, végül pedig a megzenésített verseket bírálta el a zsűri.

Kiss Igor, a községi képviselő-testület elnöke nyitotta meg a rendezvényt (Foto: K.I.)

A beszédművészeti vetélkedő résztvevőinek előadását Grgić Nikoletta, Krizsán Szilvia és László Sándor színművészek értékelték, míg a megzenésített verseknél a zsűri kiegészült Tokodi Krisztofer zenei producerrel.

„Ez az első alkalom, hogy zsűrizni fogok, és én is nagyon izgulok, akárcsak a fiatalok. Sokat gondolkodtam azon, hogy milyen szempontokat vegyek alapul, mi az, ami egy minimális elvárást jelent számomra. Igazából próbálok arra hagyatkozni, hogy hogyan fog rám hatni az előadásmódjuk. Szerintem az a fontos, hogy ők mennyire vannak tudatában annak, hogy mit jelent számukra az, amit előadnak”, fogalmazott Grgić Nikoletta.

A slam poetry vetélkedőt pénteken este a színházklubban tartották meg, ahol Krémer Martina, Juhász Nikoletta és Radócki Kristóf alkották a zsűrit.

Szombaton az irodalmi vetélkedővel folytatódott a rendezvény, a zsűrit Antalovics Péter költő, Kormányos Ákos költő és Tómó Margaréta újságíró alkották.

Szombaton délután az Ifjúsági Irodában bemutatkozott a Képes Ifjúság, a Magyar Szó kéthetente megjelenő, fiataloknak szóló melléklete.

Szombaton este a KSZFV nyertes előadását, a Palicsi Színjátszó Grund Emily című filmadaptációját láthatta az óbecsei közönség.

Oláh Tamás, az egyik főszervező értékelte az idei vetélkedőt.

„Nem emlékszem olyan KMV-re, pedig azt hiszem, hogy most már tizenharmadik éve KMV-zek szervezőként, amikor ennyire örültek volna egymásnak a versenyzők, amikor ennyit tapsoltak volna. Valahogy ez a néhány nap alatt, ha a KNV-t és a KSZFV-t is beleszámoljuk, úgy összekovácsolódik ez a generáció, amelynek a tagjai megmérettetik magukat, vagy inkább időt töltenek együtt, hogy egyszerűen közös élménnyé és közös sikerré válik minden, ami itt történik. Az látszik, hogy a koronavírus-járvány után most ismét magára talál ez az élő közösség. Fontos lesz átgondulnunk a KMV hagyományos körzeteit, mert bizonyos körzetekben megszűntek a magyar osztályok, más körzetekben viszont új magyar nyelvű osztályok nyíltak. Érdemes volna egy újabb létszámkutatást igényelni, és ez alapján újra megállapítani azt, hogy hány magyar ajkú diák van az egyes vajdasági körzetekben, s ehhez mérni utána azt, hogy hány versenyzőt küldhetnek a döntőre”, mondta Oláh Tamás.

Kijelentette, hogy a kerekasztal-beszélgetésen, amelyen a vetélkedő múltjáról, jelenéről és jövőjéről van szó, egyre több fiatal vesz részt, akik egyre több javaslatot tesznek a rendezvénnyel kapcsolatban.

A gálaműsoron Hugyik Richárd, a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának kultúrával megbízott tagja mondott köszöntőt.

„A Középiskolások Művészeti Vetélkedője az 57. évfolyamába lépett, és ez rendkívül fontos a vajdasági magyar közösség számára. Ezért is a Magyar Nemzeti Tanács kiemelt jelentőségű rendezvénnyé nyilvánította. Fontosnak tartjuk, hogy a vajdasági középiskolások megjelenjenek Óbecsén, és annak is örülünk, hogy a helyi önkormányzat, illetve az óbecsei közösség ezt hosszú évtizedek óta magáénak érzi. A Magyar Nemzeti Tanács fontosnak tartja a közösségben való gondolkodást, a fiatalok megszólítását és a művészetnek az ápolását. Ezért gondoljuk azt, hogy ennek nemcsak a megtartása, hanem a fejlesztése is a feladatunk, hiszen itt a művészet különböző területei, a költészet, a képzőművészet, a humoreszkek, a tanulmányok, a publicisztikák is megjelennek. Ezáltal a gyerekek erősödni tudnak, meg tudnak jelenni a nyilvánosság előtt, ugyanakkor meg is tudják magukat mérettetni, ugyanis versenyről van szó, visszajelzéseket kapnak, és tudnak fejlődni. Abban reménykedünk, hogy ez a következőkben is ugyanilyen szinten megmarad, és fejlődni fog”.

Az óbecsei Krumplistészta a Középiskolások Szín- és Filmművészeti Vetélkedőjén (Foto: KMV)

Az idei KMV tanári díját Kalmár Zsuzsanna és Mezei Zoltán, a Palicsi Színjátszó Grund művészeti vezetői kapták. A gálaműsoron közreműködött az Újvidéki Művészeti Akadémia harmadéves színészosztálya.

A Középiskolások Művészeti vetélkedőjén sikeresen szerepeltek az óbecsei diákok is.

A beszédművészeti vetélkedőn versmondásban második helyezett lett Horváth Kinga, a diákzsűri szerint pedig a harmadik díjat Szirbik Zalán kapta.

A megzenésített versek vetélkedőjén a zsűri és a diákzsűri is harmadik díjat adott Makra Ernőnek.

A néprajzi pályázaton első lett Bakos Orsolya.

A képzőművészeti pályázatra összesen 300 munka érkezett, 57 rajz, 24 grafika, 51 festmény, 17 szobor, 105 fotó és 46 egyéb mű.

A zsűri rajz kategóriában az első díjat Zavarkó Natáliának, az Óbecsei Gimnázium tanulójának ítélte oda.

A Középiskolások Népművészeti Vetélkedőjén a hangszerszólisták és kettősök kategóriájában az óbecsei Tallós Kinga a második díjas lett, míg az együttesek és zenekarok csoportjában harmadik helyezett lett a péterrévei Pengetős tamburazenekar.

A Középiskolások Szín- és Filmművészeti Vetélkedőjén hat előadást és kilenc filmet mutattak be.

A legjobb férfi színésznek járó díjat az óbecsei Szirbik Zalán kapta a Városi Színházban működő Becsei Színjátszó Odú társulat Krumplistészta című előadásában nyújtott alakításáért.

B.M.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *