Podržite Bečejski mozaik

Dostupan za sve, finansiran od strane čitalaca

Arhiva |

Impresum |

Kontakt |

Pretražite

Logo Becejski

Turistički sadržaji na Tisi: Saga sa mnogo nepoznanica o akvaparku i plaži

Saga sa mnogo nepoznanica o akvaparku i plaži

April mesec je, a na obali Tise zasad nema naznaka da će građani Bečeja ove godine imati plažu, niti se uočava početak izgradnje akvaparka, mada je lokalni parlament još 2021. godine doneo rešenje o prodaji opštinskih nepokretnosti na obali Tise firmi koja tada nije postojala ni godinu dana – za potrebe izgradnje akvaparka.

Plaža – zasad na papiru

Predstavnici lokalne vlasti u januaru 2022. godine izjavili su da je opština uspela da obezbedi 8 miliona dinara od Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija za izradu planske dokumentacije za plažu na Tisi.

U aprilu 2023. godine u toku je izrada Plana detaljne regulacije plaže i, po procenama iz opštine, trebalo bi da bude završen do leta ove godine.

Sama izgradnja plaže, ukoliko se nađe izvor finansiranja, trebalo bi da bude započeta najranije 2024. godine, procenili su nadležni iz lokalne samouprave.

Podsetimo da po ranijim izjavama čelnika opštine izgradnja plaže oko nekadašnjeg „Loštranda“ trebalo je da bude započeta ove godine.

O kupovini parcela na Tisi za akvapark i hotel

U leto 2021. godine stigla je vest da će opština Bečej firmi „Duna improvement“ d.o.o. iz Bečeja prodati više od 9 hektara zemljišta i nekretnina za 98.108.000 dinara, to jest za 834.535 evra, jer su odbornici Skupštine opštine Bečej na sednici 30. jula 2021. doneli rešenja o prodaji nepokretnosti iz javne svojine opštine.

Firma „Duna improvement“ d.o.o. u to vreme postojala je manje od godinu dana sa osnivačkim kapitalom od 1.000 dinara i njen gubitak za poslovnu 2020. godinu iznosio je 352.762 dinara.

Opština je toj firmi prodala parcele na obali Tise (potez nekadašnjeg hipodroma) i objekte i zemljište koje koristi Javno preduzeće Komunalac.

Na pitanje da li je kupac opštini platio kupoprodajnu cenu više od 9 hektara zemljišta i nekretnina, oko 834.000 evra, iz lokalne samouprave je početkom aprila 2023. odgovoreno da se plaćanje obavlja na rate i da se obaveze redovno izmiruju – celokupni iznos bi trebalo da bude isplaćen opštini do februara 2024. godine.

Što se tiče izgradnje akvaparka, početak izgradnje je predviđen 3 godine od trenutka potpisivanje ugovora, a to je septembar 2024. godine.

Komplikovan odgovor na jednostavno pitanje: Ko bi trebalo da gradi akvapark?

Prezentacija o budućem akvaparku na svečanoj sednici za Dan Bečeja 2021. godine

Nakon usvajanja rešenja o prodaji opštinskih parcela za potrebe izgradnje akvaparka, tadašnji predsednik opštine Dragan Tošić je rekao da „mislim da nas 9. avgusta (2021. godine; prim. nov) očekuje potpisivanje ugovora sa firmom ’Artur Bergman’ i očekujemo da gradnja tog kompleksa o kom smo u Bečeju pričali proteklih 20-30 godina, započne u naredne dve godine. Obaveza jeste da se gradi taj kompleks, takozvana banja, odnosno akvapark i mi ćemo u narednom periodu izaći, zajedno sa investitorom, sa projektom kako će sve to izgledati na Tisi“.

S obzirom na to da u rešenjima bečejskog parlamenta o prodaji opštinskog zemljišta navodi se da je ponuđač firma „Duna improvement“ d.o.o. iz Bečeja, a ne „Artur Bergman“ – reč je o kompaniji iz Mađarske, koja je u decembru 2019. godine osnovala i ćerka firmu u Beogradu, „Artur Bergman“ a.d. čiji je generalni direktor bio Mikloš Gal iz Mađarske, a u rubrici „ostali zastupnici“ navodilo se ime Grujice Medića iz Bečeja – Tošiću je postavljeno pitanje ko je onda kupac parcela u Bečeju, da li nedavno osnovana firma iz Bečeja ili „Artur Bergman“ iz Mađarske.

„Firma koja kupuje je druga firma, ali ’Artur Bergman’ je firma koja hoće da investira ovde i to je jako bitno. Bitno je da postoje sredstva koja su obezbeđena kako bi se taj projekat isfinansirao, a zbog nekih protokolarnih i lakših funkcionisanja ovde kod nas to zemljište je kupilo neko drugo preduzeće“, rekao je tada predsednik opštine.

Osim toga što je firma „Duna improvement“ kupila opštinske nepokretnosti za izgradnju akvaparka, prethodno je otkupila od „Knežev grupe“ iz Bečeja i parcelu koju je ta grupa ranije kupila od opštine za potrebu izgradnje hotela „Tisa garden“ na obali Tise.

O izgradnji akvaparka i hotela u Bečeju čelnici opštine i firme „Artur Bergman“ Dragan Tošić i Mikloš Gal govorili su i 1. avgusta 2021, nakon svečane sednice opštinskog parlamenta za dan Bečeja.

Mikloš Gal je rekao da planirano kapitalno ulaganje osim akvaparka obuhvata i hotel sa četiri zvezdice sa 300 soba i centar za konferencije.

„Razmišljamo i o drugim sadržajima ukoliko ocenimo da bi to bilo profitabilno. Po našim sadašnjim planovima ukupna vrednost ulaganja bila bi 65 miliona evra“, rekao je Gal.

Od Gala je zatraženo da objasni o čemu se radi, s obzirom na to da se kao kupac parcela na obali Tise gde se planira izgradnja akvaparka, u zvaničnim opštinskim dokumentima pojavljuje firma „Duna improvement“ d.o.o. iz Bečeja, a iza svega ipak stoji firma „Artur Bergman“ koja će da gradi akvapark.

„Društvo koje je kupilo placeve je ranije oformljeno, u toku su promene u toj firmi, pa i promena imena ‘Duna improvement’. Čekali smo rezultate oglasa o prodaji parcela i sada sledi prekomponovanje vlasničke i rukovodeće strukture, menadžmenta, pa i kapitala, jer je potreban veći kapital za započinjanje jednog ovakvog projekta. Postoji još jedna, poslednja faza, kupovina dela jedne nekretnine, to očekujemo u drugoj polovini godine. Kada budemo kupili i taj deo, onda ćemo imati celokupnu teritoriju za planiranu investiciju. Mislim da će biti potrebne dve godine za izradu planova i pripremne radove. Verujemo, a to je i naš slogan, da je nedostatak planiranja priprema neuspeha, a voleli bismo da ovde u Bečeju uradimo nešto lepo. Sami radovi na izgradnji mislim da bi mogli biti započeti za dve godine“, rekao je čelnik kompanije „Artur Bergman“ iz Budimpešte Mikloš Gal 1. avgusta 2021. godine.

Učestale promene naziva firme i firmi

Kupac opštinskih parcela za akvapark danas više ne postoji pod tim imenom, kako je 2021. najavio i Mikloš Gal.

Mikloš Gal na svečanosti za Dan opštine 2021. godine

Naime, „Duna improvement“ d.o.o. Bečej najpre je promenio ime u „Artur Bergman investment“ d.o.o. Beograd, čiji je direktor bio Mikloš Gal, a stopostotni vlasnik „Financial Plusz Ingatlan Team“ kft. iz Mađarske.

Ta firma je nedavno, 28. marta 2023. godine, još jednom promenila ime, sada egzistira kao „MG invest lux“ d.o.o. Beograd, ime direktora je Grujića Medić i on je, po podacima sa sajta Agencije za privredne registre, i stopostotni vlasnik.

Nadalje, pod tim imenom danas ne postoji ni „Artur Bergman“ A.D. iz Beograda, jer je krajem marta 2023. godine promenilo ime u „Credofin“ A.D. Beograd. Generalni direktor te firme je Grujica Medić, a prethodno je bio Mikloš Gal iz Mađarske.

Ko je Mikloš Gal?

Ime Mikloša Gala koji se očigledno povukao iz bar dve srbijanske firme od koje bar jedna ima veze i sa bečejskom opštinom jer je kupac parcela za akvapark, lokalnoj javnosti postalo je poznato u martu 2021. godine prilikom postavljanja kamena temeljca hotela u blizini „Jodne banje“.

Rukovodilac „Artur Bergman“ iz Mađarske Mikloš Gal je tada rekao novinarima da je projekat izgradnje hotela vredan oko 2,5 miliona evra i da je to „jedan od projekata najmanje vrednosti naše grupacije“ („Artur Bergman“ iz Mađarske; prim. nov).

On je tada kazao i da je kompanija „Artur Bergman“ zainteresovana i za plac na obali Tise, koji je lokalna samouprava namenila za izgradnju banjskog kompleksa.

Tadašnji predsednik opštine Dragan Tošić je izjavio da je grupacija „Artur Bergman“ uputila opštini pismo o namerama u vezi sa tim zemljištem.

Danas više ne postoji ni zatvoreno akcionarsko društvo „Artur Bergman Hungary“ zrt. iz Mađarske pod tim imenom, već funkcioniše pod imenom „AB Financial Team“ zrt.

Podsetimo i da je rukovodilac zatvorenog akcionarskog društva pod tadašnjim imenoom „Artur Bergman“ iz Mađarske Mikloš Gal početkom 2021. godine za mađarski portal www.vg.hu između ostalog izjavio da „Artur Bergman“ planira da bude pionir na srbijanskom finansijskom i turističkom tržištu.

Inače, Gal je po listi Forbsa za 2020. godinu bio među 50 najbogatijih Mađara – nalazio se na 26. mestu s imovinom vrednom oko 55,6 milijardi forinti. Po Forbsovoj listi Gal je 2023. godine na 32. mestu među 50 najbogatijih Mađara.

Kada je i šta obećano i koliko je to koštalo?

Samo u poslednje dve decenije, od 2000. godine do danas, svaka lokalna vlast pričala je o tome da će graditi banju.

Banja nije izgrađena, ali je potrošena prilična svota novca.

Od kraja 2010. do sredine februara 2012. godine – to je vreme obećanja da će mađarska firma da gradi banju u Bečeju – za pružanje konsultantskih usluga, pa potom i za pružanje pravnih i konsultantskih usluga ukupno je potrošeno oko 80.000 evra.

Bilo je tu i studija o izvodljivosti, opravdanosti… U decembru 2012. godine posao izrade studije opravdanosti dobila je firma „Mertek“ iz Budimpešte i taj posao je okončan u februaru 2013. godine i za to je iz opštinskog budžeta plaćeno 3,2 miliona dinara sa PDV-om.

Potom je u maju mesecu zaključen ugovor sa „Golden Pinnacle“ Kft. iz Budimpešte o izradi elaborata o finansijskoj analizi izgradnje banjskog kompleksa za 3.655.680 dinara, koji je završen u septembru.

Što se investitora tiče, najpre je, 2011. godine, mađarski „Akvaprofit“ trebalo da gradi banju u Bečeju, koji je potom odustao od investicije.

Nova izgradnja je najavljena 2016. godine, u režiji investitora iz Kuvajta, ali su i Kuvajćani odustali od izgradnje banje.

Nakon toga bilo je još najava o tome da će domaći (neimenovani) ulagači da grade akvapark umesto banje, ali je sve ostalo na najavama sve do 2021. godine.

Kristina Demeter Filipčev

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *