Podržite Bečejski mozaik

Dostupan za sve, finansiran od strane čitalaca

Arhiva |

Impresum |

Kontakt |

Pretražite

Logo Becejski

„Sigma“ proslavlja 50 godina postojanja: Igranka za jubilej

„Sigma“ proslavlja 50 godina postojanja: Igranka za jubilejtrg_fontane

Grupa „Sigma“ proslavlja 50 godina postojanja i to ne makar kako, već igrankom u Donjem gradu, u Mađarskom kulturnom društvu „Petefi Šandor“ u subotu, 7. aprila.

„Sigma“ je nastala kada su njeni članovi još pohađali osnovnu školu i u sedmom razredu su osnovali bend.

Pola veka kasnije evergrin grupa deluje u donekle izmenjenom sastavu od one od pre 50 godina i u ovom sastavu će i nastupiti na igranki za jubilej: pevač Radoslav Berak, klavijaturista Bogdan Aleksandrić, bubnjar Ištvan Orčik Čikika, Vladimir Jovanović na bas gitari, Vladimir Živkov Aksin koji svira solo gitaru i saksofonista i trubač Bela Farkaš.

Igranka počinje u 20 časova, a ulaz je besplatan. Organizatori obećavaju divnu zabavu, kao pre 50 godina, uz podmlađivanje svih učesnika, a posebno pozivaju gardedame.

Grupa „Sigma“ je osnovana i počela da nastupa 1968. godine, najpre u Bačkom Petrovom Selu svirajući na igrankama u tamošnjem omladinskom domu i prostorijama mesne zajednice. Nakon godinu dana, u toku 1969. godine nastavila je da svira na igrankama u Bečeju, subotom u Donjem gradu, a nedeljom u Omladinskom domu. Tokom dugog niza godina grupa je svirala u Bečeju i nastupala je i širom Vojvodine, u raznim hotelima, na fakultetima. Par sezona nastupala je i u hotelima na moru, u Poreču i Baru, a pojedini njeni članovi u drugim hotelima od Svetog Stefana, Petrovca na moru i ostalim letovalištima u okviru višemesečnih letnjih angažmana. Grupa je pratila i neke od naših renomiranih pevača, kao što je Zdenka Kovačiček, Boris Bizetić, Leo Martin i drugi. Repertoar koji je grupa „Sigma“ interpretirala je bio širok, počev od popa, roka, bluza, fankija, evergrina, pa do džeza. Uporedo sa domaćim i stranim repertoarom grupa je svirala i autorsku muziku, njihove kompozicije vrtele su se na radiju i televiziji Novi Sad na kojima je VIS „Sigma“ u nekoliko navrata i gostovala. Kroz grupu je tokom niza godina prodefilovalo, osim bazne postave, još mnoštvo renomiranih muzičara iz Bečeja i okoline. Grupa postoji i danas.                       

B.M.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *