Podržite Bečejski mozaik

Dostupan za sve, finansiran od strane čitalaca

Arhiva |

Impresum |

Kontakt |

Pretražite

Logo Becejski

Stručnjaci: Srbiji potrebna vakcina protiv HPV

Stručnjaci: Srbiji potrebna vakcina protiv HPVtrg_fontane

Srbija je druga zemlja u svetu po smrtnosti od karcinoma grlića materice, a četvrta po oboljevanju od raka koji spada u grupu onih koje je moguće sprečiti, ukazala je Evropska mreža registara za rak povodom Evropske nedelje prevencije raka grlića materice.

U saopštenju ta organizacija navodi da je izazivač tog karcinoma humani papiloma virus (HPV) koji u sebi ima skoro dve trećine svetske populacije, pa je vakcina jedini efikasan i bezbedan način da se spreči širenje i na duge staze iskorenjivanje.
Dodaje se da iako je 2017. godine donet novi Program imunizacije u Srbiji gde je ta vakcina postavljena u kategoriju preporučenih, imunizacija protiv oboljenja izazvanih HPV nije počela.

„Godišnje izgubimo oko 600 žena koje su nečije majke, ćerke, sestre i to zbog karcinoma koji je moguće sprečiti. Apeli lekara iz struke usmereni su ka organima odlučivanja i kompletnoj javnosti za otpočinjanje programa preporučene imunizacije protiv oboljenja izazvanih HPV za decu školskog uzrasta kao i osnaživanje programa skrininga. Vakcina treba da bude primarni, a skrining tokom života sekundarni i obavezni vid prevencije”, preporučio je predsednik Udruženja ginekologa onkologa Srbije Aljoša Mandić.

Vakcina protiv HPV se u svetu koristi 12 godina, a Svetska zdravstvena organizacija je kategorisala tu vakcinu kao ekstremno bezbednu.
Srbija već 13 godina aktivno učestvuje u obeležavanju Evropske nedelje prevencije raka grlića materice, ali se mali broj žena odaziva na redovne ginekološke preglede u okviru organizovanog skrininga.

Evropska nedelja prevencije raka grlića materice obeležava se od 21. do 27. januara 2019. godine u cilju podizanja svesti žena o raku grlića materice i značaju preventivnih pregleda.
Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut” je saopštio da prema najnovijim procenama Međunarodne agencije za istraživanje raka (IARC) za 2018. godinu, iako se Srbija i dalje nalazi u grupi zemalja sa najvišim stopama obolevanja i umiranja u Evropi, beleže se određena pomeranja.

Navedeno je da, kada je reč o obolevanju od raka grlića materice, Srbija se posle Letonije, Bosne i Hercegovine, Estonije i Moldavije nalazi na petom mestu u Evropi, a prethodno je bila na četvrtom. Takođe, Srbija se i po umiranju od te vrste raka kod žena, prema poslednjim procenama, nalazi na petom mestu u Evropi, posle Rumunije, Mol-davije, Bugarske i Litvanije, dok je prethodno bila na trećem mestu u Evropi.

Prema podacima Registra za rak Instituta svake godine se u proseku registruje više od 1.000 novoobolelih žena od raka grlića materice.
Godišnje više od 400 žena izgubi život od te vrste raka.

Beta (21. januar 2019.)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *