Podržite Bečejski mozaik

Dostupan za sve, finansiran od strane čitalaca

Arhiva |

Impresum |

Kontakt |

Pretražite

Logo Becejski

Ministarstvo rudarstva: Toplana prelazi na geotermalnu energiju

Toplana prelazi na geotermalnu energiju

Ministarska rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović i predsednik opštine Vuk Radojević saopštili su 20. maja u Bečeju da će se u narednom periodu pristupiti uvođenju novih izvora energije u sisteme daljinskog grejanja.

Opština Bečej će biti jedna od desetak lokalnih samouprava u Srbiji koja će u okviru projekta ministarstva sa EBRD-om uvesti novi izvor energije u sistem daljinskog grejanja, rekao je Radojević.

Đedović Handanović je rekla da da „ćemo veoma brzo, ja se nadam u narednih desetak dana uspeti da potpišemo obezbeđivanje finansijskih sredstava za uvođenje novih izvora energije u sisteme daljinskog grejanja. Finansijski ugovor treba da potpišemo u narednim danima koji će važiti za više opština u Srbiji, pričamo o 10-12 opština, i onda će taj projekat krenuti sa realizacijom“.

Radojević je rekao da će prelazak bečejske Toplane na geotermalni izvor energije „biti jedan revolucionaran poduhvat, ne samo za Bečej, već za celu Srbiju“.

Upitan kolika je vrednost tog projekta, odgovorio je da je, „koliko se sada zna, oko 7 miliona evra, s tim što će se u narednim danima, do potpisivanja ugovora definisati određeni detalji, ali je reč o stavljanju u funkciju geotermalne vode, dakle, bušotine koja je u svojini opštine Bečej, povezivanje sa postojećim daljinskim sistemom i prelazak na obnovljiv izvor energije“.

Podsetimo da je korišćenje tople vode sa geotermalne bušotine za daljinsko grejanje prethodnih godina više puta najavljivano iz opštine i Javnog preduzeća Toplana.

Geotermalna bušotina u blizni Šlajza građena je od marta do juna 2011. godine, potom je u avgustu 2020. godine počelo opremanje bušotine – izgradnja degazatora (iz vode se izdvaja gas) i time je trebalo biti omogućeno korišćenje tople vode i gasa u komercijalne svrhe.

Nakon završetka izgradnje degazatora, pre oko dve godine najavljena je izgradnja toplovoda od degazatora do sportskog centra i grejanje sportskog centra geotermalnom vodom – tadašnja cena tog poduhvata bila je 60 miliona dinara.

Za realizaciju dela tog projekta Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave odobrilo je oko 28 miliona dinara i za taj novac izgrađena je polovina potrebnog voda do sportskog centra – radovi su stali kod restorana „Mali lovac“.

K.D.F.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *