Podržite Bečejski mozaik

Dostupan za sve, finansiran od strane čitalaca

Arhiva |

Impresum |

Kontakt |

Pretražite

Logo Becejski

Zašto je različiti broj stanovnika i birača: U Bečeju više birača nego stanovnika

U Bečeju više birača nego stanovnika

Na teritoriji opštine Bečej u birački spisak upisano je 31.442 građana, saopštila je, odgovarajući na pitanje novinara, šefica Odseka za opštu upravu opštine Bečej Dušica Davidov.

Identična informacija dobijena je i iz Izborne komisije opštine Bečej.

S druge strane, po zvaničnim rezultatima popisa stanovništva u oktobru 2022. godine na teritoriji opštine Bečej živelo je ukupno 30.681 građanin, 761 manje nego što ih je upisano u birački spisak – a na teritoriji opštine žive i maloletnici koji nemaju glasačko pravo.

Po podacima tima Lokalnog plana akcije za decu opštine Bečej, broj dece u opštini je oko 6.000.

Po podacima iz Popisa stanovništva 2022. godine, u opštini živi 1.560 dece od 0 do 4 godine, 1.557 od 5 do 9 godina, 1.540 od 10 do 14 godina i 1.683 od 15 do 19 godina. Zvanično, broj dece do 14 godina starosti je 4.657, a ako pretpostavimo da polovina od 1.683 od 15 do 19 godina nema glasačko pravo, dolazimo do podatka da je broj dece u opštini oko 5.500.

O tome kako je moguće da u opštini Bečej ima više glasača nego popisanih stanovnika, sagovornici Bečejskog mozaika u opštini su rekli da prilikom popisa stanovništva u oktobru 2022. godine bilo je ljudi koji nisu hteli da se popišu, da brojni građani periodično ili godinama rade u inostranstvu, te nisu popisani, ali se nalaze u biračkom spisku.

Inače, danas su OEBS-ovi posmatrači bili u Bečeju, sastali su se sa predstavnicima opštinske izborne komisije, informisali se o predizbornom postupku i najavili da će biti posmatrači u opštini na izborima, potvrđeno je Bečejskom mozaiku u lokalnoj samoupravi.

Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu (MDULS) Srbije saopštilo je da se broj upisanih građana u birački spisak ne može porediti s brojem stanovnika iz popisa stanovništva.

Ministarstvo je objasnilo da „popis stanovništva predstavlja faktički broj građana jer se radi po principu anketiranja građana koji su dostupni da daju podatke u trenutku popisa i na dobrovoljnoj je bazi, dok je jedinstveni birački spisak evidencija svih punoletnih građana koji su državljani i imaju prebivalište u Srbiji“.

Navedeno je i da Ministarstvo unutrašnjih poslova podatke iz službenih evidencija o prebivalištu i boravištu građana dostavlja MDULS koje ih razvrstava po vrstama promena i dostavlja nadležnim opštinskim, odnosno gradskim upravama.

„Podatak o biraču u biračkom spisku isključivo je uslovljen podacima iz drugih službenih evidencija“, navodi ministarstvo.

Republički zavod za statistiku ranije je objavio da se podaci za popis i birački spisak prikupljaju na različite načine i da se zato ne mogu porediti. Dok je popis obuhvatio građane Srbije koji žive u zemlji, u biračkom spisku su svi koji imaju pravo glasa, dakle i oni koji žive u inostranstvu, sa ispunjenim uslovima za glasanje.

Direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević izjavio je krajem 2022, komentarišući tekstove u medijima i diskusije u javnosti o odnosu broja stanovnika i broja birača u Srbije, da je reč o dva suštinski različita podatka.

Kovačević je, u pisanoj izjavi koju je medijima prosledio Republički zavod za statistiku (RZSS), naveo da se popis bavi konceptom prisutnog stanovništva svih uzrasta, a birački spisak obuhvata sve one koji imaju biračko pravo u Srbiji, a to su državljani stariji od 18 godina – bez obzira na to da li su prisutni u državi.

Kovačević je istakao da ne postoji kvalitetan podatak o tome koliko državljana Srbije živi van zemlje, jer ne postoji običaj ili striktna obaveza prijavljivanja promene adrese pri iseljavanju iz zemlje i da je poznato da državljani Srbije i posle desetina godina provedenih u inostranstvu u svojim dokumentima imaju adrese upisane u Srbiji, na kojima ne stanuju.

„Tako se prave velike razlike između de jure i de fakto činjenica o biračima“, rekao je Kovačević.

Opozicione stranke i nevladine organizacije koje prate izbore već godinama ukazuju na neažuriran birački spisak.

K.D.F.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *