Podržite Bečejski mozaik

Dostupan za sve, finansiran od strane čitalaca

Arhiva |

Impresum |

Kontakt |

Pretražite

Logo Becejski

Rukovanje medicinskim otpadom u opštini Bečej: U Domu zdravlja sakupljanje otpada po propisima

<strong>U Domu zdravlja sakupljanje otpada po propisima</strong>

Uklanjanje medicinskog otpada u Domu zdravlja Bečej obavlja se u skladu sa propisima. U godišnjim izveštajima Doma zdravlja Bečej navedeni su podaci o količini stvorenog i predatog otpada u toku godine i o stanju otpada na kraju godine.

Svi izveštaji (redakcija Mozaika tražila ih je za 2019, 2020, 2021. i 2022. godinu) poslati su nadležnoj agenciji do kraja marta za prethodnu godinu, a u toku 2022. godine, do 15. oktobra, predato je 1.453 kilograma infektivnog medicinskog otpada i još 1.000 kilograma oštrih predmeta, što je ukupno 2.453 kilograma otpada iz Doma zdravlja Bečej.

Ove količine su prijavljene na sajt Agencije za zaštitu životne sredine, a zvaničan izveštaj, kao za prethodne godine, se šalje do kraja marta 2023. godine.

„Na lageru, upakovano u kutijama, imamo 620 kilograma. farmaceutskog otpada, koji bi trebalo da predamo u toku prve polovine sledeće godine, nakon sakupljanja preostalog farmaceutskog otpada nakon urađenog inventara. Imamo i po 21 litara fiksira i razvijača, kao i 120 kilograma elektronskog otpada, tonere za štampanje“, naveo je glavni medicinski tehničar Doma zdravlja Bečej Dragan Banović.

On je istakao da je u svim objektima Doma zdravlja Bečej „uredno organizovano sakupljanje medicinskog otpada. Infektivni otpad se odlaže u obeležene žute kese i na kraju svake smene se odlaže u kontejner predviđen za odlaganje, sa ispisanom nalepnicom iz koje službe je, datum kada je odloženo i potpis osobe koja je odložila otpad, a igle i oštri predmeti se odlažu u obeležene žute kantice, koje se odlažu kada se napune do dve trećine i ista procedura obeležavanja je kao i sa žutim kesama. Sav ovaj otpad nastao u toku dana se odlaže u prostoriju koja je namenjena samo za odlaganje i lagerovanje medicinskog otpada. Prostorija je po propisu obložena pločicama, kao i na podu, ima tekuću toplu i hladnu vodu, prozor, sto sa dezinfekcionim sredstvima i velike kontejnere za odlaganje medicinskog otpada. Jednom nedeljno se iz ove prostorije odnosi medicinski otpad na dalje skladištenje i uništavanje, specijalnim vozilom namenjenim samo za prevoz ove vrste otpada, koje je uredno obeleženo, to radi firma iz Zrenjanina, sa kojom imamo ugovor, ’Remondis Medison’ d.o.o. iz Zrenjanina, a o kretanju ovog otpada se redovno, minimum 48 sati ranije najavljuje kretanje otpada u aplikaciji na sajtu Agencije za zaštitu životne sredine, potvrdi se tačna količina odnetog otpada“.

Na sajtu Agencije za zaštitu životne sredine svake nedelje se postavljaju svi podaci, a na kraju godine se šalje redovan godišnji izveštaj.

Osim prostorije za odlaganje medicinskog otpada, saopštio je glavni medicinski tehničar Doma zdravlja Bečej, u zdravstvenoj ustanovi postoji još jedna identična prostorija „za odlaganje farmaceutskog otpada, koji se sakuplja nakon odrađenog popisa lekova i ostalih farmaceutskih preparata sa isteklim rokom trajanja, a koji je lagerovan u kutijama u ovoj prostoriji. Kada sakupimo određenu količinu, ugovor ćemo napraviti sa istom firmom koja se bavi i farmaceutskim otpadom, ovaj otpad se ne odnosi svake godine, zato što smo sve očistili pre nekoliko godina i sada pravimo ugovor po potrebi kada se sakupi određena veća količina. Fiksiri i razvijači (tečni otpad) se nalazi u kantama predviđenim za ovaj otpad, isto se odlaže u ovu posebnu prostoriju, a po sakupljanju veće količine, pravi se ugovor sa firmom koja odnosi – do sada je to bila firma „Eco-metal“ iz Vrdnika – ovaj otpad svaki put za pojedinačno odnošenje, s obzirom da ga nema mnogo, jer je uglavnom sve digitalizovano i ne koriste se ovi rastvori, takođe se 48 sati ranije najavljuje kretanje ovog otpada. Na ovaj način (ugovor za pojedinačno odnošenje, ili samo dogovor o preuzimanju i račun) funkcioniše i sa elektronskim otpadom, koji se posebno sakuplja i odlaže, a kada se sakupi određena količina, predajemo ga na dalje tretiranje. Komunalni otpad se iz kanti odlaže u kontejner koji postoji pored svakog našeg objekta, redovno se odnosi nedeljno, a po potrebi i češće, imamo dobru saradnju sa firmom ’Potisje’ Bečej“, naveo je glavni medicinski tehničar Doma zdravlja Bečej Dragan Banović.

B.M.

Projekat „Odgovorno rukovanje otpadom je mogućnost – ne problem“ (II deo) je sufinansiran iz Budžeta Republike Srbije – Ministarstva kulture i informisanja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *