Podržite Bečejski mozaik

Dostupan za sve, finansiran od strane čitalaca

Arhiva |

Impresum |

Kontakt |

Pretražite

Logo Becejski

U Picoderu i Novom selu: Igrališta za našu decu?

U Picoderu i Novom selu: Igrališta za našu decu?trg_fontane

Većina dece je nakon zabrane kretanja u toku vanrednog stanja željno iščekivala mogućnost da bude u parkovima i na igralištima.

Međutim, nema svako dete mogućnost da se igra na igralištima, jer su u pojedinim delovima Bečeja ona neuslovna.

Novo igralište je nedavno postavljeno u parku kod dečjeg dispanzera, međutim, igrališta u Novom selu i na obali kanala u Picoderu, kao i brojna druga, su u veoma lošem stanju i stiče se utisak da nisu bezbedna za korišćenje.

O igralištu u Picoderu, kod kanala, godinama se ne vodi računa. Do pre nekoliko godina, recimo, tobogan je držao samo jedan ekser, ljuljaške su bile pokidane, drvenarija propala.

Potom su propale sprave uklonjene, igralište je donekle popravljeno.

Međutim, popravku nije uradilo Javno preduzeće Komunalac u čijoj su nadležnosti dečja igrališta na teritoriji opštine Bečej, niti ima podatke o tome ko je i kada to igralište „popravljao“.

Danas na igralištu kod kanala ljuljaške stoje ukrivo, te deca teško mogu da se popnu na njih, deo za sedenje je od materijala koji veoma klizi, a ne zna se da li to igralište ima odobrenje za korišćenje.

S obzirom na to da su igralištima gazduje Komunalac, niko osim zaposlenih u tom preduzeću, odnosno u nekom drugom koje je angažovao Komunalac, ne bi trebalo da ima mogućnost da bilo šta radi na bilo kojem igralištu – zbog bezbednosti dece.

Redakcija Bečejskog mozaika 1. juna uputila je zahtev za slobodan pristup informacijama od javnog značaja Javnom preduzeću Komunalac tražeći podatke i dokumentaciju o popravci dečjeg igrališta.

Na pitanje ko je, kada i po čijem nalogu i/ili na osnovu čije dozvole sanirao dečje igralište kod kanala u Picoderu dobijen je odgovor: „Ne posedujemo informacije ko je, kada i po čijem nalogu/osnovu sanirao dečije igralište“.

Isti je odgovor dat i na pitanje da ukoliko to nije uradilo nadležno Javno preduzeće Komunalac, ko je omogućio trećem licu da na svoju ruku to uradi: „Ne posedujemo informaciju ko je omogućio trećem licu da radi bilo šta na dečijem igralištu“.

Sličan je odgovor stigao i na pitanje o tome ko je i da li je kontrolisao da li je saniranje urađeno po propisima, a ako jeste, da li je sastavljen izveštaj ili zapisnik o tome, ako nije, zašto nije: „U skladu sa prethodnim odgovorima, nismo upoznati. Preduzeće će započeti postupak utvrđivanja koji su radovi izvedeni i da li su isti u skladu sa pozitivnim zakonskim propisima“.

O tome da li će neko za ovakvo saniranje igrališta snositi odgovornost, jer ono nije bezbedno za decu, odnosno ko će da snosi odgovornost ukoliko se neko dete povredi, dobijeni su istovetni odgovori: „Posao preduzeća nije utvrđivanje bilo čije odgovornosti“.

Najzad, na poslednje pitanje o tome zašto se na predmetnom igralištu ne kosi trava, odgovor je da se „cela opština intenzivno kosi, tako i ova površina biće pokošena ponovo“.

Danas, 4. juna ujutro počelo je košenje trave na igralištu kod kanala.

Javnom preduzeću Komunalac su u decembru 2016. godine na sednici bečejskog parlamenta proširene nadležnosti zbog gašenja Javnog preduzeća Direkcija za izgradnju. Od tada je Komunalac nadležan za održavanje dečjih igrališta.

S obzirom na to da redakcija Bečejskog mozaika nije dobila sveobuhvatne i precizne odgovore iz Komunalca o tome ko je i na osnovu čije dozvole „popravljao“ igralište u Picoderu kod kanala, danas je zahtev za slobodan pristup informacijama od javnog značaja, slične sadržine kao Komunalcu, upućen lokalnoj samoupravi, te postoji mogućnost da će novinari ubrzo dobiti odgovor pre svega na pitanje da li je nadležno opštinsko odeljenje izdalo dozvolu za popravku tog igrališta, da li je nadziralo sanaciju, da li je napravljen zapisnik, izveštaj, zvanična primopredaja radova, a ako nije, zašto nije i šta se, u stvari, desilo.

U slučaju da niko ništa ne zna, niti su nadležni to igralište nakon „sanacije“ kontrolisali, logično bi bilo očekivati njegovo zatvaranje, dok se ne utvrdi da li je bezbedno za upotrebu.

Podsetimo i na to da je Komunalac 2017. godine u saradnji sa Opštinskom upravom zatvorilo 5 dečjih igrališta, jer nisu bila bezbedna za korišćenje.

Po elaboratu iz 2009. godine, koji je na zahtev Opštinskog veća izradio Odsek za urbanizam i građevinarstvo Odeljenja za urbanizam, komunalne poslove i zaštitu životne sredine Opštinske uprave, 2009. godine je stanje igrališta ocenjeno „kao zapušteno, bez redovnog održavanja, mobilijar je oštećen i demoliran. Takvim stanjem igrališta predstavljaju neposrednu opasnost po život i zdravlje dece, koja ga koriste uprkos takvom stanju“.

U tom elaboratu navodi se da ni za jedno igralište nije urađen adekvatan projekat uređenja, niti je urađen tehnički projekat za mobilijar, „a da se ne govori o tome da nema saglasnosti na korišćenje od strane ovlašćene ustanove za zaštitu na radu i zaštitu zdravlja koja se bavi takvom stručnom problematikom, iako je to i za obične objekte i konstrukcije u obavezi da se uradi od strane investitora, kao i da se objekat tehnički zaprimi“.

K.D.F.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *