Podržite Bečejski mozaik

Dostupan za sve, finansiran od strane čitalaca

Arhiva |

Impresum |

Kontakt |

Pretražite

Logo Becejski

Skupština opštine: Usvojen Plan razvoja, odluka o besplatnim udžbenicima

Usvojen Plan razvoja, odluka o besplatnim udžbenicima

Odbornici Skupštine opštine danas su na verovatno poslednjoj sednici lokalnog parlamenta u ovom sazivu, usvojili Plan razvoja opštine Bečej od 2024. do 2030. godine, odluke o uslovima za ostvarivanje prava na finansijsku pomoć za neinvanzivne prenatalne testove i o besplatnim udžbenicima za đake prvake u opštini.

Članica Opštinskog veća Aleksandra Rajić rekla je da je prosečna cena jednog kompleta udžbenika za prvi razred osnovne škole između 10.000 i 15.000 dinara. „Ove godine u našoj opštini imamo 314 predškolaca, do septembra ovaj broj se menja, znači biće oko 320 predškolaca koji kreću u prvi razred. Za nabavku udžbenika za prvi razred izdvojeno je oko 3,8 miliona dinara“.

Ferenc Tot, koji je zadužen za demografiju i populacionu politiku u kabinetu predsednika opštine predstavio je odluku za ostvarivanje prava na finansijsku pomoć za neinvanzivne prenatalne testove.

Trudnice koje će moći da konkurišu za ovu pomoć treba da ispune jedan od sledećih uslova: da imaju loš rezultat dabl i/ili tripl testa, da imaju opterećenu porodičnu anamnezu, itd. Ova vrsta pomoći može se odobriti istoj trudnici više puta sve dok ispunjava uslove.

U budžetu opštine je za ovu namenu predviđeno 800.000 dinara, što bi obuhvatilo 20 trudnica za sufinansiranje prenatalnog testa u iznosu od 40.000.

Na sednici lokalnog parlamenta glasalo se i o izradi Plana detaljne regulacije za izgradnju vetroelektrane „Bečej 2“ na inicijativu firme „Ba trade“ d.o.o. iz Beograda zbog izgradnje vetroelektrane u delu katastarske opštine Bačko Petrovo Selo.

Doneta je odluka o donošenju Plana detaljne regulacije kružne raskrsnice u Bačkom Gradištu, usvojeni su zatim izveštaji i planovi rada za ovu godinu Centra za socijalni rad i Opštinskog štaba za vanredne situacije opštine.

Lokalni poslanici – prisutno je bilo 24 od ukupno 36 – usvojili su izveštaje o radu Gradskog pozorišta i „Potisja“ u 2023. godini, te odluku o raspodeli dobiti „Potisja“ i program rada Narodne biblioteke za 2024.

Predsednik Skupštine opštine Igor Kiš i njegov zamenik Atila Horvat

Konstatovan je i prestanak funkcije predsednika Nadzornog odbora JP Toplana Zoltana Šarija koji je podneo ostavku.

Predsednik Skupštine opštine Igor Kiš je, odgovarajući na pitanje novinara rekao da je „neobični momenat u Toplani, pošto nema ni direktora, nit predsednika Nadzornog odbora. Status aktuelnog v.d. direktora već je istekao. Ja se nadam da će to naši koalicioni partneri brzo rešiti“.

Odbornici su usvojili odluku o prestanku mandata odbornika SNS-a Aleksandre Rajić i Branislava Nešića, jer su nedavno izabrani za članove Opštinskog veća.

Plan razvoja opštine, dokument u kom su predviđeni pravci razvoja lokalne samouprave niko nije predstavio odbornicima i posredno, građanima opštine.

Kiš je o obećanjima o tome šta će biti urađeno u opštini do kraja 2030. godine predviđenih u Planu razvoja, te o tome zašto plan nije predstavljen na sednici Skupštine opštine, rekao: „Ja o tome ne mogu da govorim pošto nisam bio izvestilac, niti sam predsednik opštine. Meni je krivo i žao što današnjoj sednici baš mnogo izvestilaca nije prisustvovalo, ali ne mogu u njihova imena da kažem bilo šta“.

O tome kada će biti donesen rebalans budžeta opštine koji se duže vremena najavljuje, Kiš je rekao da je „izvršitelj budžeta predsednik opštine koji nije tu. Ono što ja mogu da kažem jeste da smo imali međustranačke dogovore što se tiče rebalansa. Tehnički, koliko sam ja upućen, rebalans se priprema. Sve ćemo moći i morati da rešimo, i posle izbora opština Bečej mora da funkcioniše“.

O tome da li želi da kaže da postoji mogućnost da će rebalans budžeta biti usvojen, prvi put u istoriji opštine, između izbora i pre konstituisanja nove lokalne vlasti, predsednik Skupštine opštine je rekao da to ne može da kaže, ali se nada, po osnovu dosadašnjih iskustava sa lokalnih izbora koji su svaki put protekli u redu, da će vrlo brzo moći da se sazove konstitutivna sednica lokalnog parlamenta, na kojoj bi se oformila nova lokalna vlast.

K.D.F.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *