Podržite Bečejski mozaik

Dostupan za sve, finansiran od strane čitalaca

Arhiva |

Impresum |

Kontakt |

Pretražite

Logo Becejski

Opština Bečej: Više birača nego stanovnika

Više birača nego stanovnika

Na sajtu Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave navodi se da je broj birača na teritoriji opštine Bečej 31.393 (poslednji put je spisak ažuriran 23. aprila 2024).

Po tome, birača u opštini Bečej ima više nego stanovnika, jer po zvaničnim rezultatima popisa stanovništva u oktobru 2022. godine na teritoriji opštine Bečej živelo je ukupno 30.681 građanin – a na teritoriji opštine žive i maloletnici koji nemaju glasačko pravo, po popisu oko 5.500.

Da je broj birača veći od broja stanovnika nije novost. Tako je bilo i prilikom decembarskih parlamentarnih i pokrajinskih izbora.

Tada je na sajtu Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave navedeno da je broj birača u opštini Bečej (ažuriran 23. oktobra 2023) 31.587.

Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu saopštilo je ranije da se broj upisanih građana u birački spisak ne može porediti s brojem stanovnika iz popisa stanovništva.

Ministarstvo je objasnilo da „popis stanovništva predstavlja faktički broj građana jer se radi po principu anketiranja građana koji su dostupni da daju podatke u trenutku popisa i na dobrovoljnoj je bazi, dok je jedinstveni birački spisak evidencija svih punoletnih građana koji su državljani i imaju prebivalište u Srbiji“.

K.D.F.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *