Podržite Bečejski mozaik

Dostupan za sve, finansiran od strane čitalaca

Arhiva |

Impresum |

Kontakt |

Pretražite

Logo Becejski

Uprava za vanredne situacije u Novom Sadu: Kazne i do milion dinara za nekontrolisano spaljivanje rastinja

Uprava za vanredne situacije u Novom Sadu: Kazne i do milion dinara za nekontrolisano spaljivanje rastinjatrg_fontane

Kako je prethodnih nedelјa registrovano povećanje broja požara na otvorenom prostoru, iz Uprave za vanredne situacije u Novom Sadu upozoravaju građane  da odgovornim postupanjem spreče izbijanje požara i doprinesu očuvanju prirode i materijalnih dobara.

U ovom periodu pripreme zemlјišta polјoprivrednici često spalјuju korov i ostatke useva, pa postoji opasnost da se vatra prenese na susedne parcele, vinograde i voćnjake, kao i na druge objekte, što može prouzrokovati veliku materijalnu štetu. Slična situacija nastaje i usled činjenice da zbog povolјnih vremenskih uslova građani uređuju svoja ekonomska dvorišta i spalјuju smeće ili bilјne ostatke na otvorenom prostoru.

Pored toga, česti su slučajevi nekontrolisanog spalјivanja suve trave i niskog rastinja pored puteva, u blizini šuma i vikend naselјa, što takođe može ugroziti bezbednost objekata i sigurnost učesnika u saobraćaju.

Uprava za vanredne situacije podseća građane da Zakon o zaštiti od požara zabranjuje spalјivanje ostataka strnih useva, bilјnih ostataka i smeća na otvorenom prostoru i podseća da je zabranjeno loženje otvorene vatre u šumi i na udalјenosti od 200 metara od ruba šume, izuzev na određenim, vidno obeleženim mestima.

Nepoštovanje zakonskih mera zaštite od požara povlači prekršajnu odgovornost  za koju su propisane visoke novčane kazne, i to: za pravno lice od 300.000 do 1.000.000 dinara, za odgovorno lice u pravnom licu od 10.000 do 50.000 dinara, za preduzetnika od 150.000 do 500.000 dinara i za fizičko lice 10.000 dinara. Ukoliko požar prouzrokuje štetne posledice po život ili imovinu većih razmera, vinovnici podležu i krivičnoj odgovornosti.

Iz Uprave za vanredne situacije u Novom Sadu pozivaju građane da obrate posebnu pažnju na moguće izbijanje požara u svojoj okolini, kao i na osobe koje bi se sa tim mogle dovesti u vezu, te da saznanja o tome odmah prijave nadležnoj policijskoj stanici.

Kakao stoji u saopštenju, inspektori Uprave za vanredne situacije u Novom Sadu pojačaće nadzor nad  sprovođenjem mera zaštite od požara u prirodi i na otvorenom prostoru, a protiv lica koja ne poštuju zabranu loženja otvorene vatre u šumi i spalјivanja otpada i bilјnih ostataka, podneti zahtev za pokretanje prekršajnog postupka, odnosno izdavati prekršajne naloge.

B.M.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *