Podržite Bečejski mozaik

Dostupan za sve, finansiran od strane čitalaca

Arhiva |

Impresum |

Kontakt |

Pretražite

Logo Becejski

U Bečeju 21. i 22. oktobra: Autokros trke kraj Tise

Autokros trke kraj Tise

Na nekadašnjem hipodromu kraj reke Tise 21. i 22. oktobra biće organizovana finalna trka autokros prvenstva čiji su organizatori opština Bečej i Autokros asocijacija Srbije.

Po rečima člana Opštinskog veća za turizam, omladinu i sport Daneta Mandića, reč je o novom događaju u Bečeju koji će doneti dozu adrenalina, a na trke se prijavilo više od 50 takmičara iz Srbije i inostranstva.

Inicijativa lokalne samouprave je da se autokros trke u Bečeju ubuduće održavaju u sklopu manifestacije „Bečej noću“ u junu mesecu, rekao je Mandić.

On je kazao da je ovo i turistički događaj za Bečej i da će smeštajni kapaciteti u Bečeju za vikend biti zauzeti.

S obzirom na to da će autokros trke biti održane na lokaciji koja je u privatnom vlasništvu, odgovarajući na pitanje novinara šta će biti ako će na toj parceli u budućnosti biti izgrađen akvapark, Mandić je rekao da će autokros trke biti premeštene na drugu lokaciju.

Autokros je sport koji kombinuje brzinu, veštinu vožnje i nepredvidivost terena. U Bečeju u prethodnih 20 godina nisu bile organizovane ovakve trke.

Trke na nekadašnjem hipodromu počinju od 9 sati ujutro, a gledaoci će nadmetanje automobila moći da prate s bezbednog mesta, sa dolme.

Opština Bečej kao generalni sponzor događaja obezbeđuje pola miliona dinara, a inače, kako je rečeno novinarima, manifestacija košta oko 960.000 dinara. 

Predsednik Autokros asocijacije Srbije Zoran Karalić rekao je da je autokros sport u kojem se voze specijalno pripremljena vozila na kratkoj zemljanoj stazi. Trke imaju šest kategorija, kao i dodatne kao što su Kup dama, Super Baggy, Junior Baggy…

Staza u Bečeju je dugačka 950 metara sa zemljanom podlogom.

„Finalna trka održaće se u nedelju od 14 časova, dok je podela nagrada, pehara i medalja, planirana za 16.30 časova”, rekao je Karalić.

Inače, Autokros asocijacija Srbije osnovana je 2022. godine. Prva trka bila je održana u Sremskoj Mitrovici u maju ove godine, druga u avgusta u Somboru, a treća će biti u Bečeju.

Autokros staze su kružne, zemljane staze, dužine do 2 kilometra koje zahtevaju od vozila da bude dobro upravljivo a od vozača da poseduje znatno umeće za vožnju.

B.M.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *