musicloverparadise.com

Becejski mozaik

Aktuelno

Polaganje male mature: Bez ispita nema svedočanstva

Završni ispiti u svim osnovnim školama - tzv. mala matura- biće održani 23. i 24. juna, saopšteno je iz Ministarstva prosvete i nauke.

Prvog dana osmaci će polagati test iz srpskog, odnosno maternjeg jezika, a drugi dan je rezervisan za polaganje testa iz matematike.
Polovina zadataka na završnim ispitima će biti poznata, kod četvrtine će biti izmenjene, recimo, samo cifre, dok će 25 odsto pitanja biti sasvim nepoznato, ali iz gradiva koje se obrađivalo na časovima.

Besplatni udžbenici

Od septembra će i učenici trećih razreda dobiti besplatne udžbenike. Dugoročni plan je da se u narednim godinama obuhvati što veći broj učenika do uključivanja svih razreda osnovne škole u ovaj program.

Ove nedelje je održan sastanak sa načelnicima školskih uprava koji treba da proslede školama instrukcije o načinu organizovanja ispita, a za 14. maj je planirano izvođenje probnog testa u školama.
Što se tiče bečejskih škola koje su bile u štrajku nekoliko dana, propuštena nastava je nadoknađena i prema informacijama dobijenih od direktora škola, pripreme učenika osmih razreda su u toku. Oni smatraju da će đaci biti spremni da pokažu svoje znanje do zakazanog termina polaganja male mature.
Svi učenici osmih razreda moraju da polažu završne ispite čak i ako ne žele da upišu srednju školu, ili su se opredelili za trogodišnje srednje škole, da bi mogli da dobiju svedočanstvo o završenom osnovnom obrazovanju.

Informatori

Zajedno sa kalendarom upisa, koji treba da bude objavljen početkom juna, biće objavljeni i informatori za đake s podacima o tome koliko mesta ima u odeljenjima prvih razreda srednjih škola. Prema mišljenju prosvetara, to je važno kako bi se đaci informisali pre nego što naprave spisak želja.

LJ.M.

 

 

Rate this item
(0 votes)
back to top