Podržite Bečejski mozaik

Dostupan za sve, finansiran od strane čitalaca

Arhiva |

Impresum |

Kontakt |

Pretražite

Logo Becejski

Demontaža „bečejske“ pruge: Uskoro neće biti šina

Demontaža „bečejske“ pruge: Uskoro neće biti šina0844pruga

Početkom godine započeti su radovi na demontaži 435 kilometara starih pruga u Srbiji, koje se decenijama ne koriste, saopšteno je iz preduzeća „Infrastruktura železnice Srbije“ u martu mesecu.

Demontiranje pruge u Bečeju počelo je u avgustu – na deonici bečejske pruge, pa i kod nekadašnje železničke stanice, dosad su povađene šine i pragovi, i sve to je ostavljeno pored nekadašnjih šina.

Radnici koji demontiraju prugu u Bečeju krajem avgusta nisu mogli da procene kada će da okončaju posao.

Lokalna vlast u Bečeju se krajem 2016. godine izjasnila da ne želi da „zadrži“ bečejsku prugu, jer ne može da je finansira.

Bečejske pruge više nema, a nekadašnja železnička stanica još stoji, ali, s obzirom na to da niko o njoj decenijama ne vodi računa, u veoma je lošem stanju.

U roku od dve godine predviđeno je uklanjanje 17 kilometara pruge Senta – Kanjiža, 14,3 kilometra duge pruge Petrovaradin – Beočin, Bečej – Senta (35,8 kilometara), Sečanj – Jaša Tomić (10,36), Sombor – Bački Breg (25,33), Sombor – Riđica (28,11), Vladimirovci – Kovin (40,9), Bečej – Vrbas (36,92), Zrenjanin fabrika – Vršac (81,2), Horgoš – Kanjiža (13,51), Karavukovo – Bač (13,4), Žabalj – Bečej, deonica Čurug – Bečej (31), Kikinda – Banatsko Aranđelovo (32,91), Sombor – Apatin fabrika (21,6), Sopot Požarevački – Kostolac (32 kilometra).

Reč je, kako je navedeno iz „Infrastruktura železnice Srbije“, o prugama čije funkcionisanje i održavanje ni na koji način nije bilo isplativo, a bilo kakve nove investicije i popravke nemaju ni ekonomsko, ni saobraćajno opravdanje. Nakon postupka javne prodaje, „Infrastruktura železnice Srbije“ potpisala je ugovor sa kompanijom ZGOP iz Novog Sada o prodaji šina, skretnica, skretničkih delova i kolosečnog pribora koji se budu dobili prilikom demontaže 15 pruga u Srbiji kao sekundarnih sirovina.

Reč je o oko 25.000 tona sekundarnih sirovina, čijom prodajom je „Infrastruktura železnice Srbije“ ostvarila prihod od oko 302 miliona dinara. Demontiranjem i uklanjanjem starih železničkih infrastrukturnih kapaciteta „Infrastruktura železnice Srbije“ biće oslobođeno oko 590 hektara zemljišta u infrastrukturnom i pružnom pojasu, u 26 opština širom Srbije, koje će lokalne samouprave moći da koriste prema svom nahođenju za najrazličitije namene i u skladu sa svojim potrebama.

Bečejskoj javnosti do sada nije saopšteno šta opština Bečej planira da učini sa zemljištem u infrastrukturnom i pružnom pojasu. Podsetimo da po podacima iz 2016. godine u Srbiji je bilo 3.600 kilometara pruga. Ukupna dužina pruga u Vojvodini bila je 1.735,5 kilometara.

K.D.F.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *