Podržite Bečejski mozaik

Dostupan za sve, finansiran od strane čitalaca

Arhiva |

Impresum |

Kontakt |

Pretražite

Logo Becejski

Ako projekat hotela ne bude ostvaren: Fondacija će predložiti raskid ugovora

Fondacija će predložiti raskid ugovora

Izgradnja hotela „Experience“ sa četiri zvezdice u Zmaj Jovinoj ulici 85, u blizini nekadašnje „Jodne banje“, čiji je kamen temeljac položen u martu 2021. godine, po podacima sa table o investiciji koja se nalazi ispred objekta, trebalo je da bude okončana do kraja 2022. godine.

Izgradnja hotela do sada ipak nije okončana, objavili smo u jednom od prethodnih brojeva Bečejskog mozaika.

Investitor je firma „Obrock food“ iz Bečeja (danas funkcioniše pod nazivom „Experience Lux“), kojoj je na konkursu za razvoj turizma Fondacije Prosperitati 2019. godine odobreno oko 120 miliona dinara, odnosno oko milion evra za izgradnju turističkog kapaciteta u Bečeju, ali, kako se ispostavilo prilikom svečanog polaganja kamena temeljca hotela u martu 2021. godine, ostatak novca za izgradnju hotela (ukupna vrednost oko 2,5 miliona evra) trebalo je da obezbedi zatvoreno akcionarsko društvo „Artur Bergman“ iz Mađarske.

Uključenima u ovaj projekat, predstavnicima Fondacije Prosperitati, firmi „Obrock food“ i „Artur Bergman“, na javno raspoložive i-mejl adrese redakcija Bečejskog mozaika je uputila pitanja u vezi sa izgradnjom hotela, međutim, samo je rukovodilac Fondacije Prosperitati Balint Juhas odgovorio na pitanja o tome šta se događa ako investitor ne okonča izgradnju u predviđenom roku, postoje li sankcije i da li se zna kada će biti okončana izgradnja hotela u Bečeju.

Juhas je u pisanom odgovoru na pitanja naveo da je „Obrock food“ (danas „Experience Lux“) na konkursu Fondacije Prosperitati dobio dinarsku protivvrednost 366,48 miliona forinti, te da je, kako je predviđeno, započeo realizaciju projekta i trošenje sopstvenog udela, za koji je ispostavio obračun u vrednosti 180.831.874,19 dinara. Nakon toga dobio je prvi deo odobrenog novca od fondacije u iznosu od 58.992.507,18 dinara, a nakon pravdanja trošenja te sume, i ostatak je isplaćen u iznosu od 58.992.506,86 dinara.

„Učesnik na konkursu raspolaže i danas važećim ugovorom s našom fondacijom. Istovremeno je obavestio fondaciju da su zbog promene makroekonomske situacije i stanja na tržištu (cene materijala i izvođenja) troškovi realizacije značajno porasli i da se rok izvođenja radova produžio. U skladu sa pravilima konkursa fondacije, dodatne troškove treba da snosi učesnik na konkursu i s tim u vezi imamo pozitivan odnos učesnika na konkursu“, naveo je Juhas.

On je u odgovoru na pitanja redakcije 25. aprila istakao da je trenutno u toku odlučivanje i usaglašavanje roka izvođenja projekta u skladu sa realnim, promenjenim okolnostima na tržištu, te da Fondacija Prosperitati raspolaže adekvatnim garancijama.

„Ukoliko projekat neće biti ostvaren u celini ni nakon novouspostavljenih uslova, fondacija će da predloži raskid ugovora, a učesnik konkursa je u tom slučaju u obavezi da izvrši povraćaj prenetih sredstava uvećan za kamatu, u suprotnom ćemo naša potraživanja da ostvarimo aktiviranjem garancija“, saopštio je rukovodilac Fondacije Prosperitati Balint Juhas.

Podsetimo da je kamen temeljac budućeg hotela sa četiri zvezdice „Experience“ („Iskustvo“) u Zmaj Jovinoj ulici u Bečeju postavljen 4. marta 2021. u prisustvu zvaničnika i predstavnika firmi iz Srbije i Mađarske, među njima je bio i Ištvan Pastor, predsednik Saveza vojvođanskih Mađara.

Tada je rečeno da bi hotel „Experience“, koji bi na 2.200 kvadratnih metara trebalo da ima tridesetak soba i kapacitet smeštaja osamdeset osoba, trebalo da služi i aktivnom odmoru, da bude na usluzi gostima koji će se baviti ekstremnim sportovima, na 180 kvadratnih metara planirani su sadržaji kao što je velnes, spa, masaža, sauna, teretana, mini-golf, restoran. Turistički kapacitet treba da bude pristupačan i osobama sa invaliditetom.

Rukovodilac akcionarskog društva „Artur Bergman“ Mikloš Gal u martu 2021. godine rekao novinarima da je „Obrock food“ iz Bečeja koji je na konkursu Fondacije Prosperitati dobio oko milion evra, lokalni posrednik grupacije na čijem je on čelu („Artur Bergman“) „koji je imao ambicije za pokretanje društva i rad društva na osnovu naših želja, a mi smo obezbedili za njega sopstveno učešće i kapital za izgradnju hotela“.

Kazao je da je projekat izgradnje hotela vredan oko 2,5 miliona evra i da je to „jedan od projekata najmanje vrednosti naše grupacije“ („Artur Bergman“ iz Mađarske; prim. nov). Rekao je da je reč o pionirskom poduhvatu u Srbiji.

Inače, danas „Arthur Bergmann Hungary“ Zrt. posluje pod imenom „AB Financial Team“ Zrt.

K.D.F.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *