Podržite Bečejski mozaik

Dostupan za sve, finansiran od strane čitalaca

Arhiva |

Impresum |

Kontakt |

Pretražite

Logo Becejski

Júliustól augusztus végéig öt nyári tábor Óbecsén: Táborozásra fel!

Táborozásra fel!825tabor

Az óbecsei civil szervezetek tartalmas és hasznos programokat terveznek a szünidore.

Öt tábor várja az érdeklodoket június végétol augusztus végéig.

Közös kincseink

Június 28-a és július 2-a között a Petofi Sándor Magyar Kultúrkörben másodszor szerveznek néptánctábort Közös kincseink címmel.

A tábor célja a néptánc és a népdal megszerettetése, a népdalok megismertetése, a népszokásainkkal való ismerkedés, valamint a közös kincseink megorzése.

„A táborba alsós és felsos korosztályú gyermekek jelentkezését várjuk, akiket két csoportba osztva oktatunk néptáncra, de népdalokat is tanulnak. Az egyik táncanyag a dél-alföldi régió, bácskai táncok lesznek, a másik pedig erdélyi, felcsíki és mérai táncok lesznek. Az oktatók között lesz Németh Antal és párja, békéscsabai néptánc-oktatók, Fenyvesi Zénó és párja, akik a békéscsabai Bartók Béla Szakgimnázium és Alapfokú Muvészeti Iskola tanulói, Szabó Róbert, a Szarvasi Hagyományorzo Közalapítvány táncoktatója. Naponta hatórás foglalkozást tervezünk a táborban, délelott és délután is lesz három-három óra néptáncoktatás, valamint napi egy óra népdaloktatás, hangszálbemelegíto és légzogyakorlatokkal, ismerkedos és drámajátékokkal tarkítva”, mondta Cseszák Korcsik Anikó, a tábor szakmai vezetoje.

Esténként hagyományápoló programok várják a táborozókat, táncház, népszokások és népmese-bemutató, de koncertet és hangszerbemutatót is terveznek. A tábor, amelynek a budapesti Nemzeti Kulturális Alap a támogatója, a tervek szerint gálamusorral ér véget.

Kölyök kaláka

A Forrás-Magyar Népmuvészeti és Kulturális Oktató Központ igyekszik a népmuvészet terén többféle rendezvényt szervezni. Az egyik ilyen a Kölyök kaláka – Népmuvészeti kézmuves gyermektábor, amelyet június 28-a és július 2-a között szervez meg Óbecsén a Petofi kultúrkörben.

„A táborban mintegy hatvan alsós és felsos korosztályú néptáncos gyermek vesz részt, akikkel régi mesterségeket és kézmuves foglalkozásokat ismertetünk meg az öt nap alatt. Két korcsoportba osztva oktatunk, minden nap két foglalkozást mutatunk be, ezeket a gyerekek kipróbálhatják, munkáikat haza is vihetik, ezen felül egy népdalfoglalkozást is terveztünk”, mondta Cseszák Balázs, a Forrás MNKOK vezetoje.

Az oktatók Törökbecsérol, Adáról, Hajdújárásról, Szabadkáról és Óbecsérol érkeznek.

„Torjai Zitával gyöngyfuzést, Békésapáti T. Zsófiával nemezelést, Tokai Mónikával agyagozást, Posztós Zsolttal kosárfonást, Dózsa Györggyel fafaragást próbálhatnak ki a gyerekek, de lesz ruhafestés és népdaloktatás is Kovács Franciska vezetésével. Ezen felül hagyományápoló programok is várják a táborozókat, táncház, népszokások, illetve népmese bemutató is lesz Nagy Abonyi Szabolcs vezetésével, valamint koncertet és hangszerbemutatót is láthatnak a gyerekek. A tábor célja a régi mesterségek tudományának bemutatása és átadása, valamint megszerettetése az ifjú nemzedékkel”, mondta Cseszák.

A tábor, amely a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósulhat meg, kiállítással ér majd véget.

Film-Katt

A Perem Magyar Színházi Egyesület szervezésében július 5-e és 9-e között Film-Katt címmel filmes tábort tartanak a Petofi kultúrkörben.

„A Film-Katt címet viselo filmes tábort azoknak a fiataloknak ajánljuk, akik szeretnének bepillantani a kisfilmek forgatásába, legyen az forgatókönyvírás, kamerakezelés, képvágás, avagy színjátszás. Az önmenedzsment hiánya vetette fel az ötletet, hiszen oly sokszor kell a fiataloknak, iskolázóknak kisfilmet csinálni saját portfólióhoz, illetve prezentációhoz. De azt elkezdeni, papírra, illetve képkockára vetni, hogyan nekiindulni, hogy az érdekes, színes és lényegre töro legyen, sokan nem tudják. Ebben segít majd ez a mi filmes workshoppunk”, mondta Rókus Zoltán, a Szabadkai Népszínház Magyar Társulatának tagja, a tábor megálmodója.

A jelentkezok a 060/139-81-00 telefonszámon érdeklodhetnek és jelentkezhetnek a táborba, amely a budapesti Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósulhat meg.

Szóval, rímmel, színházzal

2019 augusztusában eloször, 2020-ban pedig másodszor szervezték meg a Petofi Sándor Magyar Kultúrkörben a Szóval, rímmel, színházzal elnevezésu tábort, amely nagy visszhangra talált községünkben.

„Mindkét évben húsz gyermek és fiatal töltött el öt napot a táborban, Rókus Zoltán és Magyar Zsófia színmuvészek, a Szabadkai Népszínház Magyar Társulatának tagjai, foglalkoztak a táborozókkal. Idén július 26-a és 30-a között harmadszor szervezzük meg a Szóval, rímmel, színházzal címu drámatábort Óbecsén”, mondta Ricz Kasziba Beáta, a kultúrkör munkatársa.

A program célja a fiatalok eloadói nevelése, hogy minden más muvészeti ág mellett megtanulhassák az önkifejezés olyan módját, ami a magyar szón alapul.

„A pódiummuvészet hozzásegíti a botorkáló ifjúságot egy olyan beszédkészséghez, ami minden megnyilvánulássukkor tükrözheti tettrekészségüket, egyéniségüket. Megtanulhatják azt is, hogy hogyan is kell átadni, elmondani egy irodalmi muvet úgy, hogy saját gondolataik is benne legyenek.

Szakmai gyakorlatok segítik majd hozzá a tábor résztvevoit a versmondó, illetve színészi feladatok megoldásához. A szárnybontogatás különbözo csapatépíto és szituációs játékokon keresztül fog megvalósulni, ami elengedhetetlen ahhoz, hogy a gyerekek, de sokszor a felnottek is, a gátakat és szégyenlosségüket félre tudják tenni egymás és mások elott”, mondta a kultúrkör munkatársa.

A táborba, amely Nemzeti Kulturális Alap és az óbecsei önkormányzat támogatásával valósul meg, a Petofi kultúrkör irodájában lehet jelentkezni munkanapokon 8 és 13 óra között, illetve a 69-10-556-os telefonszámon.

Fokos népzenei tábor

A Fokos Civil Szervezet és a Fokos zenekar tagjai elso ízben szerveznek népzenei tábort Óbecsén, ahol a zenekar tagjai fogják a hangszeroktatást végezni.

A tábor célja a népzene és az népdal megszerettetése, valamint a népszokásokkal való ismerkedés.

„A tábor idopontját az iskolakezdéshez legközelebb határoztuk meg, augusztus 26-a és 29-e között, amikor már a többi népzenei és néptánctábor befejezodött. A táborba húsz-huszonöt fot várunk, gyermeket és fiatalt, akik érdeklodnek a népzene iránt. Olyan zenészeket várunk, akik már tudnak valamilyen hangszeren játszani, nem az alapoktól indulnak. A táborban lehet hegedülni, brácsázni és nagybogozni, s lesz népdaloktatás is”, mondta Jovánovity Péter.

A tábor helyszíne az óbecsei Pannonia center lesz.

A jelentkezok Péternél, a 063/64-0556-os telefonszámon érdeklodhetnek.

Ricz Róbert (Foto:pixabay.com)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *