Podržite Bečejski mozaik

Dostupan za sve, finansiran od strane čitalaca

Arhiva |

Impresum |

Kontakt |

Pretražite

Logo Becejski

NALED: Online prijava sezonskih radnika

NALED: Online prijava sezonskih radnikatrg_fontane

Sezonske radnike u poljoprivredi od ove godine poslodavci će moći da angažuju elektronski, putem portala www.sezonskiradnici.gov.rs. čime će se, kako je na promociji portala 16. januara, na kojoj su prisustvovali ministri Zoran Đorđević i Branislav Nedimović, direktorka Poreske uprave Dragana Marković i ambasador Nemačke Tomas Šib, izjavila premijerka Ana Brnabić, pružiti doprinos za suzbijanje sive ekonomije i realizaciji važnog koraka u digitalizaciji javne uprave.

Pojednostavljena procedura podrazumeva da uz upis JMBG-a radnika, označe vrstu posla, bilo da je reč o branju, sadnji, orezivanju ili drugom, kao i da u kalendaru izaberu dan ili više dana tokom kojih će raditi.

Na sezonskim radovima je angažovano između 65.000 i 80.000 građana i praksa je pokazala da čak 95% radi na crno. Ugovor na papiru više neće biti potreban, a sama procedura trajaće manje od 10 minuta u odnosu na pet sati koliko je zahtevala registracija po ugovoru o privremenim i povremenim poslovima. Izdatak za porez i doprinose niži je za čak trećinu u odnosu na prethodni model i iznosiće 300 dinara dnevno. Novi zakon i portal kreirani su u saradnji s NALED-om i uz podršku Nemačke razvojne saradnje (GIZ) tokom 2018.

NALED je uz podršku GIZ-a koordinirao izradu softvera, odnosno portala za prijavu sezonskih radnika  koji je predat u nadležnost Poreske uprave i povezan sa CROSO i Nacionalnom službom za zapošljavanje. To će omogućiti da NSZ tokom 2019. kreira registar sezonskih radnika i olakša povezivanje poslodavca i lica sa željenim veštinama.

Radnici će imati pravo na penzijsko osiguranje i zdravstvenu zaštitu u slučaju povrede na radu i moći će da (kao i inspekcije) na portalu u realnom vremenu provere da li su prijavljeni. Na sezonskim poslovima moći će da budu angažovani zaposleni, penzioneri, maloletnici od 16 godina (u skladu sa Zakonom o radu), kao i nezaposleni i primaoci socijalne pomoći koji pri tome ne gube prava na naknade koje su primali u dosadašnjem periodu.

Inicijativu za reformu sistema prijave sezonskih radnika pokrenuli su još 2015. poljoprivredni proizvođači iz Srema, zajedno sa NALED-om i tadašnjim gradonačelnikom Sremske Mitrovice, a sada ministrom poljoprivrede Branislavom Nedimovićem.

– Nakon studijskih poseta Hrvatskoj i Mađarskoj, pokrenuli smo inicijativu pred Vladom i obezbedili podršku GIZ-ovog Otvorenog regionalnog fonda za modernizaciju opštinskih usluga za rad na reformi i izradu portala. U narednih nekoliko meseci sprovešćemo 60 obuka za poslodavce i institucije i podržati uspostavljanje servisnih centara u lokalnim samoupravama za pomoć poljoprivrednicima u korišćenju platforme. Ulazak makar polovine sezonaca u legalne tokove bi u narednih pet godina doneo ne samo budžetske prihode od 15 miliona evra već i podsticaj da rešenje proširimo na građevinarstvo i turizam – izjavio je predsednik UO NALED-a Vladimir Novaković povodom predstavljanja portala.

B.M.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *