Podržite Bečejski mozaik

Dostupan za sve, finansiran od strane čitalaca

Arhiva |

Impresum |

Kontakt |

Pretražite

Logo Becejski

Obeležen Svetski dan osoba sa invaliditetom: Mali pomaci, veliki problemi

Obeležen Svetski dan osoba sa invaliditetom: Mali pomaci, veliki problemitrg_fontane

Svetski dan osoba sa invaliditetom 3. decembra obeležen je i u Bečeju. Društvo za pomoć Mentalno nedovoljno razvijenih osoba (MNRO) opštine Bečej održalo je tribinu u svojim prostorijama, Društvo za afirmaciju osoba sa invaliditetom „Feniks plus“ takođe je organizovalo skup, tog dana je i Škola za osnovno i srednje obrazovanje „Bratstvo“ obeležila svoj dan, a i aktivisti pojedinih političkih stranaka posetili su ustanove i organizacije osoba sa invaliditetom.

Nastavnici u školi „Bratstvo“, koju u dve zgrade – u Dositejevoj ulici i u ulici Đure Jakšića – pohađaju osnovnoškolci i srednjoškolci sa smetnjama u razvoju, prva dva školska časa posvetili su predavanju o razvoju škole, a MNRO je održalo tribinu u svojim prostorijama da bi se zainteresovani upoznali sa radom društva koje nedeljnom periodikom za pet do desetak osoba održava radionice za praktični rad i život u domaćinstvu, igraonice za odrasle i radionice za pomoć u učenju, a mesečno jednom organizuje i sastanak kluba roditelja koji tada imaju priliku da savetuju jedni druge.  
O činjenici da ima pomaka u uključivanju osoba sa invaliditetom u društvo svedoči da deca u obrazovnim ustanovama od prošle godine imaju lične pratioce, da koliko-toliko primaju novčanu pomoć, međutim, deca u školama nemaju pedagoške asistente, u opštini Bečej ne postoje fizikalne terapije za decu sa invaliditetom, u ŠOSO „Bratstvo“ nema rampe za kolica osoba sa invaliditetom, niti senzorne sobe za decu za smetnjama razvoju, u većini bečejskih institucija i ustanova nije omogućen prilaz kolicima, broj osoba sa invaliditetom koji imaju posao takođe je veoma mali, a i Društvo za afirmaciju osoba sa invaliditetom „Feniks plus“ dočekalo je i ove godine Svetski dan osoba sa invaliditetom tako što članovi udruženja teško mogu da uđu u svoje prostorije u Mesnoj zajednici „Ivan Perišić“ zbog arhitektonske barijere.
Podsetimo da je „Feniks plus“ prostoriju u zgradi mesne zajednice dobio na korišćenje od opštine još u proleće, međutim, do danas nije izgrađen prilaz za kolica. Po najavama iz „Feniks plusa“ taj problem će uskoro biti otklonjen, jer je društvo uputilo projekat nadležnom ministarstvu kako bi na ulazu u zgradu mesne zajednice bila postavljena montažno-demontažna rampa. Cena projekta je 200.000 dinara, a udruženje je dosad prikupilo 160.000 dinara.                    

R.M.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *