Podržite Bečejski mozaik

Dostupan za sve, finansiran od strane čitalaca

Arhiva |

Impresum |

Kontakt |

Pretražite

Logo Becejski

Kako Bečej čeka Dečju nedelju: Oko 250 dece živi u apsolutnom siromaštvu

Oko 250 dece živi u apsolutnom siromaštvu

Dečja nedelja biće održana od 2. do 8. oktobra, ove godine pod sloganom „Veliko srce dece Srbije” pod pokroviteljstvom Ministarstva za brigu o porodici i demografiju. Program aktivnosti za vreme trajanja Dečje nedelje Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju realizuje u saradnji sa organizacijom Prijatelji dece Srbije i mrežom organizacija Prijatelja dece na teritoriji cele Srbije.

U opštini Bečej Dečja nedelja će 2. oktobra, kao i prethodnih godina, biti započeta konferencijom za novinare na kojoj bi predstavnici organizatora manifestacije, lokalne samouprave i Društva prijatelja dece opštine Bečej trebalo da predstave podatke o situaciji u kojoj žive deca u opštini i rezultate ostvarenja Lokalnog akcionog plana za decu u prethodnoj godini, kao i planirane aktivnosti za Dečju nedelju.

Dok javnost čeka podatke o situaciji u kojoj žive deca na teritoriji opštine, podsetimo se šta je 2022. godine rečeno o tome kako je u prethodnoj godini živelo 6.179 dece u opštini.

U 2021. godini 813 dece je primalo novčanu socijalnu pomoć, a od tog broja njih 249 živelo je u uslovima ispod linije siromaštva, odnosno u uslovima apsolutnog siromaštva,

Inače, po podacima Centra za socijalni rad, broj dece čije su porodice korisnici novčane socijalne pomoći na teritoriji opštine u 2022. godini (do 1. novembra) bio je 998.

Po podacima Centra za socijalni rad 2022. godine, do 1. novembra, broj građana koji su ostvarili pravo na dodatak za pomoć i negu drugog lica i uvećan dodatak za pomoć i negu drugog lica (to pravo pripada na osnovu invaliditeta/smetnji u razvoju) bio je 272 – od tog broja 41 je dete.

Po podacima kojima su organizatori Dečje nedelje i predstavnici Saveta za prava deteta opštine Bečej raspolagali iz zvaničnih izvora, minimalan broj novorođene dece u opštini Bečej 2021. godine bio je 331, na osnovu broj izdatih uverenja za ostvarivanja prava majki na roditeljski dodatak.

U Lokalnom planu akcije za decu od 2021. do 2024. godine predviđeno je i praćenje ostvarivanja tog plana, a u julu 2021. godine formiran je Savet za prava deteta kao stručno telo Opštinskog veća, koji je trebalo da podnese izveštaj o realizaciji predviđenih aktivnosti po oblastima iz lokalnog plana na godinu dana. Uprkos tome što je obećano da će 2022. godine biti predstavljen izveštaj o situaciji dece u opštini, te i o tome šta je ostvareno od mera iz Lokalnog plana akcije za decu opštine Bečej, to se nije desilo zbog poteškoća u prikupljanju podataka. Izveštaj o realizaciji LPA za decu naknadno je objavljen na sajtu opštine.

Program Dečje nedelje: „Gledaj svet mojim očima“, kvizovi, takmičenja, druženja, hepening…

Za Dečju nedelju su organizatori, u saradnji sa školama, vrtićima, udruženjima, ustanovama, kulturno-umetničkim društvima osmislili zanimljive sadržaje u školama, u vrtiću, na trgu, u opštini…

Svake godine tokom Dečje nedelje posebna pažnja se posvećuje marginalizovanim grupama dece (socijalno ugrožena deca, mališani sa smetnjama u razvoju i invaliditetom), a tako će biti i ove godine.

Za razvijanje empatije kod dece osmišljeno je niz programa – mada se u brojnim situacijama stiče utisak da je edukacija i senzibilisanje više potrebno roditeljima nego deci.

Među tim aktivnostima su i programi „U mojim cipelama“ –upoznavanje dece sa vrstama invaliditeta kroz aktivnosti i pomagala, „Gledaj svet mojim očima – koračaj u mojim cipelama”podsticanje tolerancije i empatije prema osobama sa potrebom za podrškom kroz zajedničke radionice, rad u senzornoj sobi ŠOSO „Bratstvo“, posete porodicama koje se nalaze u stanju socijalne potrebe i velikim porodicama.

Biće organizovana i tradicionalna humanitarna akcija „Deca deci“ koja počinje 2.oktobra i završava se 5. oktobra. Prikupljaju se garderoba, obuća, sredstva za higijenu, školski pribor i igračke. Prikupljene stvari 5. oktobra od 10 do 15 časova se šalju ili nose u Centar za decu i mlade, ulica Glavna 47.

Deca će i ove godine imati priliku da postave pitanja predsedniku opštine, da crtaju na Trgu oslobođenja, da gledaju predstave na srpskom i na mađarskom jeziku, da učestvuju u kvizovima, da pokažu šta znaju.

Tokom Dečje nedelje biće raspisan konkurs „Trash Art” (očekuju se skulpture od veštačkih otpadnih materijala), organizovana „Selfi avantura“.

U naselju „Sever Đurkić“ u organizaciji udruženja „Komšije za komšije“ biće upriličeno niz programa, kao što su „Čarobna kuhinja“ kada će deca i odrasli zajedno da prave palačinke i kolače, „Šarena zabava“, zajednička igra i druženje dece i odraslih uz muziku i pesmu, deca će učiti o tome kako da pomažu komšijama, drugarima.

Dečja nedelja biće okončana dečjim vašarom i hepeningom na trgu oslobođenja i dodelom lente „građaninu po meri dece“.

U slučaju kiše aktivnosti predviđene za poslednji dan Dečje nedelje, 6. oktobar, biće održane u velikoj sali sportskog centra.

Dečja nedelja „preispituje položaj deteta u našem društvu“

Tradicija obeležavanja Dečje u Srbiji započeta je 1934. godine. Od 1987. godine, na predlog organizacije Prijatelji dece Srbije, Dečja nedelja je zvaničan deo Zakona o društvenoj brizi o deci. Od 2018. godine, ona se nalazi u Zakonu o finansijskoj podršci porodici sa decom.

U saopštenju Društva prijatelja dece Srbije navodi se da Dečja nedelja „aktivno preispituje položaj deteta u našem društvu i obezbeđuje finansijsku, socijalnu, zdravstvenu, kulturnu i obrazovnu podršku kako bi se ostvarili uslovi za unapređenje. Ona edukuje i podiže svest javnosti, podržava inkluzivnost i raznolikost, podstiče odgovornost i kod dece i odraslih, prilika je za rešavanje problema i planiranje. Ne manje važno je, da Dečija nedelja podstiče aktivno učešće dece i mladih u društvenom životu, prilagođeno njihovom uzrastu, interesovanjima i zrelosti, senzibilišući opštu javnost o neophodnosti da svako dete dobije jednake šanse i priliku da bude viđeno i uvaženo“.

Ove godine Dečja nedelja biće posvećena razvoju empatije i solidarnosti među decom, naglašavajući njihovu važnost za lični razvoj svakog deteta i kreiranje sigurnog društvenog okruženja koje podržava vrednosti tolerancije.

B.M.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *