Podržite Bečejski mozaik

Dostupan za sve, finansiran od strane čitalaca

Arhiva |

Impresum |

Kontakt |

Pretražite

Logo Becejski

Predsednik opštine sa građanima B.P.S: „Problemi su tu da pokušamo da ih rešimo“

„Problemi su tu da pokušamo da ih rešimo“Građani Bačkog Petrovog Sela na sastanku sa predsednikom opštine

Predsednik opštine Bečej Vuk Radojević je 20. septembra u mesnoj zajednici u Bačkom Petrovom Selu razgovarao sa građanima o problemima u tom naseljenom mestu, a direktan povod za sastanak bio je vandalizam na pravoslavnom groblju gde je krajem avgusta oštećeno 37 nadgrobnih spomenika, te nakon toga, 10. septembra, održan je i protest desetak građana ispred mesne zajednice koji su tražili sastanak građana sa čelnicima opštine i Komunalca, te da pravoslavno groblje iz nadležnosti Komunalca ponovo pređe u nadležnost mesne zajednice.

Razgovoru s predsednikom opštine prisustvovalo je dvadesetak građana, koji su o skupu u mesnoj zajednici, kao i novinari, saznali istog dana, nekoliko časova pre zakazanog termina.

Radojević je rekao da mu je krivo što na sastanku nisu bili predstavnici inicijatora za sastanak sa predsednikom opštine koji su to tražili u prethodnom periodu.

„Mi smo imali komunikaciju sa njima u prethodnom periodu, pozivali smo ih na sastanak u opštinu, pozivali smo ih da mi dođemo u Petrovo Selo da održimo sastanak, u tom slučaju kao predsednik opštinskog odbora SNS-a u stranačkim prostorijama. Oni su odbili oba ta predloga, nije mi jasno iz kojih razloga“, rekao je predsednik opštine i dodao da „sada imaju nameru da skupljaju peticiju za organizaciju  zbora. Nemamo problem ni sa tim. Iz tog razloga smo hteli da dođemo danas odmah, pošto oni sutra, vidim, imaju nameru da skupljaju peticiju. Hteli smo danas, pre nego što se odluče na taj korak, da dođemo ovde, porazgovaramo, ne znam iz kog razloga nisu došli, jer je to termin u popodnevnim satima koji mislim da bi trebalo da odgovara većini. Ali, ukoliko bude predloga za neki drugi termin, mi ćemo se odazvati. Nema tabu tema. Teme su tu da ih otvorimo i da razgovaramo o njima otvoreno. Ako ima problema, problemi su tu da pokušamo da ih rešimo, a ne da bežimo od njih“.

Da li hoće u političke svrhe da koriste ovaj vandalizam?

Predsednik opštine Vuk Radojević i predstavnik JP Komunalac Stanislav Nešić

Radojević je rekao da ne vidi razlog nezadovoljstva pojedinaca u Bačkom Petrovom Selu, jer je nakon vandalizma na groblju, JP Komunalac je pozvao policiju koja je identifikovala maloletne počinioce, te da su oštećeni nadgrobni spomenici sanirani u najkraćem mogućem roku, za oko dve nedelje, o trošku Komunalca.

„Današnji sastanak je odgovor na njihov apel sugrađanima da skupljaju peticiju i potpise za sastanak u mesnoj zajednici. Ovo nismo mi organizovali danas, da jesmo mi organizovali, ova sala bi bila puna. Ovo je samo naša reakcija na njihovu dosadašnju aktivnost i na njihov poziv meštanima Petrovo Sela da skupljaju peticiju. Nema potrebe, jer mi ćemo doći kao što smo i danas došli. Doći ćemo ponovo. Samo kada bi oni znali šta hoće. Meni se čini da oni zapravo ne znaju šta hoće. Da li hoće u političke svrhe da koriste ovaj vandalizam koji se, nažalost, desio, jer ne vidim, kao što sam rekao, problem. Sve je odmah urađeno i sanirano na pravoslavnom groblju. Ne vidim konkretan povod koji bi izazvao to nezadovoljstvo kod dotičnih. Ali zapravo, ono što me najviše raduje u svemu tome jeste da meštani Bačkog Petrovog Sela to na najbolji način prepoznaju i to se pokazalo tada kada na protest koji su oni organizovali, nije došao dvocifren broj ljudi“.

Do kraja septembra popravka zida oko pravoslavnog groblja

Na sastanku sa stanovnicima Bačkog Petrovog Sela obećano je da će Komunalac do kraja septembra popraviti zid oko pravoslavnog groblja i urediti zelenu površinu, i da će se razmotriti i zahtev građana da se uvede video nadzor ili alarmni sistem.

Jedan od građana koji su prisustvovali razgovoru sa predsednikom opštine Dragan Anđelković je rekao da je za sastanak građana sa predsednikom opštine saznao sat vremena pre početka, jer mu je supruga rekla da je videla objavu o tome na društvenoj mreži.

„Znao sam da će jednog momenta do ovog sastanka doći. Žao mi je što inicijatori svega ovoga nisu ispoštovali predsednika i nas ostale koji smo došli da čujemo šta se zapravo desilo. Po svemu sudeći, opština i Komunalac su uradili sve što je bilo neophodno i ja tu ne vidim više nikakav problem. Možda ja to gledam previše iz svog ugla, ali trebalo bi da je tu i ta druga strana koja izražava neko nezadovoljstvo, pa da i ona kaže šta je sad ovde problem. Ja ga više ne vidim. Ako je i postojao, to je, mislim, iza nas. Ono što sam ja govorio na sastanku to su bile neke druge stvari. Predsednik je to zapisao. Videćemo šta će se po tom pitanju uraditi“.

Meštanin Bačkog Petrovog Sela Dragan Anđelković

Na sastanku sa predsednikom opštine prisutni su nabrojali niz problema, od divlje deponije na izlasku iz sela prema Molu, kanalizacije, vodovoda, loših trotoara, neuređenosti sela, asfaltiranja ulica, sanacije lovačkog doma.

Predsednik opštine je građanima obećao kanalizacionu mrežu i prečistač u selu, asfaltiranje ulica, te da će i nabrojane probleme koji su u nadležnosti opštine, pokušati da reši.

Ovo se već dešavalo ranije, desilo nam se opet i, kako stvari stoje, izgleda da će ponovo

Prisutni, međutim, nisu istakli problem s bezbednošću koja je godinama unazad bila tema i meštani su zahtevali vraćanje policije u to naseljeno mesto.

Dragan Anđelković je o tom problemu rekao: „Danju, osim pasa lutalica koji ugrožavaju bezbednost, drugih problema mislim da nema, ali zato noću je katastrofa. Ja ne znam da li iko normalan u selu ima da ne zaključava kuću noću. Sve kuće su noću zaključane, ali ne zaključavaju se kuće tek tako. Lopova je gomilu. Ko su, šta su? Navodno su stalno neki klinci u pitanju, neka maloletna lica. Jesu li ili ne, ja nisam noću na ulici, pa da ih srećem i viđam. Ja znam da je moja kuća zaključana“.

O eventualnom stalnom prisustvu policije u Bačkom Petrovom Selu Anđelković je rekao: „Ja imam dovoljno godina života, a živim od rođenja u ovom selu, znam da se to dešavalo i tad. Tako da mislim da čak i pisana peticija da se policija vrati nazad u stanicu i da ponovo bude tu 24 sata, ne znam kakav je odgovor bio, čini mi se, ako se ne varam, da nemaju dovoljan broj zaposlenih… Tako da ako bi i došli i bili tu ponovo 24 sata, pitanje je da li bi oni mogli da reše taj problem. Ja mislim da je taj problem malo veći od njih dvoje ili jednog koji bi dežurao noću. Ja nisam nadležan i ne znam metod kako bi to trebalo, ali da problema ima, ima ih mnogo“.

Vandalizam na groblju nije se desio prvi put, kazao je Anđelković. „Bez obzira na to ko je počinilac i bez obzira na to čiji spomenici i koje groblje je u pitanju, svako normalan bi bio uznemiren zbog toga. I, što je najgore, samo treba da se desi ponovo ovako nešto. Trebalo bi preduzeti šta god, samo da do toga ne dođe. Šta i kako? Postoje službe i postoje pametniji ljudi koji će da reše taj problem. Ja samo znam da je ovo nešto što nije prvi put, ovo se već dešavalo ranije, desilo nam se opet i, kako stvari stoje, izgleda da će ponovo“.

K.D.F.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *