Podržite Bečejski mozaik

Dostupan za sve, finansiran od strane čitalaca

Arhiva |

Impresum |

Kontakt |

Pretražite

Logo Becejski

Štab za vanredne situacije opštine: Ukinuta je vanredna situacija na otvorenim bazenima

Ukinuta je vanredna situacija na otvorenim bazenimaVanredna situacija na kompleksu otvorenih bazena (Foto: Arhiva Bečejskog mozaika)

U krugu kompleksa otvorenih bazena sportskog centra danas (14. juna) ukinuta je vanredna situacija proglašena 10. marta 2023. godine zbog opasnosti izazvane aktiviranjem bušotine/bunara koji se nalaze na kompleksu otvorenih bazena Ustanove za sportsku i kulturnu aktivnost omladine Bečej „Đorđe Predin Badža“ i nekontrolisanog ispuštanja gasova u nepoznatoj koncentraciji u cilju preduzimanja hitnih i operativnih mera zaštite i spasavanja na ugroženom delu teritorije opštine Bečej.

Odluku o ukidanju vanredne situacije na otvorenim bazenima na osnovu zaključka Štaba za vanredne situacije opštine Bečej doneo je predsednik opštine.

Odluka je stupila na snagu 14. juna i objavljena je u  „Službenom listu opštine Bečej“.

Iz lokalne samouprave je saopšteno da je NIS obavestio Opštinski štab za vanredne situacije da je Departman za geološka istraživanja i razradu ležišta izveo radove na sanaciji bunara JBB – 1, 2, 3 i 4, kao i da ne postoji opasnost od pojavljivanja gasova te da se vanredna situacija može ukinuti. NIS je naveo da su izvršeni svi neophodni radovi na sanaciji pretakanja gasova iz dubljih slojeva ka površini preko bunara JBB –1, 2, 3 i 4.

„Zbog nepostojanja adekvatne tehničke dokumentacije radovi na ovim bunarima su trajali znatno duže od očekivanog. Prvi bunar JBB – 1 je završen u novembru prošle godine, dok su ostali bunari rađeni u periodu od 28.4. do 4.5.2024. godine, kada je završeno kompletno cementiranje svih bunara od dna do 40 m dubine. Na ovaj način možemo smatrati da je kompletna sanacija svih bunara uspešno završena i da više ne postoji opasnost od pojavljivanja gasova u njima. Ovo je i potvrđeno izlaskom specijalista NIS-a iz oblasti zaštite životne sredine koji su 24.5.2024 godine, specijalnim aparatima za detekciju gasova konstatovali da u šahtama bunara ne postoje ni najmanje koncentracije bilo kakvih opasnih gasova, a na prvom mestu metana i ugljen dioksida“, saopšteno je iz opštine Bečej.

Podsetimo da prošlog leta nije bilo sezone kupanja na otvorenim bazenima u Bečeju, a ranije ove godine je iz opštine najavljeno da bi sezona kupanja trebalo da počne početkom jula meseca.

B.M.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *