Podržite Bečejski mozaik

Dostupan za sve, finansiran od strane čitalaca

Arhiva |

Impresum |

Kontakt |

Pretražite

Logo Becejski

Utisci s festivala na vodi: „Tanderbal“ drugi put

Utisci s festivala na vodi: „Tanderbal“ drugi puttrg_fontane

Drugi „Tanderbal“ – festival na vodi od 3. do 5. avgusta na obali Tise, prema proceni organizatora, posetilo je oko 15.000 ljudi, oko 3.000 više nego prošle godine.

Manifestaciju je skoro u celini finansirala lokalna samouprava, ali je i organizator, Turistička organizacija opštine Bečej, ostvario prihode, a, za razliku od prošle godine, bilo je i nekoliko sponzora manifestacije, a od programa bilo je ponešto za svačiji ukus. Cena festivala je trebala da bude okvirno oko 4,8 miliona dinara, koliko je predviđeno u opštinskom budžetu.

Posetioci „Tanderbala“ imali su priliku da učestvuju u aktivnostima u toku dana i na večernjim koncertima.

Dnevne aktivnosti bile su plivački maraton, ljudski lanac u Tisi između bačke i banatske strane, takmičenje u nalaženju lubenice u Banatu, spust do rečnog ostrva kod Novog Bečeja…

„Tanderbal“ je otvorio predsednik opštine Dragan Tošić, potom je sledio vatromet i nastupi renomiranih grupa. Prvog dana je nastupio dečji hor „Bubamara“  iz Bečeja, „Kerber“ i Sanja Ilić i „Balkanika“, drugog dana na binu su izašli grupe „Sigma“ i „Galija“, a trećeg bend „Bubamara“, grupe „Džoker“ i „Sveti gral“, a nastupili su i članovi KUD „Đido“ i MKD „Petefi Šandor“.

„Glavna tačka“ poslednjeg dana „Tanderbala“ bilo je popodnevno takmičenje u kuvanju riblje čorbe, kada se u 40 kotlića kuvao specijalitet karakterističan za reku. Pobednik je bio tim „Potisja“, zatim je sledila bečejska organizacija POKS, a treće mesto je osvojio Janko Picijer iz Pivnica.

U okviru „Tanderbala“ održan je i 18. Plivački maraton na Tisi – Izazov 3.000 m Bečej. Apsolutna pobednica u konkurenciji žena bila je Jovana Ječanski iz PK „Swim star” iz Bečeja, koja je bila i pobednica maratona u vremenu 35:02:25. Apsolutni pobednik u muškoj kategoriji bio je Borislav Fermanović iz „Spartak Prozivke” u vremenu 35:08:93, a treću nagradu je osvojio član PK „Swim star“ Erik Pešti.

U maratonskom plivanju učestvovalo je 85 takmičara iz Mađarske i Srbije.

Osim „velikih“ i mali su imali mogućnost takmičenja na 200 metara: pobedio je Abel Mesaroš iz Kanjiže.

Za decu su pripremljene i radionice, u manjem broju nego prošle godine, ali su najmlađi ipak mogli da se bave origami umetnošću, tu je bio i štand škole „Malac genijalac“, organizovane su i ekološke, kreativne i muzičke radionice.

Veliko interesovanje građana izazvala je i izložba oldtajmer vozila na obali Tise.

R.M.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *