Podržite Bečejski mozaik

Dostupan za sve, finansiran od strane čitalaca

Arhiva |

Impresum |

Kontakt |

Pretražite

Logo Becejski

A férfiak fele sosem olvas könyvet: Mit olvasnak az óbecsei férfiak?

A férfiak fele sosem olvas könyvet: Mit olvasnak az óbecsei férfiak?olvas1

A felmérések szerint a férfiak több mint fele, saját bevallása szerint, szinte soha nem olvas könyveket.

A nők többet olvasnak, többen járnak rendszeresen könyvtárba és könyvesboltba is.

Tudják ezt az óbecsei Népkönyvtárban is, s már hagyományosan, 2020 szeptemberében immár negyedik alkalommal, megszervezik az Úriemberek hete című, olvasásnépszerűsítő rendezvénysorozatot.

De miért nem olvasnak a férfiak, illetve miért olvasnak keveset? Mennyire befolyásolja a könyvkiadást az, hogy az olvasók nagyobb része nő?

Az óbecsei Népkönyvtár munkatársai szerint a nők főleg szerelmes könyveket, útleírásokat, élettörténeteket, történelmi könyveket olvasnak, a férfiak pedig inkább a fantasztikus könyveket keresik, ezek kevésbé érdeklik a női olvasókat.

Ezért az óbecsei Népkönyvtár igyekszik több, férfiaknak is tetsző könyvet beszerezni.

Mi is megpróbáltunk ezt a kérdést körbejárni. Körkérdésünk során arra kerestünk válaszokat, hogy a férfiak szoktak-e olvasni, a napi- és hetilapokat vagy a könyveket részesítik-e előnyben, az interneten, vagy nyomtatott formában olvasnak szívesebben, illetve az is érdekelt bennünket, hogy milyen témájú könyveket olvasnak, tagjai-e a könyvtárnak, a Facebookon talált szövegeket elolvassák-e, vagy csak átlapozzák.

Arra is kíváncsiak voltunk, hogy szerintük mi a különbség egy férfi és egy női olvasó között.

Csernyák Huba, falugazdász: Igen, szoktam olvasni. Mivel egyetemista vagyok, többnyire szakirodalmat, de emellett minden nap olvasok nyomtatott formájú újságot, míg könyvet ritkábban. Könyvek közül a sci-fi és a thriller könyveket kedvelem. A könyveket az otthoni könyvtárból olvasom, de szoktam vásárolni könyvkereskedésekben is. Leginkább este szoktam könyvet a kezembe venni. Szerintem nincs hatalmas különbség nő és férfi olvasó között. Aki szeret olvasni, az tud rá szánni időt bármilyen körülmények között is.

Jusztin László, a Becsei TV munkatársa: Igen, szoktam olvasni, de főleg szakkönyveket. Újságot csak neten olvasok, de nem teljes újságot, csak pár olyan cikket, amely érdekel. Nem vagyok tagja a könyvtárnak. Este van időm olvasni, de sajnos nem szépirodalmat olvasok, csak azt, ami a szakmához kell, szóval fejlesztem a tudásom. A közösségi oldalakon csak azt olvasom el, ami érdekel, a többit csak átlapozom, leginkább a képek alapján ítélem meg, hogy érdekel-e. Szerintem a nők többet olvasnak. Az utóbbi időben, ha megtalálható valami hangoskönyv formájában, akkor azt részesítem előnyben, miközben mást is csinálok, futok, vagy éppen gyalogolok.

Szerda András, eladó: Az utolsó könyv, amit elolvastam Dan Brown Angyalok és démonok című műve volt, több mint tíz éve lehetett. Történelmi, vallási témájú könyveket, kalandregényeket, szórakoztató témákat olvastam. Nagyjából addig az időig heti egy Magyar Szót is vettem, meg egy hetilapot, a Családi Kört. Amióta elhatalmasodott az internet, szinte kizárólag hírportálokról tájékozódom. Nem vagyok tagja a könyvtárnak. Tájékozódás céljából olvasok, ami érdekel, azt elolvasom. Valamikor lefekvés előtt olvastam, most pedig amikor épp van időm. Szerintem a nők sokkal több receptet olvasnak!

Dr. Koncz Gyula, orvos: Szoktam olvasni, újságot nyomtatott formában, de könyveket is, tudományosat, szépirodalmat, kalandosat meg sci-fit. Sajátot, de könyvtárit is. Az után kutatok, ami érdekel, a történelem, a földrajz, de persze szakmai dolgokat is olvasok. Facebookot nem olvasok. Este jut idő arra, hogy olvassak, de csak ritkán, nincs rá időm, fáradt vagyok. A nők általában könnyedebb irodalmat fogyasztanak, tisztelet a kivételnek! Vannak, akik olvasnak tudományosat is, meg szépirodalmat.

Ferencz József, tanár: Hogy hogyan olvas egy férfi? Ülve! – ez lenne az első, gyors, vicces válasz. A viccet félretéve, igen érdekes téma tárult elém. Először kicsit elgondolkodtam, hogy egy jó kis regényt már elég régen olvastam. Talán néhány éve. De abszolút nem tartom magamat olyan embernek, aki nem olvas. A könyveken kívül minden egyebet olvasok, napi szinten. Főleg újságot interneten és nyomtatott formában is. Az olvasás mindig egy gyors átlapozással kezdődik, témák szerint válogatok, mi tetszik, mi lehet érdekes. Napi aktuális, politika, sport, kultúra, gazdaság, tudomány, szakmai, bármi, ami érdekes lehet, nem feltétlen a fenti sorrendben. A „szenny”, ezotéria és a ponyva nem érdekel, az aktuális dolgokat viszont szeretem több szempontból körüljárni, akár több forrásból is. Amit olvasok és az olvasás célja, arra összpontosul, hogy eléggé informált legyek, minden területen. Minden nap már reggel rászánok valamennyi időt, a nap folyamán pedig akár többször visszatérek vagy alkalomadtán a kezembe veszek minden újságot és legalább átlapozom. Informatikusként éveken keresztül több tematikus havilapot vásároltam, azonban ebben a szakmában a havi információ már nem elég, hiszen minden nap újdonságok tömege vár. Tanárként már egészen más témák is érdekelnek. Gondoljunk bele, a tanulók bármit kérdezhetnek tőlünk, és én szeretek felkészült lenni. Facebookot nem olvasok, ritkán végigfutok rajta, de nehezen viselem a tudatlan, értelmetlen bejegyzéseket. Szerintem a nők hamarabb olvasnak egy jó kis regényt, mint napi aktuális híreket, legalábbis a környezetemben biztosan.

Juhász Kornél: Igen, bármily meglepő, a szabadidőm egy részét az olvasás teszi ki. Újságot lényegében minden nap olvasok köszönhetően az internetnek és az online sajtónak. Ami a nyomtatott újságot illeti, csupán a Becsei Mozaik számait olvasom nyomtatott formában. A könyveket illetően még mindig régimódi vagyok és jobb szeretem kézben tartani őket és lapozgatni. Lényegében nem teszek kivételt, ami megtetszik az ismertető elolvasása után, áldozok időt rá, hogy végigolvassam, legyen az szakirodalom vagy más, viszont az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy az utóbbi időben leginkább kikapcsolódásra használom az olvasást, így könnyedebb tartalmú könyvet próbálok választani. Azt hiszem, hogy a könyvet, amit jelenleg is olvasok, a sci-fihez lehetne sorolni. Azon csoport tagjait erősítem, akik inkább megvesznek egy könyvet, mintsem, hogy azt kikölcsönözzék a könyvtárból. Szeretem, ha a könyv megmarad miután elolvastam, s ha a polcon meglátom a címet, eszembe jut a tartalma és az, hogy mikor olvastam. A könyvolvasásra szánt idő most már inkább a kikapcsolódást célozza. Azon újságcikkek, amelyek megjelennek a Facebookon, és érdekelnek, elolvasom. Ez leginkább reggeli órákban történik. A Facebookot leginkább erre a funkcióra használom, újságok követése, napi-heti sajtó olvasása. Este könyvet szoktam olvasni kikapcsolódás gyanánt. Arra a kérdésre, hogy mi a különbség férfi és női olvasó között, nem tudok válaszolni, nem gondolkodtam még rajta. Véleményem szerint nagy, de mindenki magából indul ki, szokták mondani. Én nem olvasnám el a tisztán romantikus könyvet, mivel nem tudna lekötni. Viszont a szebbik nem tagjai inkább ezeket a könyveket részesítik előnyben.

Ricz Róbert

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *