Podržite Bečejski mozaik

Dostupan za sve, finansiran od strane čitalaca

Arhiva |

Impresum |

Kontakt |

Pretražite

Logo Becejski

Ćutanje administracije: Ko u industrijskoj zoni zagađuje okoliš?

Ćutanje administracije: Ko u industrijskoj zoni zagađuje okoliš?trg_fontane

Prošlog ponedeljka, 20. oktobra, u jutarnjim satima je uočen dim tamne boje iz pravca industrijske zone, a potom, i to je trajalo do kasno uveče, osećao se oštar miris u vazduhu u delu Bečeja (Picoder).

Novinar Bečejskog mozaika 20. oktobra uputio je zahtev za slobodan pristup informacijama od javnog značaja opštinskom inspektoru za zaštitu životne sredine da dostavi informacije o eventualnom zagađenju, o tome da li je identifikovan zagađivač i vrsta zagađenja, i da li je protiv zagađivača podneta odgovarajuća prijava.

Na zahtev je 21. oktobra odgovorila šefica Odseka zaštite životne sredine i prostornog planiranja Bojana Božić: „U vezi događaja koji opisujete u Zahtevu, obaveštavamo Vas da nije bilo prijave građana niti je po službenoj dužnosti utvrđeno postojanje uzroka koji bi zagađivali životnu sredinu u navedenom delu grada Bečeja. Napominjemo da će se posebna pažnja obratiti u narednom periodu, a u vezi predmeta naše prepiske“.

Zahtev za slobodan pristup informacijama od javnog značaja 23. oktobra upućen je i predsedniku opštine, jer je jedan član Opštinskog veća na socijalnoj mreži Fejsbuk objavio da su predstavnici opštine o toj temi razgovarali sa predstavnicima „dotične kompanije“ (nije naveo koja je „dotična“ kompanija).

Predsedniku opštine su u zahtevu postavljena pitanja o tome da li je identifikovan eventualni zagađivač, vrsta zagađenja (čime se zagađivalo/zagađuje) i da li su preduzete mere protiv zagađivača (kakve mere)?

Uprkos tome što je novinar u zahtevu citirao član 46 Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, koji predviđa brz odgovor – najkasnije u roku od 48 sati – ako se zahtev odnosi na informaciju za koju se može pretpostaviti da je od značaja za zaštitu života ili slobode nekog lica, odnosno za ugrožavanje ili zaštitu zdravlja stanovništva i životne sredine, predsednik opštine do 29. oktobra nije odgovorio na postavljena pitanja.

Redakcija će zbog ćutanja administracije uputiti žalbu protiv predsednika opštine povereniku za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljubu Šabiću.

R.M.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *