Podržite Bečejski mozaik

Dostupan za sve, finansiran od strane čitalaca

Arhiva |

Impresum |

Kontakt |

Pretražite

Logo Becejski

Mi történt velünk 2012-ben? – Gyógyfürdővárástól politikai földrengésig

Mi történt velünk 2012-ben? – Gyógyfürdővárástól politikai földrengésig08lioninvesting-com

A kínai horoszkóp szerint 2012 Sárkány-év volt. Az ilyen évek sorsdöntőek és nagy változásokat hoznak. Változásokban nem szűkölködött az év: országos szinten, majd fokozatosan és helyi szinteken is hatalomra jutott a Szerb Haladó Párt. Új szövetségek köttettek – például Óbecsén is, ahol a szerb haladók és a liberális demokraták alkotják a hatalom gerincét. Van egy harmadik partner is – a legkisebb – a VMSZ-ből kizárt Knézi és a hozzá hű (egykori) VMSZ-esek.
Persze, sokaknak hozott az év magánéleti változásokat is – volt, akit több öröm ért, mint üröm, van, akit tragédiák, betegségek sújtottak.
A beharangozott világvége ezúttal is elmaradt, a közismert vicc szerint a Világvége visszafordult, amikor Szerbiába ért. Hiszen már járt errefelé…

Január – ünneplés, sztrájkfenyegetés, megemlékezések

Hó nem esett Szilveszterkor, de volt főtéri ünnepség: délután színészek szórakoztatták a gyermekeket és szüleiket, 2011 utolsó óráiban pedig a helyi Fingerbang, majd Dejan Cukić együttese és Marija Mihajlović énekesnő.
A második félév kezdete kérdéses volt egy ideig, mert nem történt meg időben az előző három (!) évre vonatkozó jubiláris díjak kifizetése. Óbecsén mégsem sztrájkoltak a tanárok, január 16-án megkezdődött az iskola, majd egy hétre rá megállapodott a helyi hatalom a szakszervezetisekkel, hogy a 2009-es évi díjazottak februárban, a 2010-es éviek márciusban, a 2011-esek pedig 2012-ben kapják meg a jussukat. Összesen 110-en, összesen 6,1 millió dinárt.
Majd két évtized után az Újfaluban ismét lett állami gyógyszertár. A község kasszájából 450 000 dinárt költöttek rá. Knézi Péter akkori polgármester nyitotta meg január 19-én, de a helyieknek még várniuk kellett február elsejéig arra, hogy vásárolhassanak is gyógyszert, mert a megnyitás ugyan megvolt, de a felügyelőségi engedélyek csak utóbb.
Január utolsó napján meghibásodás történt a meleg vizes hálózaton, a távfűtést másnap sikerült visszaállítani Óbecsén.
Az Óbecsén akkor még egységes VMSZ helyi és felsőbb szintű vezetőinek részvételével megkezdődött az alsóvárosi Petőfi-szoborra való gyűjtés – a Petőfi kultúrkörben megrendezett Polgármesteri Bálon.
Óbecsén több mint 5 ezer munkanélküli szerepelt a hivatalos nyilvántartásban.
A péterrévei Samu Mihály Általános Iskola multimediális eszközöket szerzett be és ezáltal a környék egyik legfelszereltebb iskolájává vált. A magyar állami Bethlen-alap pénzelte a projektumot.
Az 1942-es évi razzia áldozatairól (hivatalos adatok szerint Óbecsén 226 embert gyilkoltak le három nap alatt a magyar fegyveres erők) két napon emlékeztek meg. Január 26-án a helyi hatalom vezetőin, a pravoszláv és a katolikus egyház, továbbá a SUBNOR képviselőin kívül jelen volt Izrael nagykövete, a szerbiai főrabbi, valamit az országos és több vajdasági zsidó hitközség képviselői is. A Holokauszt áldozatainak nemzetközi Emléknapja előtt (a szovjet hadsereg 1945. január 27-én érte el az auschwitzi haláltáborokat) a Népkönyvtárban alkalmi műsort rendeztek.
Január 27-én a helyi hatalom, a pártok, a SUBNOR és más szervezetek, továbbá a tartományi kormány is képviseltette magát a szerb pravoszláv egyház által szolgáltatott istentiszteleten. A razziát kutató csúrogi egyesület képviselője közölte, hogy az ő adataik szerint az óbecsei áldozatok száma 400 körüli volt, de még ez a szám se tekinthető véglegesnek.

Február – Hó és káosz

Hó, hó és ismét csak hó.
Rendkívüli állapot kihirdetése országos szinten, így Óbecsén is (február 4-étől). Február 23-ig tartott. Az óvodákat és iskolákat bezárták, az utak járhatatlanok voltak. Ellátási gondok is akadtak. Óbecsén (is) házak dőltek össze, épületek (közöttük iskolák) áztak be. Három személyt sikerült megmenteni a fagyhaláltól, a szociális védelmi központ több mint száz családot karolt fel, 18 rászoruló a Gerontológiai Központban lelt menedékre.
Az iskolákban február 20-án folytatódott a tanítás. A pótlás munkaszombatokon történt, majd meghosszabbították 5 nappal a tanévet.
A Komunalac-Potisje „vonalon” történt pénzügyi konfliktus ügyében előbb bejelentették a sajtóértekezletet, majd lemondták – gyaníthatóan a demokraták és a véemeszesek közötti koalíciós „szerelem” jegyében.
A Testvériség-egység Helyi Közösségben február 12-én megismételték a helyi közösségi választásokat. Az illetékes (a közigazgatási) bíróság döntött így, a novemberi szabálytalanságok miatt.
Kétnapos ünnep lett február 15., a szerb államiság napja.
A DP-VMSZ helyi hatalom (a községi parlament) rábólintott arra, hogy egy magyarországi cég építse ki az óbecsei fürdőkomplexumot. Zártkörű részvénytársaság megalakításáról döntöttek, amelynek kezdőtőkéje egymillió dinár. Ennek háromnegyedét az Aquaprofit, a többit a község állja. Az építkezéshez szükséges 30 millió eurót szeptember 30-ig kellett volna biztosítani. Az építkezési idő két év (lett volna). Lett volna…
A magyarországi cégnek, amely akkor erős kormányzati hátszéllel jelent meg, összesen 26 millió eurót kellett volna befektetnie, a községnek pedig 3 milliót (az akkori szerbiai és vajdasági hatalomban bíztak…).
Óbecse kijáratainál és a központban megjelentek a majdani fürdő tervét ábrázoló óriásplakátok, rajta a felirat, miszerint Vajdaság és Magyarország együttműködéséről van szó, amelyek közösen építik Óbecse jövőjét (ki fizette és mennyiért a plakátokat? – máig megválaszolatlan kérdés). A fürdővel kapcsolatos korábbi helyi koalíciós csatározások után ugyanezt úgy is meg lehetett volna fogalmazni, hogy a DP engedett a VMSZ-nek, magasabb, államközi okok miatt. A sors és a politikai események fintora, hogy a fürdőből (egyelőre?) nem lesz semmi, de ez már nem februári történet…
Februári viszont a hír, hogy az akkori hatalmi koalíció (DP-VMSZ) átengedte a Népkönyvtár alapító jogainak a felét a Magyar Nemzeti Tanácsnak, a vonatkozó törvényekkel összhangban. Az MNT ugyanis nemzeti szempontból kiemelt jelentőségűnek kiáltotta ki az óbecsei intézményt.
A helyi parlamentben Tari István (aki VMDK-sként került be) és a Mint egy ház csoportosulás két képviselője Nova-Új néven hozott létre frakciót.
Az Állami Revizori Intézmény (DRI) szabálysértési feljelentést tett Knézi polgármester ellen költségvetési, közbeszerzési és munkaügyi jogszabályok állítólagos megsértése miatt. Lapunk a 21 pont a községi hatalom ellen és a Túlméretezett foglalkoztatás és költekezés címmel számolt be a DRI-nek a 2010-es évi óbecsei költségvetés zárszámadásáról készült jelentéséről.
Ismételten felmerült a kérdés: mi lesz a Mezőgazdasági Ipari Kombináttal (köznépi nyelven, a PIK-kel)?. A Kombinát több mint 2 ezer hitelezője azóta se nyilatkozott a PIK átszervezési tervéről (a tartományi kormány áll mögötte).
A tavaszelőre jelentették be az utcai közvilágítás felújítását az Újvidéki, a Pionír és a Zöldfás utcákban. Az ár 4 millió dinár, amit a község az ipari övezetben levő parcellák eladásából kívánt fedezni. Márciusban meg is kezdődtek a munkálatok.
Vlаdimir Jovаnović, a földvári helyi közösség tanácsának elnöke (faluelnök) közölte, hogy a 2006-tól 2011-ig tartó időszakban 4,9 millió dinárral adósodott el a helyi közösség az Elektrovojvodinával szemben, a bírósági költségek pedig további 100 000 dinárt tesznek ki. Jovаnović, aki a helyi közösségi tanács tagja volt az előző mandátumban, elődjét, a korábbi faluelnököt tette felelőssé. Mint mondta, az ötmillió dináros adósságot egy év alatt, részletekben törlesztik.

Március – Kezdődik a kampány, koalíciós előjelek, gázkitörés

A Vodokanal úgy döntött, csökkenti a februári vízdíjat a három- és többemeletes épületek esetében, mert a „hóválság” idejében voltak többórás kikapcsolások is. Akkor közölték azt is, hogy Óbecsén idült gond a vízellátás: októberben kifúrtak három kutat, de csupán egyet kötöttek be – pénzhiány következtében. A magasfeszültségű hálózaton történt hiba következtében egész Óbecsén nem volt víz és a távfűtő is leállt.
Dragan Šimić óbecsei polgár két ízben is szervezett kisebb tüntetést a vízellátás miatt.
Knézi Péter polgármester és Gallusz Zsolt, a Vodokanal igazgatója végül közölték, hogy a község pénzéből 8,5 millió dinárt különítenek el a másik két kút bekötésére. A kérdéses nem egész másfél kilométeres magasfeszültségű vezeték lecserélése 10 millió dinárba kerülne, tették hozzá, de erre nincs pénz. Gallusz szerint az ideiglenes alternatív megoldás félmillió dinárba kerül és hamarosan meglesz. Knézi elmondta, hogy a leginkább károsult vezetékrész kicserélése 4 millió dinárt kóstál, ennek a felét a büdzséből, a másik felét pedig a költségvetési tartalékból biztosítják.
Knézi ugyanakkor szemenszedett hazugságnak nevezte azokat az állításokat, melyek szerint a két kutat azért nem kötötték be az ivóvízhálózatba, mert a pénzt az új alsóvárosi „sárgavizes kútra” irányítják. Mint mondta, Óbecse község már három éve arra vár, hogy a Vajdasági Nagybefektetési Alap eljuttassa a beígért 53 millió dinárt a községi vízellátás javítására. Emiatt kellett 2011 júliusában módosítani a község költségvetését és ezáltal biztosítani 18 millió dinárt az újabb kutak fúrására – tette hozzá Knézi. Hangsúlyozta, hogy a 2012-es büdzsében beterveztek 5 millió dinárt az alsóvárosi sárgavizes kútra. Ennek a kútnak még érdekes szerepe lesz Óbecse történelmében, nem utolsósorban a politikai eseményekben is, de ne szaladjunk a rúd elé…
A Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör épülete előtt március 15-én leleplezték a lánglelkű költő és forradalmár szobrát. Az MNT 3 millió dinárt adott a szoborra, amelyet Szarapka Tibor szabadkai művész alkotott meg. Az ünnepségen jelen voltak a magyar állam, az MNT és a község képviselői. Néhány nap múlva egyes médiumok arról adtak hírt, hogy a szobrot meggyalázták, megrongálták. Knézi polgármester a helyszínen tartott sajtótájékoztatót, amelyen óvatosan „incidensről” beszélt. Mint mondta, nem tudja, hogy rongálás történt-e, vagy a szobrászmunka okozta-e a foltokat, de kikéri szakemberek véleményét. Az „ügyre” a szabadkai cég tulajdonosa tett pontot, amikor Óbecsére jövet kijelentette, hogy oxidáció okozta a foltokat, amelyek idővel eltűnnek majd.
Az alsóvárosi Petőfi Sándor Általános Iskola igazgatónője, Dragica Krstić lapunknak azt nyilatkozta, hogy fenyegető telefonhívásokat, leveleket és SMS-eket kap és hogy a tudtára adják, hogy nem maradhat a poszton, mert szerb, a Petőfi pedig magyar iskola. Mint mondta, a nyomásgyakorlás miatt lehet, hogy visszavonja a jelölését. Procedurális szabálytalanságokra is panaszkodott. Knézi polgármester azt nyilatkozta, hogy a községi hatalomnak nincs köze az igazgató-választáshoz, hogy az ombudszmani felszólításra ő nyilatkozatot kért az igazgatónőtől, de Krstić nem válaszolt. Hozzátette azt is, hogy a vajdasági oktatási titkárság (amelyet VMSZ-es káder irányít) és a Magyar Nemzeti Tanács (amelyet a VMSZ irányít) is rendben talált mindent. Végül Szűcs Budai Engelbert magyartanár lett az igazgató. Március 13-án vette át a tisztséget.
A Petőfi Sándor kultúrkör amatőr festői 71 képet bocsátottak árverésre. A begyűjtött 58 900 dinárt a szociálisan rászorult óbecsei gyermekek kapták.
Két fegyveres támadó kb. kétmillió dinárt vitt el a bácsföldvári postából. Óbecsén a múzeumba törtek be. Néhány tárgyat vittek el.
Bácsföldváron és Péterrévén februárban és márciusban forró téma volt a közbiztonság hiánya. Falugyűlések, felháborodás… Földváron a Magyar Remény Mozgalom plakátokon szólított fel önszerveződésre, Péterrévén a helyiek egy csoportja kezdett járőrözésbe. Az óbecsei községi hatalom úgy döntött, hogy a Link FTO mezőőri szolgálat 6-6 embere (kiválasztásukkor odafigyelve a nemzetiségi arányokra) – a rendőrséggel együttműködve – járja majd a terepet a két faluban.
A sajtóértekezletre, amelyen ezt bejelentették nem engedték be a Vajdasági RTV tudósítóját. Nenad Jovićevićnek a községháza portása állta az útját, mert ilyen utasítást kapott Knézi polgármestertől. Knézi ugyanis úgy értékelte, hogy a VRTV tudósítója nem profi módjára végzi a dolgát. Tiltakozott a Vajdasági Független (NDNV) és a Szerbiai Újságíró-egyesület (UNS), a VRTV, más médiumok és a vajdasági ombudszman is. Knézi mellé álltak párttársai.
A majdani politikai átrendeződés előszele volt az, ami márciusban a harmadik (Testvériség-egység) helyi közösségben történt: a vezetők megválasztásakor patthelyzet alakult ki. A szavazatok 7:7 arányban oszlottak meg. Egyik oldalon a VMSZ és a Szerb Haladó Párt (SZHP), a másikon a DP és a Vajdasági Szociáldemokrata Liga (VSZL) emberei. Végül titkos szavazáson ketten átszavaztak a VMSZ-SZHP koalíció javára a helyi közösségi elnök választásakor, így maradt a korábbi elnök: Nemes László.
Boris Tadić államelnök március 13-án, kedden (mint kiderült, rossz ómen volt számára a 13.) kiírta a köztársasági parlamenti választásokat, majd a két parlament elnöke erre a napra írta ki a helyhatósági és a tartományi választásokat is.
A megromlott közbiztonsági állapotok miatt rendőrségi razzia volt a község területén több szórakozóhelyen.
A Mladost sportközpontban március közepén (16-18.) mezőgazdasági gépeket állítottak ki. Nem volt hivatalos megnyitási ünnepség.
A Szerbiai Környezetvédelmi Alap egymillió dinárt hagyott jóvá Óbecse részére a csikériapusztai illegális szeméttelep felszámolására. A munkálatokat márciusban jelentették be.
A péterrévei illegális szemétlerakat megszüntetésére több mint 3,6 millió dinárt hagyott jóvá a tartományi kormány.
A községi büdzséből másfél millió dinárt költöttek a Mladost sportközpont nagytermét borító parketta felújítására.
Hivatalosan közölte a községi hatalom, hogy 65 személy számára biztosítanak majd munkát 2012-ben. 18 személy esetében egyszeri munkahely-létesítési támogatás címén fejenként
130 000 dinárt irányoztak elő. Önfoglalkoztatási segélyként 17 személy esetében 150 000 dinárt. Ezen kívül, 30 személy közmunkákra való alkalmazásáról is döntöttek – négy hónapos időszakra. Az összesen kb. 10 millió dinárból nem egész 6 milliót állt a község, majd egymilliót a szerbiai gazdasági minisztérium és három milliót a vajdasági munkaügyi titkárság.
Lapunk beszámolt arról, hogy március 20-ig még nem lehetett tudni, hogy lesz-e Óbecsén gyógyfürdő, hogy a VitalSpa céget egyáltalán bejegyezték-e Szerbiában, hogy írt-e alá szerződést Óbecse polgármestere és az Aquaprofit igazgatója és hogy befizették-e már az alapítói tőkét.
Megkezdődött a kampány. Knézi Péter (VMSZ) a DP propagandaanyagára reagálva azt mondta, hogy a VMSZ nem folytat majd piszkos kampányt. Ugyanakkor azt mondta, hogy a Demokrata Párt a magyarok szavazataira pályázik, mert elveszítette a szerbek támogatását… A VMSZ bejelentette három új tagját, a Községi Tanács („kormány”) három tagját. Boja András és Dušan Radivojević a DP-ből igazoltak át, Sándor Pál pedig a Ligából.
Az LDP a Szerb Megújhodási Mozgalommal szövetkezett a Preokret-Fordulat koalícióba. Listavezetőnek Milivoj Vrebalovot, a törökbecsei sikerpolgármestert tették meg mindkét Becsén a liberális demokraták.
A rendőrség felgöngyölített nyolc súlyos lopást, amelyet az előző két hónap folyamán követtek el Földvár és Óbecse területén. Tíz helyi lakos ellen tett bűnvádi feljelentést, közülük kettő kiskorú volt.
Bűnvádi feljelentést tett a rendőrség B. György (1966) és egy óbecsei kiskorú ellen, azzal a gyanúval, hogy januárban a katolikus temetőből rézvázákat, gyertyatartókat és kereszteket loptak el vagy törtek le.
A község 1 250 000 dinárt fizetett a Bácskai Regionális Fejlesztési Ügynökségnek, hogy az év végéig kidolgozza a község Fenntartható Fejlődési Stratégiájának módosítását. A Stratégiát 2007-ben fogadta el az akkori községi hatalom, de csak papíron létezett.
Március végén kétnapos volt a Virágpiac, amely rendezvény az ötödik születésnapját ünnepelte. Bojan Biga óbecsei polgár részére humanitárius jellegű adománygyűjtést szerveztek.
Március 22-én megkezdődött a kútfúrás az egykori Aranypatkó előtt, az Alsóvárosban. A szőregi Vodoremont volt a kivitelező. Egy-másfél hónapra ígérték (véletlenül éppen a május 6-i választások idejére) a munkálatok végét. Pontosan egy hétre rá, március 29-én, 18 óra tájt nagy robaj! 336 méter mélyről gáz, víz és homok tört a magasba, mintegy 20 méterre a talajszint fölé. Nem sérült meg senki, a gáz nem gyulladt meg. A Petőfi iskolából evakuálták a diákokat, a környéken lakóknak azt tanácsolták, hogy az estét ne otthon töltsék. Sokan azonban jobban tartottak a lopóktól, mint az esetleges gázrobbanástól. A városrészben kikacsolták az áramot, megérkeztek a tűzoltók, a mentők és a rendőrség is. Félő volt ugyanis, hogy metán és szén-dioxid tódul ki a furatból. Az állami Kőolajipar (NIS) szakértői megállapították, hogy 80%-ban nitrogén alkotja a gázkeveréket és hogy metánból kevés van. A gázkitörést április elsején, hajnali fél kettő tájt fojtották el.
A robbanást követően külön-külön fordult a sajtóhoz Budislav Medurić polgármester-helyettes és Knézi Péter polgármester, pontosabban a Demokrata Párt és a Vajdasági Magyar Szövetség helyi szervezetei. Az egymásra mutogatás folytatódott, a demokraták azzal vádolták Knézit, hogy felelőtlenül sietett a kútépítéssel, választási kampánycélokból.

Április – PIK, Komunalac, Potisje

A Városi Színházban közvitát szerveztek a PIK jövőjéről. Több mint 300 dolgozó volt jelen, továbbá a cégvezetés, a szakszervezet vezetői és a helyi hatalom képviselői. Miroslav Vasin (DP) vajdasági munkaügyi titkár szólalt fel, mint a PIK-et szanálni hivatott állami bizottság vezetője. Elmondta, hogy a csődeljárás kezdete óta a vállalat nyereséges, nincsenek új adósságok, a fizetések rendszeresek, habár minimálisak, folyamatban a vetés.
Elmondta, hogy az eredeti terv az volt, hogy a PIK állami vállalattá váljon (Đorđije Nicović volt az előző tulajdonos), mert az első számítások szerint az állami cégek és intézmények (Elektrovojvodina, mezőgazdasági minisztérium, adóhatóság, Srbijagas) követelései ehhez elegendőek lesznek. Ám kiderült, hogy sokkal inkább a bankok felé adós a PIK, és hogy az állam iránti adósság a teljesnek csupán az egytizede. Így az állam nem válhatott azonnal többségi tulajdonossá. Az sem sikerült, hogy a bankok váljanak többségi tulajdonossá, mert nem voltak hajlandóak a kinnlevőségeiket tulajdonrészesedéssé tenni. Ehelyett a bankok a kinnlevőségeiket hosszú lejáratú hitelekké alakították volna át. A PIK viszont nem fogadhatja el tartozásainak ily módon történő átütemezését. Emiatt két tartományi titkárság is panaszt nyújtott be az átszervezési tervre (ahogyan néhány hitelező is), megakadályozandó a csőd március 28-i kihirdetését. Az akkori szerbiai és vajdasági kormány időközben úgy döntött, hogy az állam megvásárolja a bankok PIK iránti követeléseinek 40%-át. Ez a már létező több mint 10%-os tulajdonrésszel együtt 51%-ot jelentett volna, vagyis többségi állami tulajdont a PIK-ben. Elhalasztották tehát az átszervezési tervről szóló hitelezői nyilatkozattétel határidejét – június 4-ére.
Április közepén Vasin társaságában a PIK-be látogatott Bojan Pajtić (DP) vajdasági kormányfő. A Kombinát vezetői elmondták, hogy 2011-ben másfél millió eurós hasznot valósítottak meg, 3 millió euró volt az export értéke. Medurić (DP) polgármester-helyettes közölte, hogy ennek köszönhetően a község havi 3 millió dinárt zsebel be. Pajtić a vajdasági mezőgazdaság ékkövének nevezte a PIK-et, mondván, hogy „sikerült azt megmentenünk”, hozzátéve, hogy az állam komoly és tapasztalt stratégiai partnert választ majd.
Áprilisban megkezdődött a Tisza-parti víkend-település melletti partszakasz rendbehozatala. Füvet vetettek, a „strandon” és a töltésen padokat, tornaszereket helyeztek el. Péterrévén is felújították a partot.
Bejelentették, hogy a község területén mintegy 10 kilométernyi utat hoznak rendbe. Megkezdődött a kátyúzás is.
A községi építési igazgatóság közölte, hogy az úttest-javításra, a tiszai partszakaszok rendbehozatalára és a közvilágítás felújítására az ipari övezetben eladott földekből lett a pénz.
A rendőrség bűnvádi feljelentést tett három személy ellen, azzal a gyanúval, hogy február 24-én kirabolták a 65 éves péterrévei F.A-t. K. Károly (1979), K. Tibor (1984) és K. Zsolt (1987) a rendőrség szerint éjfél után egy órával símaszkot viselve betörtek a nevezett házába, ott pszichikai és fizikai erőszakot alkalmazva 300 000 dinár értékű ékszerhez jutottak.
Áprilisban végleg összedőlt az egykori Turist-épület Óbecsén. A februári havazás „végezte ki”.
A picóderi sárgavizes kútnál soviniszta falfirka jelent meg. Az újabb gyűlölet-graffiti szerzője a magyarokat küldte el Óbecséről. Az LDP és az SZMM, vagyis a Fordulat tagjai festették végül át a feliratot. Egyébként senki sem reagált. A rendőrség se közölte, hogy elfogott-e bárkit is.
Áprilisban kiderült viszont, hogy mi a gond a Komunalac és a Potisje közötti viszonyban. Slobodan Zlokolica, a Potisje revizori bizottságának tagja és Marko Đapić, a Komunalac igazgatóbizottságának elnöke újságírókkal közölték, hogy a Potisje 2,15 millió dinárral tartozik a Komunalacnak járműbérlés címén (2011-re és 2012-re). Szerintük a Potisje (Tiszamente) arra hivatkozik, hogy a 2008-as évi szerződés értelmében a Komunalac köteles lett volna helyiséget biztosítani a Potisjének, de mivel ez nem történt meg, és a Potisje albérletben van, így nem érzi magát kötelesnek, hogy fizessen a járművek bérléséért.
Ilyen tartalmú szerződés megkötését követelte a Potisje, ám a Komunalac igazgatóbizottsága ezt megakadályozta, mivel törvényellenesnek tartotta. A Komunalac igazgatóbizottsága ugyanis úgy véli, hogy nem a Komunalac, hanem a község lett volna köteles székhelyet biztosítani a Potisjének. A magyarországi Alisca Terra és az óbecsei képviselő-testület közötti szerződés ugyanis kimondja, hogy a község ingyen biztosít majd placcot a Potisjének, amely azon a saját pénzéből épít székházat.
A másik problémát az okozza – mondta Zlokolica –, hogy a Potisje bevételének 8%-át odafizetik az Alisca Terrának – jogi és adminisztratív szolgálatok címén. 2011-ben kb. 63 millió dinár volt a Potisje bevétele, tehát a magyarországi cég ily módon kb. 5 millió dinárt kapott. Zlokolica szerint újra kell gondolni ezt a viszonyt.
Hozzátette, nem érti, hogy a község miért is vette el a Komunalactól a hulladékgazdálkodási tevékenységet és alapított közös céget külföldi partnerrel (a Potisjét), amikor Óbecsének ez utóbbiból semmi haszna nincs!
Néhány napra rá megérkezett a válasz: Nagy István, a Potisje revizori bizottságának elnöke és Knézi polgármester részéről. Nagy szerint az alapító okmány alapján szerződést írt alá Óbecse polgármestere és az Alisca Terra igazgatója. Ez ugyan szigorúan titkos szerződés, de mivel egy része már nyilvánosságra került, Nagy további részletekkel szolgált. Szerinte az említett nem egész 5 millió dinár (a 8% címén) nem került kifizetésre, habár a szerződés értelmében kötelező lett volna. Nagy elismerte, hogy 2011-ben a Potisje elutasította, hogy bérleti díjat fizessen a Komunalacnak, mert nem tudja használni a Komunalac helyiségeit és kénytelen havi 800 eurót (annak dinárértékét) fizetni helyiség-bérletért. Közös kompromisszumot tart helyesnek. A revizori jelentés szerbül és magyarul is elkészült, Zlokolica különvéleményt fogalmazott meg – tette hozzá Nagy.
Áprilisban kihirdették, hogy 45 szerbiai szabálysértési bíróság közül az óbecsei volt a legjobb.
Áprilisban bejelentették, hogy a Városi Színház saját pénztárából 1,3-1,4 millió dinárt költ majd felújítási munkálatokra. Az óbecsei Termo-stan kapta a munkát.
A rendőrség őrizetbe vette a földvári Dejan P-t (1983) okirathamisítás, lopás és súlyos lopás gyanúja miatt.
Óbecsén jártak a Vajdasági Nagybefektetési Alap vezetői: Nebojša Malenković megbízott igazgató és Kerni Imre igazgató-helyettes. Közölték, hogy az elkövetkező hónapokban Óbecse 270 millió dinárt kap közművesítési befektetésekre. Ebből 165 millió dinár jut a majdani fürdő céljaira, a többi pedig utakra, vízellátásra, közvilágításra, a dreai iskolára, a földvári óvodára, meg a focistadionra.
Időközben kiderült, hogy az óbecsei fürdő céljaira kifúrt kút vize több betegség (neurológiai, reumatikus, nőgyógyászati) esetében gyógyító hatású. Óbecse az egyik azon 21 község közül, amely nyert a vajdasági regionális és önkormányzati titkárság pályázatán: majd egymillió dinárt kap a község helyi gazdaságfejlesztési iroda létrehozására, azzal, hogy önerőből nem egész 280 ezer dinárt kell biztosítania.
A PIK hivatalosan a 141. helyen áll országos vonatkozásban az adóhatóság adóssági listáján. 452 millió dinár az adóhátraléka.
Megkezdődött az alternatív tápvezeték kialakítása az óbecsei vízgyár irányában. Az ősszel kiásott második kutat is bekötötték a hálózatba.
Április 17-ig, ígéreteik ellenére, sem a VMSZ, sem a DP nem közölte, hogy kielemezte-e a még mindig létező koalíció a márciusi gázkitörés okait, megtalálták-e a felelősöket és hogy mennyibe kerül a furat betömése.
A nevét viselő iskola elől ellopták Zdravko Gložanski mellszobrát.
Befejező szakaszához ért a Népkönyvtár pincehelyiségének rendbehozatala, amelyet több ízben szakítottak meg pénzhiány és váratlan események miatt. A kivitelező a szabadkai Baupartner, a pénzt a Vajdasági Nagybefektetési Alap biztosítja, a helyi önkormányzat segítségével. Még nem tudni, hogy az adaptált helyiséget mire használják majd.
Mileševo-Drea helyi közösségben kétnyelvű táblákat helyeztek el. A negyedmillió dinárt a tartományi kisebbségügyi titkárság biztosította. A vajdasági mezőgazdasági titkárság pedig 2.651.000 dinárt hagyott jóvá ennek a helyi közösségnek négy dűlőút rendbehozatalára.
Az óbecsei piacon 220 négyzetméternyi (!) területet betonoztak le. A kivitelező a Viva cég volt. A vajdasági mezőgazdasági titkárság e célra 400 000 dinárt hagyott jóvá a Todor Dukin helyi közösségnek. Pecesoron húsvéti nagytakarítást szerveztek.
Április közepén továbbra sem létezett a VitalSpa közös vállalat: vagyis a partnerek az alapító tőkét se fizették be: 2500 eurót a község, 7500 eurót a magyarországi cég…
Bácsföldváron bővíteni kezdték a piacot.
A DTD-csatorna melletti töltésen fapadokat, asztalokat és napernyőket helyeztek el a Vajdasági Vízgazdaság szervezésében. Ugyanott két éve négy ilyen szerkezet létesült.
Az újvidéki Fimek egyetem által szervezett versenyen az óbecsei Gimnázium végzősei első helyet szereztek és többek között egy európai utazást nyertek.
Az Internet music competition internetes versenyen a Petar Konjović Zeneiskola növendékei: Szőke Zita (első hely a legfiatalabbak között) és Krajtmár Martin (második a másik kategóriában) lettek dobogósak.
Április végén jelentést tett az alsóvárosi gázkitörésről Čedomir Aleksić, a község katasztrófavédelmi stáb elöljárója. Felelőst azonban nem nevezett meg. Mint mondta, ez az illetékesek feladata…

Május – Politikai földrengés

A községi parlament ezen összetételének utolsó ülésén 26 döntést hoztak meg. A 36 képviselőből előbb 29-en voltak jelen, majd 24-en maradtak. A négyórás ülés alatt vita nem volt, a még létező koalíció képviselői vita nélkül megszavaztak olyan fontos döntéseket is, mint a község Területrendezési terve, vagy a fürdőkomplexum részletes regulációs terve.
A Távfűtő igazgatója ugyanott beszámolt arról, hogy a közvállalat vesztesége 307 000 dinár volt 2011-ben és hogy készül a fő hővezeték felújítása második szakaszának tervdokumentációja.
A választások előtti napokban Miroslav Vasin (DP) tartományi titkár megnyitotta az óbecsei szuvenír-boltot, ahova kiállítást, majd kézművességi helyi eredetű termékek értékesítését tervezték…
Szintén a választások előtti napokban az Újfaluban rendezett parkoló létesült a sportpálya és a piac melletti út között, valamint az orvosi rendelő előtt. A 480 ezer dinárt a községi költségvetésből fizették ki a DTD Srednja Bačka cégnek.
A május 6-i választásokon 55,96%-os volt
a részvételi arány Óbecsén. Helyhatósági szinten a legtöbb szavazatot (23,32%) a Demokrata Párt kapta, ami 11 helyet jelentett a helyi parlamentben. Második lett a Fordulat (LDP-SZMM) 16,81%-kal, a harmadik helyre futott be a Szerb Haladó Párt 16,55%-kal. A VMSZ 15,94%-kal lett negyedik (Óbecse községben a VMSZ alig több mint 3 ezer szavazatot kapott). A második, a harmadik és a negyedik helyezett 8-8 mandátumot szerzett. Kisebbségi pártként, vagyis a természetes küszöb elvének alkalmazásával bejutott a helyi parlamentbe a VMDP (Ágoston pártja) is – egy képviselője lett (467 szavazattal).
A vajdasági választásokon egyéni választókerületben a demokrata Slobodan Zlokolica és a szerb haladó párti Vuk Radojević került be (ebben a sorrendben) a második fordulóba.
A vajdasági választásokon pártlisták szerint ismét a DP lett az első (4427 szavazattal), a második helyre a VMSZ került (3765 szavazattal), a Szerb haladó Párt pedig a harmadik helyen végzett 3155 vokssal.
A szerbiai parlamenti választásokon ugyanez volt a sorrend: DP (24,74%), VMSZ (20,13%), SZHP (19,07%).
Az államfőválasztáson Boris Tadić 28,51%-ot kapott az első fordulóban, Pásztor István 19,87%-ot, Tomislav Nikolić pedig 19,2%-ot.
Az első fordulót követően a pártok nem nyilatkoztak arról, hogy ki kivel szövetkezne.
A választások első fordulóját követően a Szerb Haladó Párt és a VMSZ csalásra panaszkodott. Újraszámolást kért ez a két párt Óbecsén is, de semmire nem jutottak. A belgrádi esetben, amelyet az SZHP első két embere hangoztatott, végül az ügyészség közölte, hogy csalás nem történt. Az akkori (és mostani) belügyminiszter pedig azt mondta, hogy a kérdéses belgrádi zsákot, amelyben szavazócédulák voltak, többek között éppen egy SZHP-s vitte ki…
A szerbiai elnökválasztás második fordulóját Tomislav Nikolić nyerte Boris Tadićtyal szemben (49,55:47,30). A részvételi arány alacsony volt: csupán 46,37%. Ez a választás nagy politikai rengéseket okozott a szerbiai színtéren, de helyi szinteken is.
Óbecsén Tadić 10 492 szavazatot kapott, az új államfő pedig csupán 5891-et.
A vajdasági választások második fordulójában a DP-s Zlokolica 10 410 szavazatot kapott, míg a szerb haladó Vuk Radojević 5685-öt. Végül mégis ő lett Óbecse polgármestere.
Milivoj Vrebalov (LDP) a választások után kijelentette, hogy megvan a 11 millió dinár a regionális vízvezeték tervdokumentációjára. A vízvezeték létrehozása azonban 24 millió euróba kerülne. A Vodokanalból is azt mondták, hogy tudomásuk szerint a NIP 8,4 millió dinárt ad a tervdokumentációra, a 12 (!) millióhoz hiányzó részt pedig a két Becse osztaná. A törökbecsei helyi hatalom pedig tudni vélte, hogy Vajdaság brüsszeli irodája révén EU-s pénz érkezik majd a regionális vízvezetékre. Szakemberek szerint az óbecsei forrás az elkövetkező 25-30 évben el tudná látni a két Becse lakosságát és iparát…
Májusban „híresek” lettek az óbecsei szurkolók. A Novi Pazar-i csapat vendégeskedett városkánkban. A Sandžakinfo internetes portál szerint a vendégcsapat játékosai alig úszták meg épségben. A még hivatalban levő Budislav Medurić polgármester-helyettes és Goran Strajnić, a községi elnök sporttal megbízott segédje, továbbá Aleksandar Jovanović, az óbecsei klub elnöke azt mondták, hogy a leírtakból semmi sem igaz, de ugyanakkor elítélték a belgrádi Partizan óbecsei szurkolóinak egy csoportját, akik a lelátókról a Nož, žica, Srebrenica népirtó rigmust skandálták.
A községi építésügyi igazgatóság közölte, hogy május 10-én szerződést kötött a szabadkai VOJPUT-tal, amelyet a Vajdasági Nagybefektetési Alap választott ki (a VNA adja a pénzt) hét óbecsei és 1-1 földvári meg péterrévei utca aszfaltozásáról. Ezek a munkálatok május végén kezdődtek. A tartományi Alap összesen 270 millió dinárt hagyott jóvá Óbecse részére, ebből 40 milliót aszfaltozásra.
Az óbecsei Szent György pravoszláv egyházi kórus első lett a bijeljinai fesztiválon.
Május közepén megtartották az első Fantast Zenei Fesztivált a kastélyban, a Petar Konjović Zeneiskola szervezésében. A stadionban pedig a Szerbiai RTV hagyományos futóversenyén másfél ezer diák vett részt.
Az óbecsei ballagók első ízben vettek részt a Tánc Európával rendezvényen.
Senki sem reagált, miután a Zmaj Jova és a Matija Gubec utcák sarkáról ellopták három partizán (Slavko Simin, Nagy P. István és Nestor S. Džilitov) mellszobrát.
Május végén Pecesoron hetedik alkalommal ünnepeltek falunapot.
Május utolsó három napján rendezték meg a Májusi Játékokat. Megnyitó ünnepség nem volt, mert zivatartól tartottak. A Városi Színhát Varázskocka című előadása második díjat nyert.

Június – Koalíciós tárgyalások árnyékban

A DP, amely az óbecsei választásokon az első helyet szerezte meg minden szinten, legelőbb a Fordulattal kezdett tárgyalni. Vrebalov (LDP) korábban azt mondta, ők a DP-vel és a VMSZ-szel működnének együtt, amennyiben azok mellőznék egyes kádereiket. A DP utóbb a VMSZ-szel, addigi koalíciós „partnerével” folytatta a tárgyalásokat. Mindenki arra vár, hogy szerbiai szinten ki alakít kormányt. Óbecsén július 7-ig kell összehozni hatalmi koalíciót – a törvény értelmében.
A dinár gyengül az euróval szemben.
Fürdő-ügyben továbbra sincs semmi újdonság… Knézi Péter, még polgármesterként, azt nyilatkozza, hogy nincs gond a pénzzel (alapítói tőke), de mivel a község „a választások miatt” nem fizette be, a magyarországi fél sem tette azt, „majd azok folytatják, akik hatalomra kerülnek” – tette hozzá.
Befejeződött a földvári piac bővítése, a következő szakaszt őszre jelentették be. A községi építésügyi igazgatóság 1,35 millió dinárt fizetett az első szakaszra.
A sporthorgászok Ponty elnevezésű egyesülete és a fiatalok BUM egyesülete közösen tisztították meg a folyópartot.
Lapunk megtudta, hogy, habár hivatalos információk továbbra sincsenek, az újvidéki Tehnoproing szakembere elkészítette a márciusi gázerupcióról szóló jelentést. A Vodokanal még április 11-én megkapta a jelentést, majd másnap továbbította Knézi polgármesternek. Ő viszont még május közepén is azt állította, hogy hozzá nem érkezett el a jelentés. Végül június második felében, több mint két hónap múltán mégis lett sajtóértekezlet. Részt vett Knézi Péter polgármester, Gallusz Zsolt, a Vodokanal igazgatója, Svetlana Karabaš, a Vodokanal műszaki igazgatója, a jelentést elkészítő Stanislav Milosavljević (Tehnoproing) és a kivitelező, a szőregi Vodoremont képviselője, Milenko Vasiljević. A végkövetkeztetés: az erupció természeti csapás volt, amelyet nem lehetett előrelátni.
Arról, hogy Óbecse mennyivel tartozik a NIS-nek, amely betömte a furatot továbbra se tudni semmit, mert, Knézi szavai szerint, a NIS nem küldte el a számlát.
A szőregi cég előlegbe kapott majd 2 millió dinárt (összérték, Áfával 3,87 millió dinár) a községi büdzséből. Ha megkapja a fennmaradt részt is, ami 1,94 millió dinár, akkor fehér vizes kutat fog fúrni Óbecsén… Azt ígérték a Vodokanalból, hogy ebből majd júliusban lesz valami.
A tartomány pénzéből (3,68 millió dinár) június elején felszámolták a Péterréve-Mohol út melletti illegális hulladéklerakót.
Földváron Borislav Zalucki helyi lakos kezdeményezésére a polgárok és a DTD Srednja Bačka vállalat munkásai közösen számolták fel az Október 22. utcai szeméttelepet, ahova utóbb játszóteret építettek.
Az év első 5 hónapja alatt 70 lefolyórácsot vagy -tetőt szereltek le Óbecsén (158 760 dináros kár). Június végén megkezdődött a megmaradt rácsok lelakatolása. A Vodokanal majd egymillió dinárt költött új rácsokra és tetőkre.
Mintegy ezer óvodás táncolt Óbecse főterén –19 szerbiai, montenegrói és bosznia-hercegovinai városból érkeztek. Ez volt a második ilyen rendezvény.
A Bébifesztet harmadízben tartották meg: 150 pici és szüleik vettek részt.
A Petar Konjović Zeneiskola záróelőadásán, a Városi Színházban, „bemutatkozott” az új zongora, amelyre két éven át gyűjtötték a pénzt a 100 dinár egy zongoráért elnevezésű akció keretében.
Kiállítással ünnepelte meg, szintén a Városi Színházban, 10 éves fennállását a Petőfi Sándor kultúrkör képzőművészeti szakköre.
A hagyományos polgármesteri fogadáson 129 kiemelkedő tanuló vett részt. Utóbb a Városi Színházban kiosztották a Vuk-diplomákat az arra érdemesült ballagóknak. Laptopot kapott a községtől a négy középiskola legjobb diákja: Dajana Milovanov (Gimnázium), Leona Dimitrov (Közgazdasági-kereskedelmi Középiskola), Nebojša Perić (Műszaki Iskola) és Falusi László (Bratstvo/Testvériség).
Első ízben volt kisérettségi vizsga a középiskolai felvételi helyett.
Június végén ünnepélyesen megnyitották a Népkönyvtár felújított pincehelyiségét. Kinka Erzsébet megbízott igazgató, Pásztor István (VMSZ) a tartományi kormány alelnökeként és Kern Imre (VMSZ), a Vajdasági Nagybefektetési Alap igazgató-helyettese vágta át a szalagot. Az Alap 4,2 millió dinárt, a község kb. egymillió dinárt költött a 90 négyzetméternyi kihasználható területű helyiség felújítására. A tervek szerint ott kapnak majd helyet a Népkönyvtár nyári rendezvényei.
Az ígéretek ellenére a fürdőzési idény kezdetéig (de azután sem) nem lett rendezett strandja Óbecsének. Lettek viszont tornaszerek a töltésen.
Bácsföldváron harmadszor is Palacsintafeszt – a tavalyinál több látogatóval.
(A Mi történt velünk 2012-ben év végi visszapillantó folytatását a Becsei Mozaik következő számában, január 11-én olvashatják)

B.M.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *