Podržite Bečejski mozaik

Dostupan za sve, finansiran od strane čitalaca

Arhiva |

Impresum |

Kontakt |

Pretražite

Logo Becejski

Gradsko pozorište: Sutra počinje Be:femon

Sutra počinje Be:femon

Na 11. Be:femonu – festivalu monodrame koji će se održati u Gradskom pozorištu u Bečeju od 18. do 21. oktobra došlo je do izmene učesnika.

Naime, umesto najavljene predstave Vanje Milačić „Nenapisana pisma“ u petak, 20. oktobra u 17 časova će biti odigrana monodrama „Marso“ koju će izvesti Nikola Milaković.

„Marso“ je neverbalna predstava bazirana na pantomimi i koreodrami o životu i delu čuvenog pantomimičara Marsela Marsoa.

Radnja predstave odvija se u galeriji posvećenoj ovom velikom umetniku. Usled završnih radova, pre otvaranja izložbe, moler dolazi u iskušenje da otvori stari Marsoov kofer, što dovodi do neočekivanog zapleta.

Pored toga bečejska publika može pogledati još šest monodrama iz Srbije i regiona po ranije utvrđenom programu.

Prva monodrama „Bravo za klovna“, u izvođenju Minje Peković, biće prikazana posle ceremonije svečanog otvaranja festivala, 18. oktobra u 20 časova, koje će upriličiti Nebojša Dugalić, a svemu će prethoditi razgovor sa slavnim glumcem koji je predviđen u 18.30 časova.

Monodrama Minje Peković je autorski projekat, nastao po motivima njenih ličnih dnevnika koje je vodila tokom lečenja od karcinoma 2020. godine.

Drugog dana Be:femona, 19. oktobra od 17 časova počinje predstava „Szindróma/Sindrom“ koju igra i potpisuje i režiju Dina Dedović Tomić.

„…To je moja monodrama, koju sam ja napisala i režirala. I glancala. Radila sam na scenografiji, lepila je, i sašila svoj kostim. Bez ičije pomoći. Niko tekst ranije nije čitao. Svi su se na sceni suočili sa njim, prvi put, premijerno izvedenom. I svi su se osećali nekako čudno dok su me gledali. Kada se zavesa spustila, svi su na trenutak gledali u mraku i nakon toga, svačiji život se promenio“.

Predstava se igra na mađarskom jeziku uz titlove na srpskom.

Istog dana u 20 časova prikazuje se monodrama „Nina?“ u izvođenju i režiji Nikoline Vujević.

Predstava je priča o strahu i nesigurnosti, o samopouzdanju, emocijama i krhkim senzibilitetima. Nina preispituje svaki svoj korak, kako na sceni tako i u životu, tragajući za prostorom u kome će napokon moći da bude ono što zaista jeste. Ona se iskreno otvara publici i deli sa njima svoja iskustva i probleme. U letu od hladne Moskve do vrelog Njujorka pokušava da shvati da li je slava zaista ono što je važno, ili je ljubav prema sebi i verovanje u svoje snove ipak suština življenja ali i bavljenja glumačkim zanatom.

Monodrama „Lola Montez“ koju igra Nevena Kočović na programu je 20. oktobra od 20 časova.

Predstava svoju inspiraciju nalazi u romanu Miloša Crnjanskog „Kap španske krvi“, u kome je centralni lik Lola Montez, plesačica i kurtizana koja je živela u prvoj polovini 19. veka. U ovoj predstavi ona je uzeta kao sredstvo kojim se progovara o principu ženske slobode, seksualnosti, poziciji žene u umetnosti, politici i drugim aspektima života. Lola je simbol, ne samo same žene, njene gladi za vladanjem, posedovanjem i pokoravanjem, već simbol jednog vremena, simbol liberalizma u doba apsolutnog konzervativizma. Ona je pokret predstavljen kroz ženu.

Poslednji takmičarski dan Be:femona, 21. oktobar u 17 časova otvara monodrama „Major i Helena“ koju izvodi Aleksa Jovčić.

Predstava je rađena po istinitoj priči Helene Vuković – nekadašnjeg majora Vojske Srbije i trans žene. Monodrama je inscenacija njenog života, od prvog osećaja da je devojčica, a ne dečak u patrijarhalnoj porodici, preko pokušaja potiskivanja sopstvenog identiteta u konzervativnom društvu, do sadašnjeg spokoja kada je i fizički postala ono što je oduvek i bila – žena.

Predstava „Pračovjek“ hrvatskog glumca i reditelja Peđe Gvozdića zatvara 11. Be:femon.

„Pračovjek“ je najdugovječniji one man show u povesti Broadwaya i Las Vegasa, te je postigao svetski uspeh. „Pračovjek“ je preveden na 25 jezika te je izveden u više od 52 zemlje, a sam autor Rob Becker je tokom trogodišnjeg razdoblja proučavao psihologiju, sociologiju i praistoriju kako bi napisao komediju o odnosu i razlikama muškaraca i žena od praistorije do danas.

Cena ulaznice za pojedinačne predstave je 300 dinara, a komplet karata za svih sedam monodrama je 1.500 dinara. Rezervacije na broj telefona 021/6915-336 (od 8 do 14 časova) ili na imejl: [email protected].

B.M.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *